CAMPIONAT DEL MÓN D'ESCACS

Carlsen-Kariakin, el rei contra el peó

L'implacable gran mestre noruec defensa el títol conta el renascut rival rus

L'aspirant és teòricament inferior, però posseeix un joc rocallós molt difícil de superar

amadridejos36234497 magnus carlsen   l  norwegian chess grandmaster  and current161111172847

amadridejos36234497 magnus carlsen l norwegian chess grandmaster and current161111172847 / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

4
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

L’espectacle més gran del món dels escacs ha començat. El vigent campió i indiscutible número u, el noruec Magnus Carlsen, defensa el títol davant de l’aspirant Serguei Kariakin, rus i abans ucraïnès, en un duel que es va iniciar ahir a la nit a la ciutat de Nova York i que aspira a convertir-se en un gran xou mediàtic en un país que està redescobrint el joc de les 64 caselles. Tot el que no sigui una victòria del primer serà una sorpresa majúscula, però no s’ha d’oblidar la famosa capacitat del segon per fer front a situacions difícils. El duel està previst a un màxim de 12 partides, més un 'tie break' de quatre més a ritme semiràpid en cas que tots dos arribessin al final empatats.

El duel es disputa al millor  de 12 partides. En cas d'empat se'n jugaran quatre més a ritme semiràpid

Carlsen i Kariakin, companys de la generació de 1990, van ser de joves els dos grans mestres més precoços de la història i tot indicava que en un futur molt pròxim s’enfrontarien pel títol, però no va ser així.

El noruec va prendre un sòlid camí que el va portar a convertir-se en l’indiscutible hereu del gran Kaspàrov, un escaquista complet, implacable, poc amic de fer broma i amb nervis d’acer, a més a més de figura popular que es permet desfilar com a model i fer anuncis publicitaris. Dues vegades ha defensat el títol, en totes dues contra l’indi Anand. «Carlsen és un prodigi que transcendeix  qualsevol època», resumeix David Martínez, 'Divis', entrenador de la selecció femenina espanyola i director del portal Chess24 en espanyol. «Carlsen no comet errors tàctics gairebé mai –insisteix el gran mestre Marc Narciso, un dels més forts d’Espanya–. És com jugar davant d’una màquina. Si no ets molt dur mentalment deu desmoralitzar molt jugar contra ell».

"Carlsen no comet errors tàctics gairebé mai. És com jugar contra una màquina "Carlsen no comet errors tàctics gairebé mai. És com jugar contra una màquina. Si no ets dur mentalment deu desmoralitzar molt jugar contra ell", diu el gran mestre Marc Narciso

En canvi, Kariakin va arribar a la superelit i allà s’ha quedat, ha obtingut bons resultats però poques victòries de prestigi, tot plegat acompanyat en l’àmbit personal d’un canvi de nacionalitat, dos matrimonis i la seva primera paternitat.

Suport de Putin

L’explosió de Kariakin ha trigat a arribar. Va ser concretament el març passat, quan es va imposar contra pronòstic en el torneig de candidats que donava dret a reptar el campió, incloent-hi una brillant victòria en l’última ronda davant del gran favorit, el nord-americà Caruana. Des d’aleshores s’ha preparat de manera conscienciosa amb el suport del mateix Vladímir Putin, que ha declarat reiteradament el seu desig de tornar a comptar amb un compatriota com a campió.

Com si es tractés d’un milionari combat de boxa, el campionat, que es desenvoluparà a l’edifici Fulton Market, a prop del pont de Brooklyn, està dotat amb una bossa de premis d’un milió d’euros, dels quals el 60% seran per al campió. Les entrades per veure’l en directe costen 68 euros. 

Tot plegat és resultat de l’efervescència que els escacs viuen als Estats Units, amb tres jugadors entre els 10 millors (Caruana, Nakamura i So) i diversos júniors de primer nivell. I prova d’això és que entre el públic s’espera la presència de Bill Gates i Mark Zuckerberg, entre altres. Per si això fos poc, als cenacles escaquistes nord-americans, la cita es promociona fins i tot com una reedició dels històrics Kaspàrov-Kàrpov o Fischer-Spaski, carregats de política, però la veritat és que els dos contendents es prodiguen poc en aquest terreny.

Carlsen surt com a gran favorit. No només avantatja àmpliament el seu rival en la classificació mundial, sinó que els enfrontaments entre tots dos a ritme clàssic s’han saldat amb quatre victòries per al campió i una única per a l’aspirant, amb 21 taules. L’última vegada que es van veure les cares, en un torneig recent a Bilbao, Carlsen va obtenir una brillant victòria amb blanques i va entaular sense problemes amb negres. Però no s’ha de confiar.

Notícies relacionades

«Kariakin és especialista a rendir al seu màxim nivell en competicions importants –adverteix Martínez–. Així doncs, encara que Magnus és el gran favorit, crec que no ho és tant com la gent creu». Qui sí que ho té clar és Kaspàrov: «Això de Kariakin és un accident –va afirmar en una entrevista recent–. Si no és que Magnus té algun problema personal molt sever, Kariakin no té la més mínima possibilitat».

Estil de joc

Els dos contendents tenen fama de ser jugadors poc espectaculars, molt segurs, és per això que molts aficionats creuen erròniament que el duel pot resultar monòton. «Carlsen és molt tècnic, però no defensiu. El seu joc pot ser menys vistós, però si s’explica bé ¡es disfruta moltíssim! A més a més, uneix una capacitat de càlcul i de lluita admirable. Kariakin ha destacat per la seva capacitat per defensar posicions inferiors, però el seu joc amb blanques és incisiu. Estic convençut que veurem un gran campionat», conclou Martínez. El seu portal Chess24 retransmetrà totes les partides per internet després d’haver guanyat un litigi contra l’empresa organitzadora en un tribunal de Moscou. 

Els rivals

Temes:

Escacs