Eldenc: cinc detinguts i contactes amb la màfia calabresa

L'inversor italià arrestat va deixar factures sense pagar per valor de 200.000 euros en la seva anterior etapa al Jumilla

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La policia sospita que Nobile Capuani, cap visible del grup inversor italià que al desembre va agafar les regnes de l'Eldenc (Elda, Alacant), és l'inductor de la manipulació de la golejada per 12-0 que el Barça B va endossar al conjunt alacantí en l'última jornada de Lliga a la Segona B. Capuani va ser detingut aquest dimarts a Elda, poques hores després de ser arrestat Filippo Vito di Pierro, també italià, i entrenador del conjunt alacantí, malgrat no disposar del carnet oficial per exercir la professió. A primera hora de la tarda també van ser detingudes tres persones més: els jugadors Nico Cháfer Mayki Fernández i el tècnic Francisco Ruiz Casares, informa Efe.

Les primeres investigacions apunten que tots dos han pogut cometre un delicte de “corrupció entre particulars” per tractar d'afavorir un resultat inesperat, que generés amplis beneficis entre els apostadors que van invertir a favor d'una golejada descomunal al Miniestadi. L'escàndol es va desencadenar diumenge després que el jugador de l'Eldenc Cheik Saad alertés de la manipulació, cosa que va provocar que el president de la gestora del club, David Aguilar, presentés dilluns una denúncia davant la policia.

Las claves de la noticia

  • ¿De què se'ls acusa?  ¿De què se'ls acusa?  D'un delicte de corrupció entre particulars.
  • ¿Qui hi està al darrere?  A Elda mai han sabut a què es dedica el grup inversor que podria estar vinculat a la màfia calabresa.
  • ¿Qui són els primers acomiadats?  Quatre futbolistes de l'Eldenc. El jugador Saad va dir que eren quatre els inductors de la manipulació.
  • ¿Podran jugar contra el Sabadell? L'Eldenc vol ampliar la nòmina d'acomiadament i ara es desconeix si podrà reunir 11 jugadors diumenge que ve, encara que la intenció és convocar també juvenils.

UN PLA FALLIT A JUMELLA

Les primeres dades en la investigació apunten que Capuani va arribar al desembre a Elda després que fallés el seu pla d'apropiar-se totalment del Jumella, conjunt murcià de la Segona B, al qual va deixar en una situació esportiva i econòmica lamentable. “No van tenir temps de ficar-hi els seus jugadors de confiança perquè quan els vam descobrir ja no els vam permetre que agafessin totalment les regnes del nostre club”, ha afirmat a aquest diari un directiu de l'actual junta del Jumella, que prefereix quedar en l'anonimat.

FACTURES IMPAGADES DE TOTA MENA

“El pas de Capuani per Jumella va ser per oblidar, ja que va deixar deutes per totes bandes: no va pagar ni a jugadors ni a tècnics, se'n va anar sense abonar les factures dels restaurants i del principal hotel de Jumella i ni tan sols va costejar el pis que va llogar a la ciutat”, afegeix el mateix directiu, que quantifica els impagaments de Capuani a Jumella per un valor total de 200.000 euros. “L'advocat de l'actual directiva va presentar la corresponent denúncia després d'afrontar els pagaments de Capuani”. Part de l'actual directiva del Jumella està formada per inversors i empresaris xinesos.

El directiu consultat per aquest diari també va anomenar Ercole di Nicola com a assidu col·laborador de Capuani i membre del grup inversor italià. “Capuani ens en va parlar, encara que físicament mai el vam veure a Jumella”.

EL SOCI ITALIÀ

Di Nicola, segons publica el diari 'El Confidencial', té un ampli historial delictiu a Itàlia, on la justícia del país el vincula a la màfia calabresa, concretament al grup denominat 'Ndrangheta, que, al seu torn, és investigat per una presumpta relació tèrbola amb el Juventus, el rival del Barça a la Champions.

Aquesta tesi apuntaria que darrere de la manipulació i de les apostes il·legals no hi hauria grups asiàtics, sinó la màfia italiana, cosa que es confirma, precisament, per la identitat dels dos primers detinguts per la policia espanyola.

Di Nicola i Capuani es van conèixer al modest equip de L’Aquila (Itàlia), abans que el primer fos detingut el 2015 per manipulació d'almenys vuit partits de categories inferiors, en una àmplia operació policial que va acabar amb 50 detingutsDi Nicola va ser condemnat a quatre mesos d'arrest domiciliari, cinc d'inhabilitació i al pagament d'una multa de 100.000 euros.

DESCONEGUTS A ELDA

David Aguilar, president de la gestora de l'Eldenc, ha afirmat que mai ha sabut en quin sector empresarial es movia el grup inversor italià liderat per Capuani, que, tant al Jumella primer com ara a l'Eldenc, ha fitxat jugadors que formen part d'una agència de contractació controlada per ells. Almenys quatre futbolistes de l'Eldenc van ser els que van liderar la manipulació contra el Barça B, segons el testimoni ofert pel també jugador del club alacantí Cheik Saad.

Notícies relacionades

Aquest dimarts es van confirmar els primers quatre acomiadaments a l’Eldenc com a conseqüència de la golejada: Guille Smitarello, Mayki Fernández, Nico Cháfer i Alessandro Zanier, encara que la intenció de la gestora és rescindir el contracte a tots els futbolistes contractats pels italians.

Els jugadors, com a mínim set, entre ells Saad, han sigut convocats dimecres per entrenar-se però no se sap si el club alacantí podrà reunir prou futbolistes per poder enfrontar-se diumenge al Sabadell, encara que la intenció és completar l'onze titular amb futbolistes del filial o el conjunt juvenil.