CITA 'FREESTYLE' DE REFERÈNCIA

El Grandvalira Total Fight mostra l'evolució del surf de neu femení

La prova que se celebra aquest cap de setmana a l'estació andorrana obre per primera vegada la participació a les 'riders', entre elles la catalana Queralt Castellet

total fight

total fight

3
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / BARCELONA

El Grandvalira Total Fight ha anat evolucionant any rere any, des de la seva primera edició el 2005. La cita andor- rana de freestyle ha crescut progressivament des d’aleshores, ha millorat el circuit de 'slope style', ha guanyat prestigi a nivell internacional i ha pujat de nivell fins a arribar a la màxima categoria del World Snowboard Tour, igual que els poderosos X Games. Però encara s’hi trobava a faltar una cosa  important: la presència d’una categoria femenina. Una carència que aquest any ha aconseguit superar en la modalitat de surf de neu, de tal manera que des de demà i fins diumenge estaran presents a Andorra alguns dels i de les millors 'ridersinternacionals del moment.          

Especialistes que ja encaren el tram final de la seva temporada, després de les competicions oficials, així que solen anar al Total Fight sense tantes pressions i amb ganes de disfrutar fins al final de la campanya. Així ho faran riders com el canadenc Max Parrot, vencedor l’any passat, o el suís Nicolas Huber, subcampió de 'slope style' als Mundials de Sierra Nevada.

Al seu torn, la inclusió de la categoria femenina permetrà l’estrena de figures com la catalana Queralt Castellet, que ja ha participat en tres Jocs Olímpics i ha aconseguit vuit podis a la Copa del Món de migtub. Aquest any, a més, ha començat a participar en altres especialitats, com el 'big air' o el mateix 'slope style'. També estarà present la canadenca Laurie Blouin, campiona del món de 'slope style' aquest any. 

EVOLUCIÓ POSITIVA

És a dir, que els aficionats podran disfrutar per partida doble, especialment si es té en compte l’increment de nivell que ha experimentat la categoria femenina en els últims anys. “Les noies salten actualment les mateixes rampes que els nois, d’uns 18 o 20 metres de pla, cosa que significa que el nivell és molt alt, ja que es necessita molta velocitat per quadrar els trucs. Cada vegada hi ha més competicions i això ha permès una gran evolució”, assenyala Marc Bajona, coorganitzador del Total Fight.

“El surf de neu femení ha augmentat molt el seu nivell en els últims anys”, reivindiquen ‘riders’ com Cheryl Maas o Kasia Rusin

Una sensació que ratifica una de les mateixes protagonistes, l’holandesa Cheryl Maas, guanyadora l’any passat dels X Games en big air i que s’estrena aquest any en la prova de Grandvalira: “Les dones no hauríem de quedar excloses de cap competició mai més, el nivell és molt alt actualment”, afirma, a la vegada que explica que arriba al final de la campanya una mica tocada per totes les proves en què ha competit, però no prou per no plantejar-se aspirar al podi. Acostumada a entrenar-se a Noruega, no dubta de les possibilitats del Pirineu a nivell de freestyle: “Pot estar perfectament a l’altura dels Alps o els països escandinaus, tot depèn de la qualitat dels responsables de l’snowpark”. Una cosa que està fora de tot dubte en el cas del parc i circuit del Tarter.

MENYS DIFERÈNCIES

Una altra de les participants serà Kasia Rusin, una rider polonesa resident a Barcelona, que assegura que cada vegada existeixen menys diferències entre homes i dones, per la qual cosa celebra la possibilitat de participar per fi en el Total Fight: “Les coses han canviat en gran mesura en els últims anys, tot i que els nois encara segueixen captant més l’atenció. Però crec que no serà per molt temps més. És cert que el nivell tècnic masculí és més alt, també perquè hi ha molts més riders competint al circuit, però no crec que hi hagi cap diferència en qüestions d’estil. Es tracta d’una qüestió molt personal, que no depèn del gènere”.

Una cosa que demostrarà aquest cap de setmana en la prova de Grandvalira, a la qual va amb ganes de mostrar “alguns dels nous trucs que he après durant aquesta temporada, que ha sigut realment bona”.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, la 13a edició del Total Fight inicia demà la que és la seva primera part (el cap de setmana següent toca el torn a l’esquí freestyle) amb més hores d’espectacle i la convicció que han aconseguit, novament, fer un pas endavant en la seva constant evolució. Perquè escalar fins a la categoria de sis estrelles del World Snowboard Tour és una cosa  a l’abast de molt pocs esdeveniments al món, com el Laax Open o el Burton US Open, a més a més dels X Games. I tot això, no s’ha d’oblidar, des del Pirineu.

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO.