Copa Amèrica de Futbol

El Perú elimina el Brasil amb un gol d'escàndol

Una evident mà de Raúl Ruidíaz que l'àrbitre no va veure va posar l'1-0 al marcador i va deixar fora un dels favorits

La selecció peruana s'enfrontarà amb Colòmbia, i l'Equador amb els EUA en la pròxima fase

El Perú elimina el Brasil amb un gol d'escàndol

EFE / LISA HORNAK

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

L'estadi Gillete de Boston va ser testimoni d'un fiasco anomenat Brasil. Un dels grans favorits de la Copa Amèrica se'n torna a casa, però sense glòria. El Perú va derrotar el Brasil per 1-0 amb un gol més que discutible, i divendres s'enfrontarà a Colòmbia en la segona fase del certamen. Potser el Brasil no hauria d'haver perdut perquè va dominar el partit encara que va ser ineficaç en la definició.

L'entrenador Dunga va descarregar la seva ira contra l'àrbitre uruguaià Andrés Cunha per no haver anul·lat el gol de Raúl Ruidíaz marcat amb la mà. Quan es va acabar el partit, els dirigents brasilers van anar a buscar el jutge per demanar-li alguna cosa més que explicacions. Hi va haver crits i forcejaments. "No podem modificar el que tothom va veure. El Brasil no va ser eliminat a dins del camp amb futbol. Amb el 0-0 en teníem prou per classificar-nos", va dir Dunga. Però això, en aquestes hores, ja no interessa. 'Folha de Sao Paulo' no ha dubtat a demanar el cap d'un director tècnic que des de l'inici de la seva segona era no ha deixat de rebre furibundes crítiques. L'entrenador va dir que no temia la dimissió. El cert és que des del 1987 la 'canarinha' no era eliminada en la primera fase de la Copa Amèrica. Més que mai, els brasilers van trobar molt a faltar Neymar. Com estan les coses, la possibilitat d'obtenir la medalla d'or als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro ni tan sols té la consistència d'un somni, tot i que per a aquella ocasió comptarà amb l'estrella del Barcelona.

Als 20 minuts, el porter peruà Pedro Gallece li va treure el gol del coll a Gabriel. Va ser una premonició: el Brasil des d'aquell moment no va saber com trobar la via del triomf. La seva superioritat no es va reflectir al marcador. El segon temps va mostrar un Perú més consolidat en el terreny. L'equip que condueix l'entrenador argentí Ricardo Gareca es va trobar amb el gol quan faltaven 15 minuts per al final del partit. Una combinació entre Paolo Guerrero i Andy Polo va acabar amb una centrada a l'àrea. Allà hi havia Ruidíaz. “La pilota em va xocar a la cuixa”, va dir l'autor del “gol” que tots van considerar mà. Tots menys l'àrbitre. Cunha va estar a prop de declarar-lo nul a instàncies del jutge de línia Nicolás Taran, que, aparentment, no havia vist l'acció amb claredat i va dubtar davant la vehement reclamació dels brasilers. Finalment Cunha va ratificar la seva decisió. El Brasil va sortir desesperat a buscar l'empat. Hi va pensar tard.

Notícies relacionades

L'eliminació del Brasil no era als càlculs de ningú. Al Perú van parlar d'una victòria històrica. “Ningú ens ha regalat el triomf”, va dir Gareca. L'Equador va derrotar Haití per quatre gols a l'East Rutherford. Ara li toca enfrontar-se als Estats Units.

La sortida del Brasil, l'entrebanc colombià i les complicacions de Xile configuren un mapa de la Copa Amèrica que no s'havia previst. És com si tots els planetes s'alineessin en benefici de l'Argentina de Leo Messi.