L'informe McLaren denuncia dopatge institucionalitzat a Rússia

Més de 1.000 esportistes del país es van beneficiar de manipulacions en els controls antidopatge

 

  / AP / MATTHIAS SCHRADER

2
Es llegeix en minuts

la segona entrega de l’'informe McLaren', feta pública ahir a Londres, no tan sols ha confirmat les conclusions del primer capítol, revelat el 18 de juliol passat (uns dies abans dels Jocs Olímpics de Rio), sinó que ha reforçat la teoria d’un dopatge sistemàtic d’Estat practicat per Rússia durants el període comprès entre els anys 2011 i 2015, incloent-hi els Jocs d’hivern celebrats en territori rus el 2014, a Sotxi, on els esportistes locals van gaudir de total impunitat per fer servir substàncies prohibides. Qualsevol rastre de positiu era liquidat o bé es canviaven les mostres per d’altres de netes facilitades prèviament pels mateixos esportistes.

El jurista canadenc Richard McLaren va ser encarregat per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) d’elaborar un informe arran d’unes revelacions de l’antic director del laboratori antidopatge de Moscou, Grigori Rodtxenkov, ara exiliat als EUA.  En la primera entrega va concloure que els laboratoris de Moscou i Sotxi van encobrir l’ús de substàncies prohibides i van manipular els resultats de les anàlisis dels seus esportistes als Jocs de Sotxi. En el capítol d’ahir, McLaren conclou que l’Estat rus també va fer servir aquest sistema als Jocs de Londres 2012 i als Mundials d’atletisme de Moscou 2013, entre altres grans esdeveniments.

"ENCOBRIMENT" SENSE PRECEDENTS

«Podem confirmar el que vam anunciar en el primer informe: hi va haver un encobriment que va començar el 2011 i que es va mantenir fins després dels Jocs d’hivern de Sotxi. Un encobriment que va evolucionar fins a uns nivells sense precedents», va assegurar ahir el catedràtic canadenc.

La conspiració té tots els components per ser considerada un assumpte d’Estat. En el seu informe, McLaren parla d’una «conspiració institucional» en què estarien involucrats el ministeri d’Esport, l’Agència Antidopatge Russa (Rusada), el CSP (Centre d’Entrenament dels Equips Nacionals), els laboratoris de Moscou i Sotxi i fins i tot els serveis secrets (FSB). 

Segons les xifres revelades ahir, més de 1.000 esportistes russos de 30 esports (entre ells, el futbol) es van beneficiar de manipulacions per amagar les seves anàlisis positives durant quatre anys. Entre d’altres estratagemes, s’apunta que més de 500 controls positius es van fer passar per negatius, en «un encobriment que va evolucionar fins a uns nivells sense precedents», l’extensió dels quals «probablement no podrà ser mai plenament establerta».

"COMPETICIONS MANIPULADES"

Notícies relacionades

Les conclusions del juliol va fer que més de 100 esportistes russos (entre ells la majoria d’especialistes d’atletisme i halterofília) no poguessin participar en els Jocs de Rio de Janeiro. Les d’ara tenen una conseqüències imprevisibles, malgrat la persistent negativa de les autoritats russes a admetre aquest anomenat dopatge d’Estat. 

Segons McLaren, «el desig de guanyar medalles va substituir la seva moral col·lectiva, el seu límit ètic i els valors olímpics del joc net», i l’actitud de l’esport rus ha fet que «durant anys les competicions internacionals hagin sigut manipulades pels russos. Entrenadors i esportistes han competit en condicions desiguals. Els amants de l’esport tenen dret a sentir-se decebuts». 

Les xifres

254 mostres d'orina d'esportistes russos recollides en els Jocs d'hivern de Sotxi 2014 seran reanalitzades.