Copa Amèrica Centenari

L'Argentina derrota Xile 2-1 sense Messi

Di María i Banega donen la victòria a l'albiceleste en una "mala nit" de Claudio Bravo

AFP / THEARON W. HENDERSON

L'Argentina derrota Xile 2-1 sense Messi
MMD305. SANTA CLARA (CA, EE.UU.), 06/06/2016.- El jugador argentino Lionel Messi observa desde la banca hoy, lunes 6 de junio de 2016, durante el partido entre Chile y Argentina por el grupo D de la Copa América, en el Levi’s Stadium de Santa Clara, California (EE.UU.). EFE/David Fernández

/

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Assegut a la banqueta, Leo Messi, amb barba, feia bombolles amb el xiclet mentre observava despreocupat el que passava a l'estadi de Santa Clara: l'Argentina no ha necessitat el crac del Barça per imposar-se 2-1 davant Xile en el partit debut de la Copa Amèrica Centenari que es disputa als Estats Units.

El partit era una revenja esperada de la final de l'any passat que l'albiceleste va perdre per penals. Tata Martino va decidir preservar el millor jugador del món, que encara té molèsties de la lesió que li va provocar el xoc amb un jugador hondureny en un partit amistós a finals de maig. Martino espera que l'astre del Barcelona torni a la titularitat a Chicago, divendres que ve, davant Panamà. Però tampoc forçarà la seva presència. El torneig és llarg. L'Argentina ha vingut als Estats Units a emportar-se un trofeu que se li va escapar de les mans i que per a Messi i els de la seva generació té una importància emocional i esportiva rellevant. Com va dir Javier Mascherano, una de les figures albicelestes davant Xile: no es conformen d'arribar a la final, volen guanyar la Copa, sí o sí.

Hi havia molts dubtes sobre com li aniria a la selecció argentina en el seu primer partit del torneig. L'equip és 'leodependent'. Martino va decidir que el reemplacés Nicolás Gaitán, i l'emergent jugador del Benefica no va decebre davant tanta responsabilitat. L'Argentina ha sigut un equip ordenat, que ha atacat i ha defensat en bloc, i ha tingut un Ángel Di María atrevit, que no solament ha anotat el primer gol, sinó que ha sigut un verdader maldecap per a la defensa xilena. Éver Banega ha mostrat per fi el que s'esperava d'ell: el seu nivell al Sevilla. El seu gol, el segon, ha sigut el premi a un treball que ha aclarit, almenys per uns partits, els dubtes que suscita l'exjugador del Boca Juniors.

Amb un Arturo Vidal amb problemes físics, Xile ha tingut en Alexis Sánchez el seu millor jugador. Però no n'ha tingut prou amb l'atacant de l'Arsenal per inquietar gaire el seu rival. Quan s'acabava el partit, Fuenzalida ha aprofitat una badada de Sergio Romero i ha anotat de cap l'únic gol dels vermells.

"MALA NIT" DE BRAVO

"Venjança de l'Argentina i amarg debut: amb molts dubtes, Xile perd en la seva estrena", ha titulat el diari 'La Tercera', a Santiago. El diari ha assenyalat que Claudio Bravo va tenir una "mala nit" i que va ser el "responsable directe" del primer gol argentí al "regalar" el pal on Di María va col·locar la pilota. Bravo ha apel·lat a la calma i a no "encendre les alarmes". "Sempre que hi ha una derrota un no se'n va amb bones sensacions. Però hem d'estar tranquils, ja tenim experiència en aquests tornejos. Ara cal planificar els altres partits", ha afirmat. L'entrenador argentí Juan Antonio Pizzi no s'ha salvat de les crítiques de la premsa. Segons el portal d''El Mercurio', Pizzi encara no ha trobat "el rumb" de la selecció.

Notícies relacionades

La premsa argentina ha celebrat el triomf dels de Tata Martino, especialment pel fet d'haver-lo aconseguit davant un equip difícil i "sense Messi". Martino va tenir la mateixa sensació. "Hem controlat gairebé tot el partit. Hem sigut prolixos per emportar-nos una victòria justa i molt important".

Diego Latorre, exjugador del Boca i de la selecció, i avui un dels millors comentaristes esportius d'aquest país, ha apuntat que la Copa Amèrica "arriba en un moment molt inoportú" per a l'Argentina. "Regna la confusió en el futbol argentí, els dirigents es barallen pel poder, i em fa la sensació que s'espera que els resultats de l'equip serveixin com a reivindicació contra tot l'engranatge tòxic i pervers que es mou al seu voltant". Si l'equip de Martino no guanya la Copa, "llavors es parlarà del caos a l'Associació del Futbol Argentí (AFA) com una de les principals raons de la derrota". Si passa el contrari, i Leo aixeca la Copa, tothom valorarà "la unitat del conjunt i la seva capacitat per superar les adversitats, amb el perill cert que l'èxit tapi el que segueix passant al darrere".