Revés al dopatge internacional a Sabadell abans dels Jocs

Els mossos detenen el tècnic de Genzebe Dibaba i li requisen EPO i anabolitzants

segea34380099 gra214  barcelona  20 06 2016   mossos d esquadra 160620194809

segea34380099 gra214 barcelona 20 06 2016 mossos d esquadra 160620194809 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Diferents dosis d'EPO per ser administrades als atletes, 60 xeringues utilitzades presumiblement amb l'hormona prohibida, capses d'anabolitzants i diversos medicaments prohibits a Espanya i que s'usen per a transfusions i altres pràctiques dopants ha sigut el botí requisat pels Mossos d’Esquadra en el registre practicat aquest dilluns en un hotel de Sabadell on s'allotgen diverses estrelles de l'atletisme africà, entre elles l'etíop Genzebe Diababa, campiona del món i plusmarquista dels 1.500, considerada l'atleta de l'any 2015 i que està cridada a ser una de les dives dels Jocs de Rio, si l'operació policial no trunca la seva carrera esportiva.

La policia catalana va practicar dues detencions i va interrogar un atleta, la identitat del qual no va transcendir, en una operació batejada com a Rial (en al·lusió a la moneda de Qatar, la selecció olímpica de la qual es trobava allotjada a l'hotel vallesà). L'acció policial ha causat un gran enrenou internacional, per l'envergadura dels atletes afectats, sobretot Diababa, i ja es pot considerar com un dels cops més forts al dopatge a Espanya després de la famosa operació Port.

SIS HABITACIONS REGISTRADES

Els mossos van registrar sis habitacions de l'hotel Arrahona, ubicat a la carretera de Barcelona de Sabadell, habitual lloc de concentració dels atletes africans des del 2012. L'operació Rial ha sigut fruit de la coordinació entre l'Agència Espanyola per a la Salut a l'Esport (AEPSAD), els mossos i la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF). Es va iniciar després d'un avís del 2015 procedent de l'agència espanyola antidopatge i ha finalitzat aquest dilluns, amb l'acció policial que ha començat poc després de les 8 del matí i que ha estat liderada per la Divisió d'Investigació Criminal (DIC).

Quan la policia ha entrat a l'hotel Arrahona els atletes ja estaven entrenant a les pistes Josep Molins de Sabadell. Sis metges de la IAAF i diversos inspectors de l'agència antidopatge espanyola han acompanyat els agents. Mentre els policies registraven les habitacions els responsables antidopatge s'han dirigit a les pistes per practicar 27 controls per sorpresa als atletes, de diverses nacionalitats africanes (Etiòpia, Djibouti, Egipte, Sudan i Algèria), del Pròxim Orient (Qatar, Iemen i Aràbia Saudita) i un esportista amb passaport britànic.

Una de les habitacions registrades va ser la de Jama Aden, l'entrenador principal del grup d'atletes i preparador de Diababa, on es van localitzar diverses dosis d'EPO i per aquest motiu detingut. Aden té 53 anys, és de nacionalitat somali i disposava fins ara d'un gran prestigi internacional. També va ser arrestat un fisioterapeuta del seu equip, amb nacionalitat marroquina.

DELICTE CONTRA LA SALUT PÚBLICA

Notícies relacionades

Als dos detinguts se'ls atribueix un delicte contra la salut pública per traficar amb substàncies dopants. L'operació es troba sota secret de sumari i està dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Sabadell. A la vegada s'ha obert una via administrativa amb els 27 controls antidopatge que s'han practicat. Les mostres seran analitzades. Un positiu suposarà una sanció de dos anys. Els resultats han de conèixer-se al més ràpid possible ja que cada vegada queda menys temps per a la disputa dels Jocs.

L'Operació Rial arriba en plena crisi de l'atletisme, a causa del dopatge, a l'escàndol de Rússia, que segueix apartada dels Jocs, i a l'aparició de nous casos vinculats a aquest esport després de reanalitzar-se les mostres de Pequín 2008 i Londres 2012 que qüestionen els resultats aconseguits aquests últims anys a les pistes.