Els pirates informàtics ataquen els arxius dels controls antidopatge

La Xina i Bulgària confirmen els positius de la nedadora Xinyi i de l'atleta Danekova

 

  / REUTERS FILE PHOTO

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

L'Agència Mundial Antidopatge (AMA en les seves sigles espanyoles i WADA en les angleses) segueix amb la seva croada personal contra l'ús de mètodes i substàncies prohibides, un combat que, segons el COI (Comitè Olímpic Internacional), també serà la seva prioritat una vegada hagin acabat els Jocs Olímpics de Rio. A l'AMA li hauria agradat que Rússia hagués tingut un càstig exemplar després de confirmar-se el dopatge generalitzat dels seus esportistes més enllà de l'exclusió de la selecció d'atletisme. Però, els esforços són pocs i diferents fets i fins i tot malifetes demostren que, dia a dia, segueix la picaresca per burlar els controls i seguir apostant per la plaga del dopatge.

Tant l'AMA com el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) afirmen que han patit atacs per part dels pirates informàtics, en un intent d'obtenir les claus per accedir a la base de dades dels esportistes apuntats en els seus plans de seguiment. Segons l'AMA aquesta ofensiva il·legal s'ha produït durant aquesta setmana, coincidint amb els Jocs, encara que no ha aportat més dades. En una informació que recull el diari britànic 'The Guardian', l'AMA va rebre un correu electrònic en què se li notificava l'existència d'un vídeo que circulava per Youtube en què es presumia d'haver piratejat la pàgina oficial de l'agència antidopatge.

DOS NOUS POSITIUS A RIO

Notícies relacionades

Per aquesta raó, els informàtics de l'agència van assegurar i van repassar els sistemes de seguretat per comprovar que l'atac no els havia causat danys i van verificar que ningú havia aconseguit suplantar la identitat dels esportistes, de diferents especialitats, que comuniquen a l'AMA el seu parador, per facilitar els controls per sorpresa, dins del denominat pla ADAMS.

L'anunci coincideix amb el degoteig de positius a Rio. Així, les delegacions de la Xina i Bulgària han confirmat que dos dels seus representants, la nedadora Chen Xinyi i la fondista Silvia Danekova, no havien superat un control. La nedadora xinesa, que va ser quarta en la final dels 100 metres papallona, va presentar a l'orina la presència d'un diürètic, considerat com un emmascarador, i per això serà suspesa almenys dos anys. Així mateix, la búlgara Silvia Danekova, que havia de participar en la prova dels 3.000 metres obstacles, ha donat positiu per EPO.