L'ESCÀNDOL DEL FUTBOL ESPANYOL

El jutge envia a la presó Villar i el seu fill

El president de la Federació Espanyola de Futbol ha declarat durant gairebé dues hores a l'Audiència Nacional

El magistrat també ha decretat l'ingrés a la presó del vicepresident Juan Padrón

undefined39350888 madrid 18 07 2017 el presidente de la real federaci n de fut170720141213

undefined39350888 madrid 18 07 2017 el presidente de la real federaci n de fut170720141213 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Antonio Merino / Jesús Albalat

Santiago Pedraz, jutge de l’Audiència Nacional, ha decidit enviar a la presó incondicional sense fiança Ángel María Villar, el seu fill Gorka i Juan Padrón, vicepresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). També va optar per la mateixa mesura en el cas de Ramón Hernández Baussou, secretari de la federació tenerifenca, encara que aquest podria escapar-se’n si abona una fiança de 100.000 euros. Tots quatre van declarar ahir a l’Audiència Nacional. 

L’escàndol a les entranyes de la direcció del futbol espanyol continua creixent. D’estar acorralat, Villar ha passat a caure a la lona. Fins i tot la FIFA i la UEFA el desposseiran de la seva vicepresidència en les dues entitats després de conèixer-se l’abast de l’operació Soule, que va començar dimarts i que ha portat el mandatari a la presó.

Villar va prestar declaració durant dues hores a la seu judicial, encara que el primer a posar-se davant del magistrat va ser el seu fill Gorka, pels suposats delictes de cobrament de comissions il·legals pels amistosos de la selecció, administració deslleial, apropiació indeguda, aixecament de béns, estafa i falsedat documental. El president de la federació espanyola va sortir de l’Audiència Nacional amb destinació al calabós, igual que el seu fill.

Abans que declaressin Padrón i Hernández, la fiscalia ja havia demanat mesures cautelars per a Villar i  el seu fill. Una mesura que va acordar el jutge en una interlocutòria en què recorda la gravetat dels delictes, cosa que podria portar els encausats a fugir de la justícia «especialment davant la gran capacitat econòmica de què disposen», segons argumenta Pedraz.

PERJUDICI DE 51 MILIONS

En la interlocutòria, el jutge explica en 44 folis els fets delictius que s’atribueixen als detinguts i comesos en l’àmbit de la RFEF. Destaca el jutge la voluntat d’«enriquir-se i afavorir l’enriquiment de tercers». Entre aquests casos figura el presumpte cobrament de comissions pels negocis amb el Grupo Santa Mónica, darrere del qual hi havia el desaparegut Jesús Sámper, exmembre de la junta directiva. La resolució del contracte amb aquest grup, que devia 20 milions d’euros, va causar un perjudici a la RFEF de 51.746.071 euros.

Pedraz acredita que des del 2009 Villar va crear un entramat que ha permès la desviació de fons públics i privats de la RFEF i organismes vinculats a ells, com la Fundació i la Mutualitat de Previsió Social de Futbolistes Espanyols (Mupresfe), establint el que denomina un «clientelisme» tant en la contractació de personal com la presumpta adjudicació arbitrària de contractes de subministrament i prestació de serveis a empreses vinculades bé directament o a través de familiars.

Notícies relacionades

La interlocutòria detalla també tots els «excessos en les facultats d’administració» portats a terme per Villar aprofitant la seva posició de domini, així com els nomenaments de la junta directiva o els excessos relacionats per afavorir el seu fill Gorka a través de la societat Sport Advisers, que administra, amb els amistosos de la selecció espanyola amb Corea del Sud i Veneçuela.

Pedraz també explica que des de la federació tenerifenca s’haurien pogut desviar fons cap al patrimoni del seu vicepresident econòmic, Juan Padrón, i el seu secretari, Ramón Hernández. També es parla en la interlocutòria de l’entramat de revenda en què participen la RFEF i la federació tenerifenca.