"Cada dia queia un rècord d'Espanya"

Els atletes africans van arribar fa quatre anys, se'ls veia per les pistes i els parcs de la ciutat i eren l'atracció de la capital del Vallès

segea30336098 barcelona 08 07 2015  m ting internacional d atlet160620205642

segea30336098 barcelona 08 07 2015 m ting internacional d atlet160620205642

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Pep Molins estava orgullós que els atletes africans s’entrenessin a les pistes de Sabadell que porten el seu nom. Fa quatre anys van arribar els primers. «Van ser 10, però era increïble. Cada vegada que feien una sèrie queia un rècord d’Espanya». A l’any següent es va doblar la xifra, principalment fondistes procedents d’Etiòpia. Venien al Vallès per escapar-se de l’època de pluges. Al tercer any, la relació entre Molins i el grup d’africans va començar a esquerdar-se. La raó no va ser cap més que la decisió de Jama Aden, detingut aquest dilluns, de preparar també Jordi Torrens, una promesa, ara amb 18 anys, i que era pupil de Molins, l’antic entrenador de Carmen Valero.

Els esportistes africans es van fer famosos de seguida a Sabadell. Els 'runners' de la ciutat coincidien amb ells pels parcs i per la llera del riu. Però ningú podia seguir-los. «Es van enfadar perquè fins a l’any passat usaven les instal·lacions municipals de forma gratuïta. I no només les pistes, sinó el gimnàs i la piscina. Vam decidir cobrar-los una xifra simbòlica, 30 euros, però la iniciativa no va agradar a Aden», recorda Molins.

Aquest any la xifra es va incrementar i va augmentar fins als 30 atletes. «Fa unes setmanes no només van començar a arribar fondistes, de 800 fins a 10.000, si no també velocistes», explica Josep Maria Antentas, vicepresident de la Federació Catalana d’Atletisme. Els velocistes eren principalment qatarians. Per aquesta raó, Aden (ajudat habitualment pel seu germà) va necessitar la col·laboració d’altres tècnics. Antentas havia quedat citat al matí amb Aden per parlar precisament dels entrenaments dels seus atletes a Sabadell. Però el van avisar que els Mossos estaven registrant l’Hotel Arrahona.

Notícies relacionades

Genzebe Dibaba feia tres setmanes que era a Sabadell. Havia renunciat als últims mítings amb l’excusa que estava lesionada en un peu, versió que havia sorprès els dirigents de la IAAF. Diumenge van arribar les seves dues germanes. Van volar a Barcelona juntament amb Abbdi Bile, somali com Aden i membre del seu cos tècnic. En la seva etapa com a atleta va aconseguir la medalla d’or a la prova de 1.500 del Mundial de Roma del 1987.

No obstant, les constants arribades i sortides d’atletes feia molt complicat el seguiment. Per aquesta raó, després de l’actuació policial d’ahir, les autoritats antidopatge temen una fugida dels atletes que van ser sotmesos als controls. Diversos corredors africans s’havien compromès amb la federació catalana per participar en el campionat de Catalunya que se celebra a finals de mes a l’estadi Serrahima de Barcelona. El 2015 va córrer Dibaba, que va celebrar el seu triomf fent una volta a la pista amb una estelada.