Laporta i Sala Martín compren un club xinès en nom del Reus

El projecte està liderat per Joan Oliver i contempla inicialment l'adquisició del 30% de les accions del BIT FC de Pequín

GRA143. PEKÍN, 06/04/2017.- El Reus, equipo de la segunda división española, oficializó hoy la compra del 29 % de las acciones del club chino BIT FC, con lo que se convierte en el primer conjunto extranjero en controlar una parte relevante del accionariado de una escuadra del gigante asiático. El BIT, siglas de Beijing Institute of Technology, universidad pekinesa en la que se fundó en 2000 y donde juega sus partidos, se convirtió en 2006 en el primer combinado compuesto por estudiantes universitarios en ganar la China League Two (CL2, equivalente a la Segunda B española) y ascender a la China League One (CL1), la segunda categoría del fútbol chino. EFE/Víctor Escribano

GRA143. PEKÍN, 06/04/2017.- El Reus, equipo de la segunda división española, oficializó hoy la compra del 29 % de las acciones del club chino BIT FC, con lo que se convierte en el primer conjunto extranjero en controlar una parte relevante del accionariado de una escuadra del gigante asiático. El BIT, siglas de Beijing Institute of Technology, universidad pekinesa en la que se fundó en 2000 y donde juega sus partidos, se convirtió en 2006 en el primer combinado compuesto por estudiantes universitarios en ganar la China League Two (CL2, equivalente a la Segunda B española) y ascender a la China League One (CL1), la segunda categoría del fútbol chino. EFE/Víctor Escribano / Víctor Escribano (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El Reus ha oficialitzat aquest dijous la compra del 29 % de les accions del club xinès BIT FC, amb la qual cosa es converteix en el primer conjunt estranger a controlar una part rellevant de l'accionariat d'una esquadra del gegant asiàtic.

L'artífex d'aquest acord és l'exdirector general del Barça Joan Oliver, màxim accionista de l'esquadra reusenca des del 2013, que ha presentat a Pequín el projecte i ha explicat a Efe que la decisió d'invertir en el futbol xinès la va prendre el 2010 després de deixar el club blaugrana amb el president sortint Joan Laporta.

EL CAP VISIBLE DEL PROJECTE

Precisament amb l'exmandatari blaugrana i altres membres destacats d'aquella junta directiva com Xavier Sala Martín Rafael Yuste s'embarcarà en aquesta aventura, que té com a objectiu "desenvolupar el futbol a la Xina, formar jugadors a llarg termini i anar progressant tant com puguem", ha indicat.

Joan Laporta i Xavier Sala Martín  lideren el projecte amb Joan Oliver

Aquesta visió a llarg termini és una de les claus del projecte d'Oliver, que, de fet, ha assegurat que "a curt termini no té cap negoci", i que el BIT aspira a convertir-se en "un punt de referència d'una altra forma de treballar" en un futbol xinès "ple de gent amb molts diners i poca experiència en el futbol". "Som gent de futbol, no som el típic inversor que té el capritx de comprar un club", ha explicat el directiu.

NEGOCIACIONS DES DEL 2015

Oliver, que emfatitza la importància del saber fer per a les futures aspiracions de l'equip, ha apuntat que altres equips estrangers esperaran "a veure si l'invent funciona" per seguir els seus passos, i explica que el seu coneixement del futbol xinès ha sigut el que l'ha col·locat en aquesta posició pionera. "Necessites conèixer molt el futbol de la Xina. Si la gent no té aquest coneixement, veu molt risc a ficar-s'hi", ha assegurat l'inversor català.

Les negociacions van començar el gener del 2015 i fins ara no ha sigut possible materialitzar l'acord, encara que Oliver no dubta a l'hora d'afirmar que volen "incrementar molt significativament la participació accionarial", encara que ha advertit que "les coses s'han de fer pas a pas, especialment a la Xina".

L'EQUIVALENT A LA SEGONA B

Aquesta prudència es veu també a l'hora de parlar del futur dels futbolistes que desenvolupin: "Jo somio que hi hagi jugadors xinesos formats al BIT jugant amb el Reus, però no és tan fàcil. Avui dia, la distància entre el futbol de la Lliga i el futbol de la Xina és molt gran". El BIT, sigles de Beijing Institute of Technology, universitat pequinesa en què es va fundar el 2000 i on juga els seus partits, es va convertir el 2006 en el primer combinat compost per estudiants universitaris a guanyar la China League Two (CL2, equivalent a la Segona B espanyola) i pujar a la China League One (CL1), la segona categoria del futbol xinès.

Robert Ahufinger  que va ser jugador del Reus és el tècnic del conjunt xinès

Allà van estar fins al 2015, quan van baixar un altre cop a la CL2, divisió on jugaran aquesta temporada sota les ordres de Robert Ahufinger, exjugador espanyol del Reus, que comptarà en el seu cos tècnic amb l'excapità negre-i-vermell Jaume Delgado i amb preparadors també vinculats al club com David Jovell i Guillermo Oriol.

UNA PLANTILLA JOVE

Notícies relacionades

Ahufinger ha assegurat que el BIT compta amb una "plantilla jove, que tracta bé la pilota, amb ordre tàctic i rigor", que té "una proposta de joc diferent de la que s'utilitza aquí", per la qual cosa han de ser "ambiciosos i voler guanyar fins i tot als entrenaments".

"El futbol dirà on estarem", com ha indicat el tècnic, però el BIT ja pot somiar amb tornar al seu lloc natural, la CL1 i, qui ho sap, potser somiar amb competir amb els històrics del futbol xinès en una Superlliga cada vegada més rellevant a nivell mundial.