La Fiscalia de Madrid denuncia Xabi Alonso, Di María i Carvalho, però Cristiano se'n salva

Obre també diligències d'investigació contra Coentrao i Falcao

abertran35872144 gra164  madrid  11 10 2016   fotograf a facilitada por el ay161011140737

abertran35872144 gra164 madrid 11 10 2016 fotograf a facilitada por el ay161011140737

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

En plena polèmica sobre les declaracions tributàries de diversos jugadors del Reial Madrid, que comparteixen representant, Jorge Mendes, la Fiscalia Provincial de Madrid ha tret pit i ahir va decidir fer públiques  les denúncies que ja té interposades als jutjats d’Instrucció madrilenys contra futbolistes que precisament van jugar al club blanc. Són Xabi Alonso, Ricardo Carvalho i Ángel Di María. A més a més, va informar que investiga Fabio Coentrao, que segueix al Madrid, i Radamel Falcao (ex de l’Atlètic de Madrid).

    

El ministeri públic no ha actuat, almenys de moment, contra Cristiano Ronaldo, el principal afectat per les dades donades a conèixer per 'Football Leaks' i fetes públiques per un consorci de mitjans internacionals entre els quals hi ha 'El Mundo', i es mostra partidari de la mesura cautelar dictada pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Madrid per «impedir la publicació de dades personals, fiscals i financeres, obtingudes de forma il·lícita i que poden afectar la investigació en marxa».

Per això, en el seu comunicat, la Fiscalia madrilenya s’afanya a explicar que les tres denúncies s’han interposat arran de les dades enviades per l’Agència Tributària, després d’estudiar les declaracions d’Hisenda presentades pels futbolistes. De totes tres, la més antiga és la d’Alonso, que ara està al Bayern Munic, i que ja va ser denunciat pel fisc davant el ministeri públic el setembre del 2015 per un frau similar que va suposar la condemna, el mes de gener passat, del jugador del Barça Javier Mascherano per defraudar 1,5 milions d’euros. Fonts jurídiques van assenyalar a aquest diari que els dos jugadors van coincidir al Liverpool i compartien el mateix assessor fiscal.

    

La Fiscalia de Madrid diu que vol «deixar clar que no deixarà mai de perseguir infraccions contra la Hisenda Pública, sempre que apreciï l’existència de delicte», i a continuació va informar de les tres denúncies que ja s’han interposat i de l’obertura de diligències d’investigació –fase prèvia en què els fiscals determinen si s’ha d’interposar o no una denúncia al Jutjat– a Coentrao, que sembla que no ha presentat ni una declaració de la renda a Espanya, i a Falcao.

COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

El nom de Coentrao havia aparegut, juntament amb els dels jugadors Pepe, Modric i Özil, a part de Ronaldo, en els papers donats a conèixer per 'Football Leaks', però fonts fiscals van negar qualsevol utilització d’aquests documents per a l’obertura de les diligències.

  

 De fet, per avalar la prohibició de publicar les dades fetes públiques per un consorci de mitjans, la Fiscalia argumenta que no s’han de publicar dades obtingudes de forma il·lícita –encara que aquest fet encara no hagi sigut constatat– i que les diligències han sigut declarades secretes i la seva difusió pot perjudicar les actuacions.

    

Però això no ha sigut obstacle perquè al Congrés dels Diputats, PSOE, Izquierda Unida i En Comú –les dues formacions integrades en el grup parlamentari d’Units Podem– hagin sol·licitat la compareixença a la Cambra del director de l’Agència Tributària, Santiago Méndez, per informar sobre l’evasió fiscal atribuïda a jugadors o exjugadors del Reial Madrid.

Notícies relacionades

  

 Per la seva part, el ministre d’Educació, Cultura i Esport i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, es va mostrar sorprès per la mesura adoptada pel jutge Arturo Zamarriego. «A mi em sorprèn, em sembla sorprenent i tinc la sensació que no tindrà cap efecte, i les coses que no tenen efecte no s’han de fer», va opinar en una entrevista concedida a RNE.