LA LLUITA ANTIDOPATGE

Controls de pa sucat amb oli a Rio

Alguns dies es van anul·lar fins al 50% de les anàlisis a la vila olímpica perquè no trobaven a ningú

segea35263155 france s tony victor james yoka  right  reacts as he won his161105190219

segea35263155 france s tony victor james yoka right reacts as he won his161105190219 / FRANK FRANKLIN II

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Ja no hi ha gairebé cap dubte que les relacions entre el Comitè Olímpic Internacional (COI) i l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) són més aviat divergents perquè el COI diu una cosa i l'AMA (WADA, segons el nom en anglès) una altra. Si el COI va qualificar com a «èxits» els controls antidopatge efectuats als Jocs de Rio, l'AMA no pensa el mateix. Ni de bon tros.

I una prova d'això s'observa en l'informe de 65 pàgines elaborat per una comissió d'observadors independents al servei de l'agència antidopatge, que demostra que els controls efectuats a Rio van estar més a prop del nyap que de la perfecció.

Fins a 100 mostres van quedar arraconades als laboratoris perquè no es van poder atribuir a cap esportista, generalment (almenys 40 d'elles) perquè les inscripcions no estaven ben posades i no se sabia a qui pertanyien. Però és que alguns dies es van haver d'anul·lar fins al 50% dels controls per sorpresa que s'havien d'efectuar als atletes que residien a la vila olímpica, als qui no es va poder localitzar perquè no hi eren, perquè es trobaven en un lloc diferent de l'indicat o simplement perquè la falta de comunicació entre les delegacions i els responsables dels controls no va permetre trobar-los.

8.066 OLÍMPS SENSE CONTROL

Aquesta va ser una de les causes principals per les quals no es van poder efectuar bona part de les anàlisis previstes inicialment i que va permetre ni més ni menys que 8.066 esportistes participessin en les seves disciplines sense cap mena de control antidopatge. Solament al 28,62% dels atletes inscrits se'ls va fer orinar o se'ls va treure sang; és a dir, un total de 3.237 olímpics de Rio de Janeiro.

Notícies relacionades

Per si amb això no n'hi hagués prou, alguns esportistes, com els futbolistes, no van passar ni un control sorpresa al marge dels que es van fer al final dels partits i altres esportistes de disciplines de gran esforç, com l'atletisme, el ciclisme i la natació, van tenir anàlisis per sota del previst fora de competició. També es van portar a terme un escàs nombre de controls de sang en halterofília.

Així mateix, els observadors independents han lamentat la poca preparació del personal local que va acompanyar els inspectors. Bona part d'ells, segons l'informe, no sabien què havien de fer, no parlaven idiomes, arribaven tard i fins i tot no es presentaven quan eren requerits. A més a més, 4.125 esportistes van anar a Rio sense haver passat ni un sol control preceptiu les setmanes prèvies.