OLIMPISME

Lilesa: "Si torno al meu país, potser em mataran"

El maratonià d'Etiòpia, medalla de plata als Jocs de Rio, va fer un gest en senyal de protesta contra el seu govern a l'acabar la prova

ccarrillo35253187 ethiopia s feyisa lilesa crossed his arms above his head at 160822101046

ccarrillo35253187 ethiopia s feyisa lilesa crossed his arms above his head at 160822101046 / OLIVIER MORIN

1
Es llegeix en minuts

"Si torno a Etiòpia, potser em mataran". Aquestes van ser les impactants paraules que el maratonià Feyisa Lilesa va dir als mitjans després d'acabar en segona posició la prova de la marató olímpica de Rio, darrere el kenyà Eliud Kipchoge marató olímpica de Rio, Eliud Kipchoge. Una meritòria medalla de plata que va celebrar amb un gest reivindicatiu contra el govern del seu país que ràpidament va cridar l'atenció dels mitjans. 

A l'arribar a la línia de meta, Lilesa va aixecar els braços per sobre el seu cap i els va creuar en forma de 'x', recordant la imatge d'un emmanillat. Un gest que repetiria més tard al podi i que ell mateix va aclarir als mitjans que li podria costar la vida. "Si no em maten, potser em posaran a la presó", va afegir amb veu entretallada després de la prova.

LA REPRESSIÓ DELS OROMO

Les protestes contra el govern etíop han anat en augment paral·lelament al creixement econòmic que aquest país aliat dels Estats Units ha experimentat en l'última dècada. Milers de ciutadans han sortit al carrer per manifestar-se contra les noves polítiques governamentals, fet que les autoritats han reprimit brutalment. Segons informes recents dels grups de drets humans, més de 400 persones haurien sigut assassinades en els últims set mesos, la majoria d'ells civils.

Notícies relacionades

El grup ètnic dels oromo, al qual pertany Lilesa, és el que ha patit més repressió. Després d'aixecar-se a finals del 2015 contra un pla urbanístic que amenaçava les terres d'aquest poblat tradicionalment agrícola, el govern va respondre de forma contundent causant més de 500 morts dins de la comunitat. "Estan matant la meva gent, així que he de protestar en qualsevol lloc, ja que els oromo són la meva tribu", va dir Lilesa. "Els meus parents són a la presó, i si parlen sobre els drets democràtics són assassinats".

El maratonià no va mostrar cap preocupació perquè el Comitè Olímpic, que prohibeix expressament les manifestacions polítiques durant els Jocs, el sancioni per aquests gestos, i va insistir a deixar constància de la injustícia que viu el seu poblat a Etiòpia. "Els demano a vostès que parlin de la democràcia que no existeix al meu país i dels interessos econòmics que recolzen la repressió dels oromo", va afegir Lilesa. Ara el seu futur i el de la seva dona i els seus fills és tota una incògnita.