Copa Amèrica de futbol

Veneçuela elimina l'Uruguai, i Luis Suárez no pot contenir la seva bronca

El jugador del Barcelona va voler entrar tot i estar lesionat per empatar els veneçolans. Li van dir que no, i li va agafar un atac de nervis

Messi serà avui a la banqueta albiceleste davant Panamà, estima la premsa argentina

suarez-gran

suarez-gran

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Veneçuela va tenir una tarda il·luminada a l'estadi Financial Field de Filadèlfia: va derrotar 1-0 l'Uruguai i va passar a la nova fase de la Copa Amèrica que es disputa als Estats Units. L'altre classificat del grup C és Mèxic, que va vèncer 2-0 Jamaica. El que no va poder contenir la seva ira per quedar-se fora del partit va ser Luis Suárez. El 'pistoler' va observar impotent l'eliminació de la celeste. Va voler entrar al camp. Li van dir que no i es va enfurismar amb el cos tècnic. L'Uruguai s'hauria pogut evitar aquest patiment impensat si Edinson Cavani hagués tingut la punteria que el caracteritza al París Saint-Germain. Però els 'charrúas' no van poder remuntar el mal començament que van tenir davant Mèxic dies enrere (1-3). La 'vinotinto' gairebé no va inquietar el seu rival, però en una arribada de Rondón va trobar el que els uruguaians no van tenir: el gol. A la banqueta de suplents, Suárez s'estrenyia el cap. Sense el 'pitxitxi' de la Lliga espanyola, l'Uruguai se'n va anar de la Copa Amèrica de manera decebedora.

Suárez es va pensar que podia canviar el curs dels fets malgrat l'esquinç que va patir en la final de la Copa del Rei amb el Barcelona. Cap al final del partit, el davanter es va treure la pitrera i es va començar a escalfar. Era el minut 78. Davant de tothom, Súarez va obrir els braços com volent dir: “Aquí em teniu”. Però des de la banqueta Mario Robello, un integrant del cos tècnic, li va dir que tornés a seure. Llavors va explotar la bronca i va donar cops al vidre.

A l'acabar el partit, la premsa es va abalançar sobre Óscar Tabárez, l'entrenador uruguaià. Més que la derrota, que va significar el passatge de tornada, tots volien saber per què no havia entrat Suárez. Amb la seva moderació de sempre, Tabárez va dir: “Tant me fa que s'enfadi. Per més que el futbolista s'enfadi, nosaltres no podem posar un jugador que no està recuperat i té molèsties. Fa 18 dies va tenir un esquinç important i volem Suárez quan estigui bé. Per a l'eliminatòria”. Després, és clar, va parlar del partit: “La veritat és que la imatge que hem deixat aquesta nit ha distat molt de la que hem estat donant fins fa ben poc”.

El cos tècnic, però, va voler aclarir que si bé Suárez estava amb els altres jugadors suplents, a la plantilla havia sigut anotat com a “no disponible”. La gran pregunta que es feien a la nit els uruguaians és per què va anar fins a la banqueta, es va col·locar les botes de futbol i va demanar per entrar, fins i tot sabent que no s'arriscarien. “Perquè és Suárez i volia ajudar els seus companys”, van dir a Montevideo els mitjans.

¿MESSI SUPLENT?

Notícies relacionades

“Messi jugarà”, va assegurar a Chicago Tata Martino abans de l'Argentina-Panamà. Però a mesura que passen les hores, un dubte queda en l'aire. I és molt possible que el millor del món no sigui avui titular i entri en el segon temps. La conjectura va prendre cos després del treball tàctic que va realitzar la selecció. Martino va col·locar 11 jugadors al camp i Leo els va mirar des de fora. Encara que cap jugador ho diria davant un micròfon, van caure molt malament entre els integrants del conjunt albiceleste els comentaris de Diego Maradona, que va qüestionar la capacitat de lideratge de l'astre del Barcelona. “No tinc res a opinar”, va dir Martino amb indissimulable gest de molèstia.

Chicago està esvalotat amb la presència de Messi. “El Jordan del futbol”, el va anomenar 'The Chicago Tribune'. I si bé a Maradona se li va escapar davant el micròfon el comentari lapidari (“no té gaire personalitat per ser líder”), va ser Jorge Burruchaga, el seu company a la selecció campiona del Món a Mèxic 1986, el que va sortir a refutar-ho. “Jo no tinc dubtes que Messi és líder. Ho és d'una altra manera, ja no existeixen els lideratges d'abans. Hi ha diferents líders. Messi està per carregar-se l'equip a l'espatlla i, de fet, ho està fent. Hi ha alguns que aixequen els braços, putegen (insulten) i són uns increïbles caganers”, va assenyalar l'autor del gol de la victòria davant Alemanya fa 30 anys. “Per mi, (la selecció) és Messi i 10 més. Cada vegada més clar”.