OLIMPISME

Un Rio arruïnat s'enfronta al repte dels Jocs Paralímpics

La profunda crisi econòmica i la ressaca postolímpica amenacen el nou esdeveniment, que ja registra els primers problemes de seguretat

rpaniagua35406310 bra06  r o de janeiro  brasil   06 09 2016   una pareja con 160906184946

rpaniagua35406310 bra06 r o de janeiro brasil 06 09 2016 una pareja con 160906184946 / Marcelo Say o

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

En els pròxims dies la 'cidade maravilhosa', Rio de Janeiro, traurà forces de flaquesa per repetir l’èxit relatiu dels que van ser els primers Jocs Olímpics de la història de Sud-amèrica. Avui, el mític estadi del Maracanà rebrà la cerimònia de més de dues hores de durada que donarà per inaugurats els Jocs Paralímpics de Rio 2016.

Una nova festa «multisensorial» en la qual la samba tornarà a ser la protagonista i que segons el seu director creatiu, Fred Gelli, intentarà demostrar als presents «la capacitat del món paralímpic per inspirar les persones i desmuntar les idees establertes».

EL BALL DE PURDY

Sense cap mena de dubte, un dels moments més esperats serà el ball de l’atleta de surf de neu i medallista paralímpica, AmyPurdy, que, malgrat haver patit una doble amputació de les cames als 19 anys a conseqüència d’una meningitis bacteriana, s’arriscarà a provar de fer uns passos de samba no pé davant dels milers de carioques que assistiran a la cerimònia al temple del futbol brasiler.

Però l’eufòria de l’estrena no podrà ocultar una evidència que ni les mateixes autoritats de Rio són capaces de dissimular: la ciutat no té el temps, els recursos econòmics o els ànims per tornar a albergar un esdeveniment d’aquestes dimensions amb garanties.

 

4.022 ATLETES DE 160 PAÏSOS

Entre el 7 i el 18 de setembre la capital carioca haurà d’organitzar les 534 competicions, dividides en 23 modalitats, en les quals 4.022 atletes de 160 països es jugaran l’or olímpic malgrat la polèmica absència dels 250 atletes de la delegació de Rússia decretada pel Comitè Paralímpic Internacional (CPI) i confirmada pel Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) el 23 d’agost passat.

En definitiva, un esforç logístic, econòmic i humà que acabarà per enfonsar els comptes d’una ciutat arruïnada. «Han sigut 56 anys de Paralímpics i mai ens havíem trobat unes condicions com aquestes», va denunciar el mes d’agost passat el president del CPI, Phillip Craven, a l’assabentar-se que moltes de les instal·lacions del Complex Deodoro seran desmuntades a causa de l’escassetat econòmica i que el Parc Olímpic haurà de readaptar-se per acollir la majoria de les competicions.

Uns lladres  que es van fer passar per personal de la neteja van robar diners aquests dimarts en les habitacions de l'equip espanyol

El cert és que la situació és de tanta precarietat que tant l’Ajuntament de Rio com el Govern de Brasília hauran de rascar-se les butxaques per aportar els 68,8 milions d’euros d’urgència que asseguraran la correcta realització dels Paralímpics.

Ahir, les primeres retallades a la Vila Olímpica, que a penes comptarà amb 21 dels seus 31 edificis en els 11 dies de competicions, van provocar problemes de seguretat importants. Segons sembla, diversos lladres que es van fer passar per personal de neteja van accedir a les habitacions de membres de l’equip d’atletisme espanyol i van sostreure els diners en efectiu d’alguns atletes i tècnics provocant la reclamació del cap de premsa del Comitè Paralímpic Espanyol, Luis Leardy.

Notícies relacionades

A tot això se sumarà l’escassíssima venda d’entrades i que ja es va deixar entreveure en els passats Jocs Olímpics quan els estadis buits es van convertir en un fet comú en les competicions menys populars. Dels 2,4 milions d’entrades a la venda únicament un 33%, al voltant de 800.000, han estat venudes fins al moment. 

Una circumstància preocupant per a la imatge de l'esdeveniment i que els organitzadors combatran amb una mesura d'urgència: els carioques podran comprar passis de 10 reals (3 euros) per visitar el Parc Olímpic de Barra da Tijuca encara que no assisteixin a les competicions. Un pegot més per a uns Paralímpics que transcorreran en una ciutat que, a aquestes altures, no pot dissimular el seu esgotament per la crisi política, social i econòmica del Brasil.