REPTE DE L'ALPINISME

Ferran Latorre corona l'Everest

Es converteix en el primer català a culminar l'ascens dels 14 'vuitmils', els cims més alts del planeta

ferran

ferran

3
Es llegeix en minuts

Ferran Latorre va coronar ahir l’Everest, el cim del món amb els seus 8.848 metres, i es va convertir d’aquesta manera en el primer català que entra a formar part del selecte club d’alpinistes que han culminat els 14 vuitmils. Encara que Latorre tenia intenció de fer-ho sense oxigen artificial, les duríssimes condicions meteorològiques amb què es va trobar, ni més ni menys que amb vents de més de 170 quilòmetres per hora, van provocar que en l’última fase de l’ascens hagués de fer ús de les bombones d’oxigen artificial. La gesta de l’alpinista català es va produir als cinc dies del gran repte de Kilian Jornet, que va conquistar el mateix cim en un temps de 26 hores sense oxigen artificial ni cordes fixes.

L’arribada al cim més elevat del planeta –i per tant l’últim vuitmil de Latorre– es va produir ahir pels volts de les 4.15 de la matinada (les 8.15 hores al Nepal), però va ser el mateix Ferran Latorre qui ho va confirmar cinc hores més tard, tocades les 9 del matí, hora catalana, quan va arribar al camp quatre. Allà l’esperava el seu equip, que s’havia refugiat en aquell lloc, instal·lat al coll sud de la famosa muntanya a 7.950 metres d’altitud. Concretament els seus col·laboradors eren Yannick Graziani (francès), Dawa Sange (xerpa) i Hanz Wenzl (austríac). Tots tres van decidir anar al campament que hi ha instal·lat a causa de les males condicions meteorològiques.

EL SETÈ INTENT

Latorre, que té 46 anys, va iniciar l’últim atac a l’Everest divendres a les 17.57 (hora catalana) i ja, des del camp quatre, va poder informar de la seva gesta a través de TV-3. «Ha fet molt mal temps –va dir–. Ha nevat i ha fet molt de vent. El pitjor ha sigut quan a les 2 de la matinada ha començat la tempesta de neu. Però estic molt content d’haver acabat el repte i finalitzat el meu projecte. Han sigut molts anys de la meva vida, així que estic tremendament feliç».

Aquest era el seu setè intent de conquistar l’Everest sense oxigen artificial en el marc del seu projecte CAT14x8000, patrocinat per La Caixa i Gaes, que ha permès seguir els passos de Latorre a l’Everest, amb una iniciativa que anava molt més enllà de la gesta esportiva. Concretament, segons va declarar ahir el mateix Latorre, «aquesta conquista a l’Everest servirà per a alguna cosa a la humanitat i per a mi ha sigut una sort poder fer de conillet d’índies si amb això he pogut servir la gent».

EL PROJECTE

Les dades de Latorre han servit per veure la resposta del cos en condicions extremes i els efectes cardiopulmonars, biològics i genètics. D’aquesta manera, se’n poden beneficiar 140 milions de persones a tot el món que fan viatges cada any a zones del planeta elevades a més de 3.000 metres d’altura i sobretot malalts crònics amb problemes respiratoris, que és un 15% de la població mundial.

UN TREBALL DE 18 ANYS

Notícies relacionades

Latorre va iniciar l’assalt als vuitmils el 1999 quan va arribar al cim de l’Annapurna (8.091 metres el 1999) i les seves últimes ascensions es van produir l’any passat quan va conquistar els cims del Makalu (8.481) i el Nanga Parbat (8.126). Ha necessitat, per tant, 18 anys de la seva vida com a alpinista, per culminar una gesta, a través dels 14 cims de la Terra que es troben per sobre dels 8.000 metres. 

Fins a l’actualitat cinc alpinistes espanyols han aconseguit pujar els 14 cims més alts del món: Juanito Oiarzabal (1985-99), Alberto Iñurrategui (1991-2002), Edurne Pasaban (2001-2010), Carlos Pauner (2001-2013) i Jorge Egocheaga (2002-2014). Precisament, Latorre havia format equip amb Oiarzabal –amb ell va arribar al cim de l’Annapurna, el K2 i el Kanchenjunga– i amb Pasaban, que també va estar al K2, al Kanchenjunga, al Broak Peak i el Dhaulagiri.