La potent EUA es mostra inabordable per a la selecció espanyola (13-6)

jcarmengol39484483 gra370  budapest  hungr a   28 07 2017   la waterpolista esp170728212733

jcarmengol39484483 gra370 budapest hungr a 28 07 2017 la waterpolista esp170728212733 / Alberto Estevez

3
Joan Carles Armengol

La selecció espanyola femenina de waterpolo no va poder culminar el seu excel·lent Mundial de Budapest a l’ensopegar a la final amb la totpoderosa EUA, que va guanyar el seu cinquè títol universal a l’imposar-se a les 'guerreres' de Miki Oca per un contundent 13-6 (parcials de 2-1, 3-2, 5-2 i 3-1). Les nord-americanes, també dobles campiones olímpiques (2012 i 2016), van oferir un autèntic recital de contundència en defensa i efectivitat en atac per deixar Espanya amb una plata que, de totes maneres, és el primer podi en els últims tres anys, després de brillar amb una plata olímpica el 2012, un or mundial el 2013 i un or europeu el 2014.

Després d’un inici de partit molt igualat (5-3 al descans), Espanya es va veure superada totalment en el tercer quart, amb un parcial de 4-0 en quatre minuts que va enfonsar qualsevol esperança de reacció. Els EUA van aprofitar de forma immillorable els seus atacs en superioritat, transformant 10 gols en 13 oportunitats, per només 3 de 6 d’Espanya. Els gols d’Anni Espar (3), Bea Ortiz (2) i Paula Leitón (1) no van servir per acostar-se als EUA, que va confirmar el seu absorbent domini en el waterpolo femení al conquistar el seu cinquè títol mundial, després dels del 2003, 2007, 2009 i 2015.

EUA, gairebé imbatible

El combinat d’Adam Krikorian no perd un partit important des dels quarts de final del Mundial de Barcelona 2013, en què va sucumbir contra Espanya per 9-6. Des d’aleshores, els EUA només han perdut un cop, en la primera fase del Mundial del 2015 contra Itàlia, fet que va provocar que es tornés a creuar amb Espanya en els vuitens de final.

Pel que fa a Espanya, sempre ha ensopegat amb els EUA, a excepció del Mundial del 2013. No en va va ser el seu botxí a la final olímpica de Londres 2012 (8-5), al Mundial del 2015 i als Jocs de Rio 2016 (11-4 en la primera fase). En aquest Mundial de Budapest les dues seleccions també van coincidir en la primera fase, amb un 12-8 per a les nord-americanes, que tenen a les seves files velles conegudes com Melissa Seidemann i Kiley Neushul (totes dues han jugat al Sabadell, nucli de la selecció espanyola), si bé en aquesta ocasió no han tingut la seva gran portera, Ashleigh Johnson. Neushul va fer quatre gols ahir i Seidemann, un, a més de ser un autèntic malson a la boia.

Un grup renovat

La selecció espanyola, tot i les llàgrimes de la seva derrota d’ahir, ha tornat al podi després de tres anys de sequera, i això malgrat ser un grup molt renovat en què només continuen cinc jugadores del Mundial de Barcelona i en què han debutat quatre noies. En el primer grup hi ha Laura Ester, Marta Bach, Anni Espar, Mati Ortiz i la madrilenya Pili Peña, l’única no catalana de l’equip. En el grup de debutants en un gran campionat hi figuren la portera Sandra Domene (17 anys), la boia Paula Crespí (19), la golejadora que juga a Itàlia Anna Gual (21) i l’esquerrana Helena Lloret (25). Ester i Leitón ahir van ser escollides com a part de l’equip ideal de Budapest.

Malgrat la seva derrota, el combinat de Miki Oca ha demostrat haver-se sobreposat a les successives baixes de Jennifer Pareja (retirada al no ser seleccionada per a Rio), Maica García (que s’ha agafat un any sabàtic després de 10 estius sense descansar), Roser Tarragó (actualment als EUA) i la retirada Laura López.