De Lisboa a Milà

L'Atlètic arriba més renovat que el Madrid en la seva formació inicial i més sencer que fa dos anys

L'equip blanc ha aconseguit més estabilitat i el blanc-i-vermell no renuncia a la pilota si el rival surt a la contra

5
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

la revenja del segle està servida i tot just han passat dos anys. Nova final madrilenya, vells coneguts i altres no tant. Set jugadors dels que van participar en la final de Lisboa repetiran en l'equip inicial del Madrid a Milà. Els blanc-i-vermells alinearan cinc titulars de llavors. La renovació profunda i constant de l'Atlètic que ressalta Diego Simeone apunta més a la confecció de la seva plantilla, amb 17 canvis respecte a la de fa dues campanyes. Els del conjunt blanc són nou.

La novetat principal, però, és la presència de Zinedine Zidane a la banqueta blanca. Va viure el partit de la décima com a segon de Carlo Ancelotti i l'energia que va desplegar per intentar fer reaccionar l'equip va sorprendre el seu cap, que va assistir sorprès al mostrari gestual del seu ajudant. Imatges per a la història que van denotar que almenys de caràcter no n'hi faltava per posar-se al capdavant de la col·lecció d'estrelles blanques. En quatre mesos com a entrenador també ha demostrat que té sentit comú, mà esquerra i fonaments per dotar l'equip de l'equilibri que Benítez no va trobar.

Poques variacions en l'estil de Simeone, tot i les cares noves i el propòsit inicial d'explorar més per la via associativa, en què jugadors com Óliver semblaven destinats a tenir un protagonisme molt més gran. L'Atlètic ha tornat a lluitar per la Lliga i a classificar-se per a la seva segona final de Champions en dos anys amb un llibret italià que fins i tot a Itàlia miren de desterrar.

PORTERIA

Sense discussió

en cap dels casos

Cares noves a les dues porteries, on tant la presència de Keylor Navas com la d'Oblak no han admès discussió. Cas rocambolesc el del costa-riqueny, que va tenir peu i mig al United l'últim dia del mercat estiuenc. El 2014, va ser el discutit Casillas, a l'ombra de Diego López a la Lliga, qui va estar entre els pals, com en tota la Champions i a la Copa. Va fallar en el gol de Godín que va avançar l'Atlètic i sempre estarà agraït a Ramos pel gran cop de cap que va obrir les portes a una pròrroga que només podia desembocar en la desena Copa d'Europa per al Madrid.

DEFENSA

Solidesa matalassera i millora blanca

Pepe i Marcelo seran titulars en la defensa madridista quan a Lisboa van estar a la banqueta. El central va perdre el lloc en benefici de Varane i no va arribar a saltar al camp. Aquesta vegada ha arribat en el seu millor moment de la temporada i no té la competència del francès, descartat per un trencament al bíceps femoral esquerre. El lateral brasiler va entrar per Coentrao en el minut 59 i va ser un dels artífexs de la remuntada i autor del tercer gol.

En l'experimentada defensa blanc-i-vermella no hi haurà en principi més novetat que la de Giménez per Miranda, encara que el Cholo també ha assajat amb Savic. Filipe Luis ha recuperat el seu millor nivell després d'una fosca temporada al Chelsea i Juanfran no ha deixat de créixer com a lateral dret. Les seves paraules passat el cop de Lisboa no van ser un brindis al sol. «Tranquils, no passaran 40 anys més fins que juguem una altra final de Champions», va dir llavors el defensa alacantí.

CENTRE DEL CAMP

Equilibri blanc i versatilitat atlètica

La gran innovació en el conjunt blanc, en què Zidane ha fonamentat bona part del seu èxit en el funcionament de l'engranatge del conjunt madridista, apareix al centre del camp, on Casemiro s'ha convertit en peça bàsica per dotar l'equip de l'estabilitat que tant trobava a faltar, encara que donar sortida a la pilota no és el seu fort. Sancionat Xabi Alonso, Ancelotti va recórrer a Lisboa a un Khedira gairebé convalescent, ja que ni Illarramendi ni el mateixs Casemiro li inspiraven cap confiança. L'alemany va acompanyar Modric i Di María i va acabar sent substituït per Isco, que va tenir una estimable aportació en el despertar ofensiu del Madrid. A Milà, Modric i Casemiro estaran acompanyats per Kroos en el seu nou rol, que li permet tenir més llibertat i arribada.

Gabi i Koke segueixen formant part fonamental de la columna vertebral atlètica. El capità, que es va marcar un partit excepcional a l'estadi Da Luz, torna a desenvolupar un lideratge difícil de suplir, mentre que el segon ha anat a més en el tram final de la campanya, on ha deixat empremta de sacrifici, sentit de l'estratègia i última passada als de dalt. Arda Turan es va perdre la final per lesió i en lloc de Raúl García i Tiago, que s'ha recuperat per estar almenys a la banqueta, entren en la formació inicial Augusto i Saúl, aquest darrer, una de les sensacions de la temporada. Simeone no descarta apostar per la possessió si el Madrid els cedeix la pilota per jugar a la contra.

ATAC

La BBC davant una dupla en ratxa

Notícies relacionades

Benzema, Bale i Cristiano són inamovibles en l'atac blanc, encara que el portuguès torna a arribar amb problemes físics, com li va passar fa dos anys a Lisboa, on només va aparèixer per marcar el quart gol, de penal. Tampoc va arribar a punt Benzema, que va ser substituït per Morata en el minut 79. Molèsties musculars li van impedir jugar el partit de tornada de les semifinals contra el City, però al club asseguren que a Milà estarà al cent per cent. Sobre el paper, Bale, autor del segon gol a Lisboa, és qui millor moment de forma presenta, tenint en compte el seu gran rendiment en aquest últim tram de la temporada.

L'actual atac blanc-i-vermell no té res a veure amb el de fa dos anys. Costa, que va arribar perjudicat per una recuperació impossible del seu problema muscular i va haver de ser rellevat per Adrián en el minut 9, va posar rumb al Chelsea, mentre que Villa va marxar al New York City, de la Mayor League Soccer. Per a satisfacció de Simeone, la societat formada per Griezmann i Fernando Torres ha tingut un creixement exponencial els últims mesos, com poden testificar el Barça i el Bayern, i ha multiplicat les il·lusions matalasseres. «Tant de bo Fernando marqui el gol de la victòria en la final», ha declarat el davanter francès, al cas de la punteria del Niño en les grans cites.