Laia Sanz: «La meva primera rival sóc jo mateixa. He d'acabar, ¡acabar!»

jcarmengol36710308 laia sanz 2016 foto  ktm   f lix romero161229163255

jcarmengol36710308 laia sanz 2016 foto ktm f lix romero161229163255

2
Es llegeix en minuts
E. P. R. / BARCELONA

Torna el Dakar i torna Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 1985), per setena vegada consecutiva. No torna per guanyar: torna per seguir aprenent a guanyar algun dia. Els que en saben diuen que és l'única dona que pot aconseguir-ho. Els seus números no els desmenteixen: 9a posició absoluta en un Dakar, 5a en una etapa (Salar de Uyuni, Bolívia), 18 títols mundials (13 de trial i 5 d'enduro) i quatre medalles d'or als X Games. Forma part de l'equip oficial més fort, i campió, del Dakar. I ho és, simplement, per mèrits propis. Tots. I més.

-Un altre cop, milions d'ulls la contemplen com la noia del Dakar, la gran heroïna del duríssim ral·li.

-Jo crec que ja he aconseguit ser una més del pilot del Dakar, cosa que m'enorgulleix perquè era un dels meus objectius quan vaig començar a córrer aquest ral·li fa set anys. Des d'aquell 2011 han canviat moltes coses, però segueix sent una il·lusió, un somni, córrer el Dakar. És més, mai m'hauria imaginat que m'hagués pogut dedicar, completament, al Dakar i ser pilot de KTM. Des d'aquell 2011 he millorat any a any, sóc millor en tots els aspectes, més madura i crec que encara puc ser millor.

-Mai diu el seu objectiu, ¿però què espera d'aquesta edició?

-El meu objectiu és acabar entre els 15 primers i, després, la carrera dirà. A priori les característiques d'aquesta edició m'afavoreixen. Això sí, crec que hi ha vuit intocables que lluitaran pel triomf final i 15 o 20 que aniran molt ràpids. Espero estar entre ells. Sé que la meva primera rival sóc jo mateixa i, en aquest sentit, he de centrar-me a acabar, ¡acabar!, que no serà fàcil. Després, a millorar dia a dia. Si sóc regular i estic entre els 20 primers de cada etapa, segur que aconseguiré els objectius que em proposo i acabaré molt satisfeta.

-En què la beneficia el traçat d'aquesta edició, que sembla molt dur.

-Em beneficia per això, perquè és més dur, passarem per llocs nous, hi ha més navegació, no hi ha tanta velocitat punta… i em beneficia perquè tinc un any més d'experiència. Sé que s'hi notarà la mà del Marc (Coma) i hi haurà més dies dakarians, d'autèntic Dakar, que és el que més m'agrada. A més, tant físicament com mentalment arribo més ben preparada que mai a aquesta edició. Però, és clar, en un Dakar hi influeixen tants factors que mai saps què et passarà. En l'última edició, si compto els minuts que vaig perdre per problemes, m'estiro els cabells, perquè hauria pogut quedar molt més amunt. Però és el Dakar, amic, és el Dakar.

-Es veu guanyant alguna etapa.

-He de ser realista i crec que no és possible. ¡Home!, si hi hagués una etapa amb tot de trialeres, potser, però ho veig complicat. Ho puc fer bé, això és clar, però guanyar una etapa, no ho sé, no ho sé. L'important, a l'engegar, és no caure, no tenir un mal dia, no tenir problemes mecànics i anar guanyant confiança. No hi ha cap més secret: ser regular, creure-hi, confiar-hi, picar pedra, ser dura.

Notícies relacionades

-Sentir-se estimada per KTM, la marca campiona, deu ajudar ¿oi?

-¿Ajudar? És el que et dóna vida, és el que t'ajuda a lluitar, a entrenar-te, a treballar molt, perquè saps que estàs recolzada pels millors.