La fiscalia denuncia Cristiano Ronaldo per defraudar de manera "conscient" 14,7 milions d'euros

El jugador del Madrid es va aprofitar d'una estructura societària per ocultar al fisc rendes generades a Espanya

El Sindicat de Tècnics d'Hisenda assegura que el portuguès es podria enfrontar a una petició de pena de set anys de presó i a una multa de 28 milions

 

  / UEFA CHAMPIONS LEAGUE

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

La Fiscalia Provincial de Madrid ha denunciat davant el Jutjat d'Instrucció Degà de Pozuelo de Alarcón Cristiano Ronaldo per quatre delictes contra la Hisenda Pública entre els anys 2011 i 2014, segons ha avançat 'El País'. La fiscalia subratlla que el denunciat s'ha aprofitat d'una estructura societària creada el 2010 per ocultar al fisc les rendes generades a Espanya pels drets d'imatge, fet que suposa un incompliment “voluntari” i “conscient” de les seves obligacions fiscals a Espanya.

Encara que en principi es va parlar d'un frau de 8 milions, Hisenda eleva la quantitat presumptament defraudada a 15 milions, que cal sumar als 5,6 que el jugador va abonar a la seva declaració corresponent a l'exercici del 2014 amb la intenció de regularitzar la seva situació, any en què va aportar també tots el seus contractes. La denúncia de la Fiscalia arriba abans del 30 de juny, data en què hauria prescrit el presumpte delicte comès el 2011, sempre que el jutjat admeti a tràmit la denúncia abans de sis mesos. 

La fiscalia basa la seva denúncia en la jurisprudència  creada per la sentència del Tribunal Suprem, que va condemnar Messi a 21 mesos de presó

L'Agència Tributària estima que no va pagar pels drets d'imatge entre el 2011 i el 2013, o que ho va fer en un percentatge molt inferior al que devia. La fiscalia basa la seva denúncia en la jurisprudència creada per la sentència del Tribunal Suprem, que va condemnar Leo Messi a una condemna de 21 mesos de presó per frau fiscal.

SET ANYS DE PRESÓ I 28 MILIONS DE MULTA

La denúncia de la fiscalia fa relació de les quotes defraudades per Ronaldo. El 2011 van ser 1,39 milions d'euros; 1,66 el 2012; 3,2 el 2013 i 8,5 el 2014. Aquestes quantitats sobrepassen els 120.000 euros anuals que traspassen la barrera del frau fiscal per convertir-lo en un delicte que es castiga amb entre un i cinc anys de presó. Més lluny va el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), que assegura que el jugador del Madrid es podria enfrontar a una petició de pena de presó de set anys per la suma dels delictes comesos, així com a una multa de 28 milions d'euros.

A l'informe remès a la fiscalia per part de l'Administració Tributària s'apunta que el 2008 Ronaldo va atorgar un poder al seu agent per firmar un contracte de treball amb data del juny del 2009 amb el Madrid entre les temporades 2009-2010 i 2014-2015. Poc després, el jugador portuguès va traslladar la seva residència a Espanya, amb la qual cosa va adquirir la condició de resident fiscal des de l'1 de gener del 2010.

"Fa mal que alguns parlin sense saber",  "Fa mal que alguns parlin sense saber", va afirmar Cristiano quan es va referir al tema d'Hisenda abans de la final de Cardiff

DEFENSA DE TEBAS

El jugador es va referir a aquest assumpte els dies previs a la final de la Champions i va assegurar que estava molt tranquil. Tant, que va carregar contra els que l'acusaven de no complir amb les seves obligacions amb Hisenda. "Fa mal que alguns parlin sense saber", va dir Cristiano, a qui la denúncia de la fiscalia ha agafat preparant la Copa Confederacions amb Portugal.

"UNA INJUSTÍCIA" PER A CRISTIANO

Ronaldo considera que la denúncia de la fiscalia "és una injustícia". Un dels advocats del jugador, António Lobo Xavier, ha afirmat que la denúncia és deguda a un diferència de criteris que no té base en cap llei. No hi va haver omissió de declaració. Hi va haver una declaració segons el criteri que aparentment no és el criteri que li agrada a l'administració fiscal espanyola, però ni té base en una llei o en normes que pugui dir que el jugador ha violat", ha afirmat el lletrat. Ha afegit que el cas de Messi i d'altres jugadors és "completament diferent perquè aquests jugadors no van declarar res". Xavier sosté que Cristiano utilitzava el mateix sistema per tributar els seus drets d'imatge al Regne Unit com a jugador del Manchester United.

Mentrestant, Tebas no ha trigat a donar la cara pel jugador del Madrid i assegurar que és innocent. "No criminalitzaré un jugador ni ningú fins que no vegi una condemna final. Crec que Cristiano és innocent. No hem de ser determinants perquè se l'hagi denunciat. En aquest país tenim la mania que amb una denúncia ja es creu que la persona, sigui Cristiano Ronaldo o qui fora, és culpable", ha afirmat el president de LaLiga, que assegura que en el cas del jugador portuguès no hi ha necessitat d'una inspecció. 

CESSIÓ DELS SEUS DRETS

Javier Tebas

president de laliga

Crec que Cristiano és innocent. No hem de ser determinants perquè se l'hagi denunciat"

Ara, el jugador del Madrid s'ha trobat amb la denúncia de la fiscalia, en la qual s'afirma que quan el futbolista va tenir confirmació del seu salt al Madrid el desembre del 2008, així com dels detalls del seu contracte, va simular cedir els seus drets a la societat Tollin Associates LTD, amb domicili a les illes Verges britàniques, paradís fiscal. Aquesta societat va cedir els drets a una altra, Multisports&Image Management LTD, localitzada a Irlanda i que va explotar els drets d'imatge del jugador del Madrid, una cessió que per la fiscalia consistia a interposar una pantalla per "ocultar a l'Agència Tributària la totalitat dels ingressos obtinguts pel denunciat per l'explotació de la seva imatge".

A la seva declaració fiscal del 2014 Ronaldo va presentar unes rendes  d'11,5 milions d'euros, quan van arribar als 43 milions

DECLARACIÓ DEL 2014

Notícies relacionades

Ronaldo va presentar a la seva declaració de la renda del 2014, en la qual s'incloïen rendes d'entre el 2001 i el 2014, d'11,5 milions d'euros, quan aquestes rendes van arribar als 43 milions. La fiscalia també sosté que Ronaldo no va incloure uns ingressos de 28,4 milions d'euros, segons l'Administració Tributària, que corresponen a drets d'imatge cedits a una altra societat, Adifore Finance LTD, entre el 2015 i el 2020.