ANIVERSARI RODÓ AL PALLARS SOBIRÀ

Espot celebra 50 anys i mira al futur amb optimisme

El director de l'estació d'esquí destaca "l'estabilitat econòmica actual" i admet la necessitat d'evolucionar per adaptar-se a "les demandes actuals"

espot

espot

2
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / BARCELONA

Com si fos un desig d'aniversari complert de forma anticipada, Espot va celebrar el cap de setmana passat el seu 50è aniversari envoltat de neu, amb uns gruixos que feia temps que no es veien a l'estació del Pallars Sobirà i la màxima afluència de la temporada: 2.000 esquiadors. Un escenari somiat per a una festa que va incloure dissabte una baixada de torxes, un espectacle de focs artificials i una xocolatada, seguit d'una exposició fotogràfica inaugurada l'endemà. Però a més de ser un motiu de celebració, una xifra tan rodona també convida a la reflexió.

Amb cinc dècades al darrere i una trajectòria plena d'alts i baixos, el domini integrat en la marca Skipallars -juntament amb Port Ainé- afronta el futur amb optimisme, però també conscient que té tota una sèrie de reptes pendents. Perquè, ¿com s'imagina el seu director, Xavier Bigordà, el futur d'aquí 10 anys?

“Les estacions han d'evolucionar per adaptar-se a les necessitats actuals dels aficionats, ja que el seu nivell d'exigència en matèria de serveis és cada vegada més alta. Hem de fer que siguin assequibles per a tothom, amb productes pensats perquè puguin disfrutar de la neu sense haver d'esquiar, i facilitar al màxim la venda a través dels canals 'on line", respon.

GESTIÓ PUBLICOPRIVADA

Pel que fa a si Espot ha de passar a mans privades una vegada finalitzi l'època de pertinença al grup de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Bigordà recalca que la millor solució seria “una gestió publicoprivada”, ja que el suport de FGC en aquests últims anys ha permès garantir la continuïtat de les estacions del Pallars i oferir estabilitat econòmica, “un fet molt positiu per a la comarca”. Al mateix temps, marca com un important desafiament per a totes les estacions d'esquí incrementar la seva sostenibilitat a partir de “mesures d'eficiència energètica i accions de respecte mediambiental”. 

"Les estacions d'esquí han d'evolucionar per adaptar-se a les necessitats actuals i ser més sostenibles", assenyala Xavier Bigordà, director de Skipallars

Aquest últim aspecte és fonamental quan ja es mira més a la llunyania, cap al 2050 per exemple, quan els experts climàtics apunten que la temperatura mitjana del planeta haurà augmentat almenys dos graus. Xavier Bigordà recalca que ja s'estan fent passos per desestacionalitzar l'activitat per fer-la aprofitable tot l'any, encara que prefereix no avançar-se en el temps: “Sabem que el tema de la neu, actualment, va a cicles. Per això, estem preparats per afrontar aquells anys que puguin ser més complicats a nivell meteorològic mitjançant la producció de neu, que ha evolucionat molt i ofereix ara més capacitat de fabricació en meys temps, a més d'un consum d'energia molt més baix”.

BONA SETMANA SANTA

De tornada al present immediat, el cert és que poca falta estan fent els canons des de principis d'any. Però, tal com assegura Bigordà, “la feina dels que estem en una estació d'esquí és com la dels pagesos, sempre mirant el cel”. I és que ara no demanen neu, sinó bon temps els caps de setmana per poder-ne disfrutar.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el director de Skipallars es mostra satisfet per la bona temporada, amb “molt ambient d'esquí”, i optimista respecte al futur: “Espot ha passat per diferents fases en la seva història, però ara és un moment d'estabilitat. A més, els últims anys notem una certa recuperació després de la crisi econòmica, que ha sigut molt dura per a tothom”. En aquest sentit, la combinació d'unes condicions de neu excel·lents i la bona predisposició dels aficionats auguren una Setmana Santa positiva, malgrat que aquest any arribarà una mica tard.

 Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO.