Atlètic-Madrid, un títol capital

L'equip blanc-i-vermell busca el seu màxim èxtasi en la revenja de la final de Lisboa contra un Madrid convençut de culminar la temporada amb 'la undécima'

undefined34058610 ucl007 mil n  italia  27 5 2016 una aficionada se 160527154440

undefined34058610 ucl007 mil n italia 27 5 2016 una aficionada se 160527154440 / DANIEL DAL ZENNARO

6
Es llegeix en minuts
ANTONIO MERINO / MILÀ (enviat especial)

L'obra inacabada de Diego Pablo Simeone té a Milà una nova entrega, la segona en dos anys. Després d'aquell vol interminable de Sergio Ramos en el fatídic minut 93, que va obrir el camí de la ruïna de l'Atlètic en el temps afegit fins a fer-lo tornar al fang, el conjunt blanc-i-vermell busca la glòria que se li va escapar a Lisboa i, de passada, en aquella final del 1974 contra el Bayern Munic, en què també va caure de forma cruel.

Al davant, el Madrid pretén enderrocar aquesta fe indestructible amb què el ‘Cholo’, aquell arquitecte de la paraula esforç, ha decorat cada cantonada del vestidor. Si ho aconsegueix, Zidane serà elevat als altars en tot just cinc mesos i el seu equip salvarà els mobles en una temporada que amenaçava de quedar-se en blanc per segona vegada consecutiva. Un o l'altre succeirà el Barça al cim de la Champions.

EXPORTAR EL SEU DESAFIAMENT

Ha arribat el dia, s'ha acabat l'ansietat de dues plantilles que tornen a exportar el seu desafiament al territori continental. En aquesta ocasió s'han citat a la capital de Llombardia, la ciutat de la moda. El Madrid i l'Atlètic busquen el millor vestit, el del campió d'Europa i que el club blanc s'ha enfundat en 10 ocasions en les 14 finals que ha disputat. Per a l'Atlètic és la tercera.

A l'Atlètic ningú vol parlar de  A l'Atlètic ningú vol parlar de les anteriors finals, d'aquell màster en patiment de l'afició blanc-i-vermella a Lisboa

Ningú vol parlar de les anteriors, sinó més aviat enterrar-les. Aquest és el desig d'una afició que va firmar un màster en patiment a Lisboa, la que va enfilar aquell camí d'anada i tornada a Neptú, gravat a foc a les entranyes de tots els blanc-i-vermells, i la que continua en llista d'espera per passar comptes pendents i abraçar la glòria. Ara, 20.000 d'ells ja tenyeixen els carrers de Milà de blanc-i-vermell amb l'esperança convertida en bandera.

"Si insisteixes, es pot", sosté Simeone, plenament convençut de les possibilitats del seu equip de fer-se un lloc en la història. "Serà el partit de la nostra vida", proclamen els jugadors de l'Atlètic, una màxima que també fa seva el rival. "La clau serà controlar les emocions. No sé si ells són més forts que el 2014, però sabem que és un bon equip i està ben organitzat", diu Bale.

LA BBC, A UN GOL DELS 100

El Madrid ha progressat amb Zidane fins a  arribar a convertir el caos en una cosa reconeixible

També el Madrid ha crescut de la mà de Zidane fins a arribar a convertir el caos en una cosa reconeixible. El conjunt blanc ha trobat en el tècnic francès una espècie de guru que se cenyeix a un llibret senzill sostingut per la BBC, que suma 99 gols des de principi de temporada --78 a la Lliga i 21 a la Champions--, amb 51 de Cristiano, 28 de Benzema i 20 de Bale.

El gal·lès, en la millor versió, buscarà estrenar-se en aquesta Champions i, de passada, tornar a marcar en una final, tal com ho va fer fa dos anys. De moment, pot presumir del triplet que li va fer a l'Inter a San Siro quan militava al Tottenham. Per a Benzema, el desafiament és marcar el seu primer gol en una final. Amb molt més encert apareix Cristiano, que busca igualar el seu rècord de 17 gols en aquesta competició i del qual només el separa un.

L'ATLÈTIC, UNA DERROTA EN 10 DERBIS

Casemiro, que va ser a la grada a Lisboa,  s'ha convertit en el jugador clau del Madrid després de tornar de la cessió al Porto

A més de la definició, el conjunt blanc ha estrenat motor després de la mala experiència amb BenítezCasemiro, que va ser a la grada en la cita de Lisboa, amb Ancelotti i Zidane a la banqueta, ara és el jugador que sosté el centre del camp i que no dubta a donar un cop de mà als centrals. Per a Simeone, és la referència de l'equip.

Encara que ningú vol el paper de favorit, els números estan amb l'Atlètic, que des de la final de Lisboa només ha perdut una vegada contra el Madrid en 10 enfrontaments. També va ser a la Champions, en els quarts de final de la temporada passada al Bernabéu amb aquell gol del mexicà 'Chicharito'. En el xoc de dissabte, Simeone està convençut que el Madrid sortirà a la contra "perquè és com juga a la Champions". És molt possible, entre altres coses, perquè l'equip de Zidane no sortirà a avassallar l'Atlètic. "Intentarem jugar bé i guanyar el partit, però per a nosaltres és important jugar bé". Tota una declaració d'intencions que pot saltar pels aires si el partit es posa difícil, tal com va passar a Lisboa.

ENFILAR UN ATAC SÒLID

Zidane sap que el mur que l'Atlètic eleva al voltant del cau d'Oblak no deixa escletxes. No hi ha espais per on intentar enfilar un atac sòlid que pugui obrir una via d'aigua en la defensa rival. Juanfran Filipe Luis són dues assegurances de vida al darrere i dues bales per les bandes. Godín és l'eix sobre el qual gira la millor defensa d'Europa i que sobrevola l'àrea contrària en cada acció a pilota parada. SaúlGabiKoke Augusto o Carrasco, l'únic dubte de Simeone, formen un fortí al centre del camp des d'on alimenten els contraatacs d'una societat que funciona, la que formen Griezmann i Torres.

'El Niño', que persegueix el seu primer títol amb l'Atlètic, es guarda una bala a la recambra des que va fallar el penal contra el Bayern a l'Allianz Arena. "Potser he deixat el gol per a la final", va apuntar el davanter blanc-i-vermell. Marqui ell o no, té la intenció d'escriure una pàgina "en la història de l'Atlètic". "És el partit més important, especial i bonic de tota la meva carrera. És més que un somni", afirma el davanter blanc-i-vermell. El seu company Gabi acota més el desig de tot l'equip. "La millor manera de ser campió és contra el Madrid", diu el capità blanc-i-vermell.

LLUITA D'ESTILS

Tot això ho intentarà impedir una ddefensa en què hi haurà Pepe, que no va jugar a Lisboa per lesió, al costat de RamosCarvajal Marcelo buscaran descarregar per les bandes, mentre que Kroos Modric intentaran donar-li profunditat a un equip molt més fiable i organitzat que fa quatre mesos, encara que procliu a la improvisació i a les individualitats.

El Madrid no ha guanyat mai en les 14 visites  a San Siro, l'escenari de la final. Simeone ho sap prou bé. Hi va jugar dos anys amb l'Inter

En aquesta lluita d'estils, el xoc sembla inclinat cap al costat blanc-i-vermell, un equip que té un objectiu que està més lligat a la dictadura de la pissarra que a la qualitat i al qual li importa un rave la possessió de la pilota. En té prou amb un 30% per guanyar els partits contra rivals tan ofensius com el Barcelona o el Bayern. Tot està dirigit més que mai a aquest axioma utilitzat per Di Stéfano que les finals "no es juguen, sinó que es guanyen" i que presidirà el quadern d'intencions de l'Atlètic a San Siro 20 anys i tres dies després del doblet blanc-i-vermell.

En aquest camp no ha guanyat mai el Madrid després de 14 visites. Sí que ho ha fet moltes vegades Simeone, que va defensar la samarreta de l'Inter des del 1997 fins al 1999 i que ara pot acabar la seva gran obra a l'Atlètic.

ALINEACIONS PROBABLES

Reial Madrid: Keylor Navas; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Casemiro, Kroos, Modric; Bale, Cristiano, Benzema.

Atlètic: Oblak; Juanfran, Savic, Godín, Filipe Luis; Saúl, Gabi, Augusto, Koke; Griezmann, Torres.

Àrbitre: Mark Clattenburg (anglès)

Notícies relacionades

Camp: San Siro

Hora: 20.45 hores (Antena 3, BeIN Sports)