L'atleta català Adel Mixaal no viatja a Rio al saltar-se tres controls antidopatge

El subcampió d'Europa de 5.000 defensa que es tracta d'un error, espera que no el considerin com un positiu i pugui viatjar als Jocs

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

L'atleta de Calonge Adel Mixaal, un dels pesos pesants de la selecció espanyola d'atletisme, subcampió d'Europa de 5.000 metres, espera que no se'l consideri com un positiu i per tant no sigui sancionat per dos anys per la falta gravíssima d'haver-se saltat tres controls antidopatge per sorpresa en els últims mesos. Per aquesta raó, hores abans d'agafar el vol xàrter de la companyia Iberia entre Madrid i Rio en què va viatjar la major part de l'equip atlètic espanyol, va ser avisat per l'Agència Espanyola per a la Protecció de la Salut a l'Esport (Aepsad) i es va quedar en terra. El migfondista ha presentat les al·legacions oportunes i espera que el seu problema es resolgui contra rellotge i finalment pugui competir als Jocs. Mixaal està apuntat a les proves de 1.500 i 5.000.

El problema, no obstant, és molt greu, ja que els esportistes apuntats al pla Adams (Antidoping Administration Management System) han de comunicar on es troben en tot moment a l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), a fi que es conegui sempre el seu parador per si els inspectors antidopatge decideixen sotmetre'ls a un control per sorpresa, considerat per les autoritats esportives com el millor sistema per evitar el dopatge dels esportistes. El mètode per fer la comunicació és molt fàcil.

LA SITUACIÓ

Segons la web especialitzada en atletisme 'La Bolsa del Corredor', que sol estar sempre perfectament informada de l'activitat en aquesta especialitat esportiva, Mixaal es va saltar al desembre un control, ja que no era al seu domicili empordanès quan es van presentar els responsables antidopatge. No obstant, en els altres dos casos, l'esportista català d'origen magribí estava competint, concretament al cros d'Elgoibar i al míting de Heusden-Zolder, disputat a Bèlgica. En aquests dos casos, Mixaal havia d'estar concentrat a les instal·lacions esportives d'altitud de Font-romeu (Alta Cerdanya).

Si un esportista eludeix tres controls es considera el cas com un positiu. I hi ha precedents en aquesta situació. El 2007 l'equip ciclista Rabobank va retirar el corredor danès Michael Rasmussen del Tour, que tenia guanyat, ja que havia salvat amb èxit i amb el mallot groc les principals etapes de muntanya. Durant l'edició d'aquella ronda francesa es va fer públic que Rasmussen no havia comunicat a l'hivern el seu lloc d'entrenament i per tant s'havia saltat els controls pertinents.

Mixaal, segons diverses fonts, espera viatjar a Rio i poder competir, raó per la qual ha preparat les corresponents al·legacions. No obstant -i això fa més greu el cas- també s'arrisca a una mínima sanció de sis mesos que, desgraciadament, li impediria assistir als Jocs de Rio.

LA BIOGRAFIA

Notícies relacionades

Mixaal va arribar a Catalunya quan era un nadó, des del Rif del Marroc, ja que el seu pare, Mustafà, va rebre una oferta laboral per treballar com a paleta a les obres de construcció de la Vila Olímpica de Barcelona. A l'acabar les obres, el pare es va instal·lar a Palamós i es va emportar la família del Marroc. Mixaal, que té 25 anys, passa per ser l'atleta d'origen magribí que s'ha integrat millor en la societat catalana. Parla perfectament català i és funcionari en excedència de l'Ajuntament de Calonge. En les últimes eleccions municipals es va presentar com a candidat a les llistes de la desapareguda coalició de Convergència i Unió (CiU). En diverses entrevistes ha manifestat el seu suport al procés català, cosa que li ha provocat diverses crítiques a Madrid.

Com a atleta el seu millor moment de glòria va arribar al mes de juliol, quan es va proclamar subcampió d'Europa de 5.000 darrere d'Ilias Fifa, un altre atleta d'origen magribí, instal·lat a Santa Coloma i que com ell corria per Espanya. La 'photo-finish' va haver de definir a qui li corresponia la victòria.