LA DESGRÀCIA D'UN JOVE 'LLEÓ'

La batalla de Yeray

El defensa de l'Athletic, de 21 anys, afronta sense por l'operació a què se sotmetrà dimarts després que li van detectar un tumor testicular

 

  / QUIQUE GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
IGOR SANTAMARÍA / BILBAO

«Si he arribat fins aquí és perquè no li tinc por a res». Així descrivia recentment Yeray Álvarez (Barakaldo, 21 anys) per què un central que semblava destinat a ser cedit per bregar-se fora de Lezama s'ha convertit en un referent de la defensa de l'Athletic, on molts professionals del futbol ja l'han comparat amb Carles Puyol, el seu ídol, mentre escalava cap al primer equip.

Un càncer al testicle dret, desgraciadament una malaltia ja comuna entre la joventut que pateix alguna classe de tumor però amb un marge de curació molt elevat, l'obliga a aturar la seva fulgurant progressió. Dimarts serà operat. Tornarà «més fort», com va exclamar l'afectat després que el president Josu Urrutia i el metge Josean Lekue li van comunicar la notícia després d'una setmana de molèsties a la zona afectada.

La família blanc-i-vermella, que acabava de conèixer l'encreuament amb el Barça sota la sospita que és massa casualitat topar sempre amb els blaugranes, va acabar commocionada, si bé van anar caient en cascada els missatges d'ànim al defensa, que en la pugna per ser l'escorta de Laporte, va deixar enrere Etxeita i Bóveda. Una lesió del segon li va obrir les portes del debut com a lleó el 15 de setembre al feu del Sassuolo, a l'Europa League. Tres mesos després ja és un titular indiscutible i el seu nom està anotat a l'agenda de molts clubs.

«Està tranquil i se sent fort, no estarà sol», va assenyalar Urrutia, mentre Lekue feia una crida a un «optimisme moderat» a expenses de la informació «que ens doni la cirurgia». A l'entitat bilbaïna es recorda el cas de Borja Basagoiti, del filial, que va passar i va superar un via crucis semblant fa uns anys, igual que el ciclista basc Markel Irizar, que recomana a Yeray «calma» i li digui a la malaltia «que s'ha equivocat de cos». «Ara estarà atabalatquan ho assimiles es fa més senzill», testifica Irizar.

Robben, Armstrong, Molina o Penev van tornar a la seva millor versió després de vèncer el mal, referents en els quals es pot recolzar Yeray, que ja destacava quan jugava al col·legi de Baracaldo de La Inmaculada. Va passar pel futbol sala i el futbol set abans de recalar en el Barakaldo i cridar l'atenció de l'Athletic, que el va traslladar a l'anomenat minilezama d'Ortuella fins que el Danok Bat, un club que es dedica a forjar perles, el va reclutar. N'hi va haver prou amb un any perquè des d'Ibaigane li obrissin la porta del tot.

Entre Goikoetxea i Puyol

Destaquen de Yeray el tarannà temperat, que combina amb la capacitat de lideratge i atreviment. Molts recorden quina una en va organitzar el primer dia que va entrar al vestidor del Danok: va agafar l'extintor i va omplir l'habitació de pols. Un missatge de com estava disposat a agafar la paella pel mànec en un moment en què li van posar el sobrenom de Braulio, llavors un central del Getafe.

En el trasbals de convèncer que podia ser el pròxim Goikoetxea per raça i atreviment ha desenvolupat un exquisit sentit de l'anticipació. La seva altra rèmora, mantenir la concentració, també l'ha liquidat. La comparació amb Puyol és al carrer. Se la pren amb orgull. «Ho diuen perquè veuen que vaig amb tot». Potser es deu a l'afició que va cultivar quan es deixava anar per la neu amb el surf de neu.

Missatges de suport

Valverde no va trigar a reconèixer les seves exquisideses. «És un fenomen. Ens està donant molt aquest any. No s'aprecia la seva joventut, s'atreveix amb la pilota i està molt fort en les disputes. Sembla que faci molt temps que juga», va esmentar després del 5-3 al Genk. Que Carlos Gurpegi sigui el conseller del míster ha ajudat Yeray, ja que és qui aconsella i corregeix el jugador quan nota que s'ha equivocat en algun marcatge. El jugador d'Andosilla pot ser la persona indicada per fer-li costat davant l'últim obstacle.

Notícies relacionades

«Ets molt gran», va ressenyar Iñaki Williams, company de fatigues en l'assentament amb els grans. «La força que demostres a cada partit et permetrà guanyar aquesta batalla», va escriure Ander Herrera des de Manchester. També ho va fer el seleccionador espanyol Julen Lopetegui: «Amb la mateixa energia que estaves jugant ho superaràs perquè els teus somnis es compleixin. Tot anirà bé».

«Desitgem veure't aviat en un camp de futbol», va comentar el Barça en una nota oficial, el mateix suport que va rebre de tots els equips bascos. Els metges indiquen que el tractament podria durar uns quatre o cinc mesos i quatre o cinc més per a la completa recuperació si requereix quimioteràpia. L'estadística està del seu costat i l'acompanya tota la família de l'Athletic.