Issinbàieva, Xubenkov, Ujov i Kutxina, grans perjudicats

Campions olímpics i del món es queden de moment fora dels Jocs

3
Es llegeix en minuts

Estrelles com la perxista Elena Issinbàieva, el corredor de tanques Serguei Xubenkov i els saltadors Ivan Ujov o Maria Kutxina, tots campions olímpics o mundials, es perdran els Jocs de Rio pel veto de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF).

El cop és especialment dur per a Issinbàieva, doble campiona olímpica (Atenes 2004 i Pequín 2008) i bronze a Londres 2012, que volia acomiadar-se amb uns cinquens Jocs i un tercer or al coll. A punt de complir els 34 anys, la 'tsarina' de la perxa va recuperar el liderat en la disciplina després d'un parell d'anys de crisi al guanyar el Mundial de Moscou 2013 i després es va prendre una pausa per ser mare.

Li ha costat molt tornar i, a més, va patir una inoportuna lesió que la va privar de la temporada d'hivern, just quan, segons el seu tècnic Ievgueni Trofímov, estava saltant per sobre dels 5 metres. Amb tot, Issinbàieva va demostrar al juny que es troba en plena forma al saltar 4,90 metres, la millor marca de l'any, als campionats nacionals.

Encara que costa imaginar uns Jocs sense Issinbàieva, que va debutar a Sydney 2000 amb 18 anys, la nativa de Volgograd ja ha advertit que portarà la IAAF als tribunals, ja que considera que en cap cas han de pagar "innocents per pecadors".

Elena encara té fam, per això tots esperen ansiosos el seu duel amb la nord-americana Jenn Suhr, campiona olímpica a Londres que li va prendre el rècord mundial en pista coberta (5,03 metres) i que està cridada a dominar la perxa en els pròxims anys.

Issinbàieva ha comparat la decisió d'aquest dijous del TAS a un "enterrament de l'atletisme". "Gràcies a tots per haver enterrat l'atletisme, ha declarat a l'agència TASS, denunciant una decisió "purament política".

LA MARE DE XUBENKOV

Un altre dels grans perjudicats per la prohibició seria Sergei Xubenkov, el campió mundial de 110 metres tanques i la gran esperança europea en aquesta disciplina dominada tradicionalment per nord-americans i caribenys. Xubenkov, de 26 anys i que només va poder ser 12è a Londres, es troba en plenitud després de guanyar els últims dos campionats d'Europa (2012 i 2014) i coronar-se com el campió als Mundials celebrats a Pequín 2015, després de ser tercer a Moscou (2013). La seva absència seria especialment dolorosa per a la seva família, ja que la seva mare, Natalia Xubenkova, especialista en heptatló, no va poder disputar els Jocs Olímpics de Los Angeles 84 pel boicot del bloc socialista.

També veu truncats els seus somnis Maria Kutxina, la flamant campiona mundial a Pequín amb un salt de 2,01 metres, encara que només té 23 anys i segurament tindrà noves oportunitats. Campiona d'Europa en pista coberta i bronze a l'aire lliure el 2014, Kutxina és la gran aposta de l'atletisme rus en aquesta disciplina i està cridada a substituir Anna Txitxerova, campiona olímpica a Londres i que ha sigut sancionada per dopatge.

Un altre campió olímpic rus és Ivan Ujov, or a la capital britànica amb uns magnífics 2,38, salt que posava fi a una carrera plena d'alts i baixos. Als seus 30 anys, el rus, que va saltar 2,42 metres sota sostre el 2014, sembla lluny de la seva millor forma, ja que es va perdre el Mundial i acaba de canviar d'entrenador, però és un atleta imprevisible i capacitat per lluitar pel podi.

NOMÉS KLIXINA I STEPANOVA

Notícies relacionades

En aquests moments, només la saltadora de longitud Daria Klixina, bronze als Europeus el 2014 i campiona nacional el juny passat, pot participar en els Jocs al complir el criteri d'entrenar als Estats Units i estar controlada per agències antidopatge estrangeres. Per aquest motiu, Klixhina va ser víctima d'una agressiva campanya en les xarxes socials i fins i tot va ser acusada de traïció i comparada amb un col·laborador nazi per sotmetre's al dictat de la IAAF.

En els recents Europeus d'Amsterdam també va participar la migfondista Iulia Stepanova, una de les que va destapar el dopatge sistemàtic en l'atletisme rus.