Anàlisi

¡Quina papereta que té el COI!

1
Es llegeix en minuts
ÁNGEL DAVID RODRÍGUEZ

El Comitè Olímpic Internacional (COI) s'enfronta a una decisió de futur estratègica molt important, perquè Rússia no és un país qualsevol, sinó una de les dues o tres grans potències en el món de l'esport. ¡Quina papereta que té al davant el COI! És una decisió molt complicada per prendre en pocs dies, perquè una solució salomònica no és possible davant la magnitud del problema que té plantejat.

La decisió del TAS no ha fet altra cosa que confirmar la posició de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), que al seu dia va expulsar la federació russa pels constants casos positius de dopatge. Però encara és més fort l'informe McLaren, que parla d'un sistema de dopatge organitzat pel mateix Estat. I això és bastant més fort que un parell de casos positius, molt més. Amb el seu sistema de falsificar resultats i canviar mostres, no només podien netejar els esportistes que els interessava sinó que fins i tot en podrien haver inculpat algun que anava net. El dubte es manté obert.

Notícies relacionades

A mi em sembla que la IAAF ha posat les cartes sobre la taula i està fent bé de defensar l'atletisme i netejar a fons les destrosses de l'anterior president, Lamine Diack, i la seva família, que ja es van veure involucrats precisament en la concessió del Mundial del 2013 a Moscou. Aquí calia fer un 'reset', igual que s'havia de fer en la manera de funcionar de l'esport rus, ple de casos sospitosos i altres coses molt rares. En els anys 2007-2008, les proves de selecció russes de 400 i 800 metres femenins eren més dures que entrar a la final d'un Mundial. Alguna cosa passava.

Amb aquesta decisió de la IAAF, ratificada pel TAS, en algun cas pagaran justos per pecadors, és veritat, però entenc que els justos sabien moltes coses de les que feien els pecadors. És 'vox populi' que a Rússia tothom prenia o bé sabia que el del costat prenia. I l'encobriment també és sancionable quan parlem de dopatge. A casa meva no ha vingut mai la policia; a la seva, sí. I caldrà veure com reacciona un país tan patriota amb els atletes que vagin a Rio com neutrals.