INVESTIGACIÓ EN MARXA

Márquez es fica en un embolic: EUA el vincula amb una xarxa de narcos

El Departament del Tresor acusa el futbolista mexicà de blanquejar diners d'un famós traficant

ecarrasco39617321 file   in this june 12  2014 file photo  mexico s soccer tea170809193449

ecarrasco39617321 file in this june 12 2014 file photo mexico s soccer tea170809193449 / Sergei Grits

2
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han sancionat avui 22 persones de nacionalitat mexicana i 42 empreses per relació amb les activitats encapçalades pel narcotraficant Raúl Flores Hernández, entre ells el veterà futbolista Rafa Márquez, de 38 anys, exjugador del Barça, que ara competeix a l'Atlas mexicà i que estaria acusat de blanquejar diners.

El Departament del Tresor dels EUA ha imposat sancions al narcotraficant Flores Hernández, que dirigeix una organització criminal, i a 21 mexicans vinculats a ell, entre ells Márquez, a qui acusa de "tenir una llarga relació" amb el delinqüent i "haver gestionat actius" per a ell, i el cantant Julión Álvarez.

"Els dos homes (Márquez i Álvarez) tenen una relació duradora amb Flores Hernández, i han actuat com a socis testaferros i la seva organització narcotraficant, i han tingut actius en poder seu que eren d'ell", ha indicat el Tresor nord-americà en un comunicat.

Una relació "molt llarga"

La relació entre Rafa Márquez i el narcotraficant "és molt llarga" i suma "aproximadament 20 anys", en què el defensa mexicà ha actuat com a "testaferro important" per a Flores Hernández, segons ha assegurat a periodistes un alt funcionari nord-americà, que ha demanat l'anonimat.

En el cas del cantant, que dirigeix el grup regional mexicà Julión Álvarez y su Norteño Banda, la relació "també és important" i s'ha mantingut al llarg dels "últims deu anys", d'acord amb la font.

Les sancions congelen qualsevol propietat que Márquez, Álvarez i la resta d'afectats poguessin tenir als Estats Units i prohibeixen a nord-americans implicar-se en transaccions financeres amb ells, però no resulten en la confiscació de les seves propietats ni els sotmeten a càrrecs criminals, ha explicat el funcionari.

Investigació d'uns quants anys

L'anunci és el resultat d'una "investigació d'uns quants anys" entre diverses agències dels Estats Units i el Govern mexicà, i busca destorbar les activitats de Raúl Flores Hernández, un narcotraficant poc conegut però que Washington considera "de la mateixa talla que (Joaquín) 'el Chapo' (Guzmán)", ha indicat la font.

"És un narco no gaire conegut fins ara però nosaltres el considerem dels grans en el narcotràfic a Mèxic", ha afirmat el funcionari.

Notícies relacionades

Flores Hernández fa "més de 30 o 35 anys" que està actiu al capdavant d'un càrtel que porta el seu nom, Flores, i "ha amassat una gran fortuna" de "desenes o centenars de milions de dòlars" que invertia "en una gran xarxa d'empreses", moltes a la ciutat de Guadalajara, ha afegit la font.

Els anys al Barça

Márquez, defensa central i migcentre, va jugar al Barça des del 2003 fins al 2010. Va arribar-hi procedent del Mònaco i va viure l'època daurada de Ronaldinho, amb Joan Laporta com a president i Frank Rijkaard i Pep Guardiola com a entrenadors, que va culminar amb el triomf en les finals de la Champions del 2006 a París contra l'Arsenal i del 2009 a Roma contra el Manchester United.