Sandro Rosell, detingut pel blanqueig de 15 milions d'euros

A l'expresident del Barça se l'acusa de rentar a Andorra les comissions cobrades pels drets audiovisuals de la selecció brasilera

zentauroepp38570437 sandro rosell170523180330 / FERRAN NADEU

zentauroepp38570437 sandro rosell170523180330
Cinc detinguts pel cobrament de comissions il·lícites pels drets audiovisuals de la selecció brasilera de futbol

/

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L'expresident del Barça Sandro Rosell torna a tenir problemes amb la justícia, però aquesta vegada no tenen res a veure amb Neymar. Aquest dimarts ha sigut detingut pels delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal per haver obtingut 15 milions d'euros en comissions il·lícites de la venda dels drets audiovisuals de la selecció brasilera de futbol a una empresa a Qatar, quantitat que va rentar a Andorra.

Rosell ha estat arrestat en una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en què s'han escorcollat nou domicilis i despatxos professionals de Barcelona, Corçà (Girona), la Seu d’Urgell i Andorra. També s'ha detingut la seva dona, Marta Pineda, i tres persones més: l'advocat i polític andorrà Joan Besolí, a qui s'atribueix la creació d'empreses al Principat amb què es van blanquejar els diners; l'exsoci libanès de Rosell Shahe Ohannessian, i un ramader, Andreu Ramos, que hauria actuat de testaferro, al prestar el seu nom per als comptes i empreses de l'expresident blaugrana. 

Tots cinc prestaran declaració aquest dijous davant la jutge de l'Audiència Nacional Camen Lamela per aclarir si, efectivament, Rosell es va repartir amb l'expresident de la Confederació brasilera de futbol Ricardo Teixeira, a qui no s'ha detingut, per residir fora d'Espanya, les comissions il·lícites que tots dos van cobrar durant els últims sis o set anys per la venda dels drets audiovisuals de la selecció carioca.

VENDA FICTÍCIA

Aquests drets els va adquirir una empresa de Qatar, que va dipositar a Suïssa les comissions per a la xarxa suposadament encapçalada per Rosell, que les va rebre a Andorra a través de les empreses que li va proporcionar Besolí. Aquest últim també és qui va tramitar la residència passiva de Teixeira al principat.

Malgrat que Rosell va rebre i va blanquejar almenys part d'aquests diners il·lícits mentre era president del Barcelona, fonts jurídiques descarten qualsevol vinculació amb el club. De fet, també s'investiga si durant els tres anys i mig que va estar al capdavant de l'entitat va seguir dirigint a l'ombra l'empresa de drets i esdeveniments esportius, Bonus Sports Marketing, que el 2010 va vendre de manera fictícia a Ohannessian. 

L'advocat de Rosell, Pau Molins, ha assenyalat durant els registres que el seu client "està molt sorprès per operacions que considera absolutament legals", i ha assegurat que es tracta de fets del 2012 i d'un compte a Andorra "totalment regularitzat".

NIT A LA CASERNA 

Rosell ha estat present en l'escorcoll realitzat al seu domicili al carrer de Deu i Mata de Barcelona, que ha durat 10 hores, mentre la seva dona acompanyava els agents a la masia que el matrimoni té a Corçà. Un vídeo de la Guàrdia Civil mostra un agent comptant un feix de bitllets de 100 i 20 euros a la vivenda habitual del matrimoni. L'expresident blaugrana, que està previst que passi la nit a la caserna de la Guàrdia Civil de la travessera de Gràcia, també ha assistit al registre de dos despatxos més a Barcelona.

Com és habitual en aquesta mena d'operacions contra la corrupció, la jutge ha procedit a ordenar el bloqueig dels comptes i béns que figuren a nom dels arrestats. Es tracta d'immobilitzar la quantitat més gran de diners possible per fer front a la responsabilitat civil a què poden ser condemnats. Algunes fonts xifren en 10 milions d'euros la quantitat en dipòsits bancaris bloquejada i en 25 milions, el valor del més de mig centenar d'immobles afectats.

DIMISSIÓ PEL 'CAS NEYMAR'

Notícies relacionades

L'operació, denominada Rimet per l'expresident de la FIFA Jules Rimet, va començar el 2015 després que l'FBI dels Estats Units detectés moviments bancaris sospitosos al voltant d'alts directius del món del futbol, entre ells Rosell. La Fiscalia de l'Audiència Nacional, que ha comptat amb la total col·laboració de les autoritats andorranes, va presentar una querella que ha conduït als arrestos d'aquest dimarts.

Rosell va dimitir el 2014 com a president del Barça després de ser imputat en el primer 'cas Neymar', que va ser arxivat després d'un acord amb el club, però s'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó pel segon, iniciat arran de la querella que va interposar l'empresa Dis, propietària del 40% dels drets federatius del davanter quan jugava al Santos.