PROVA PRESTIGIOSA

La Pierra Menta, la cita més emblemàtica de l'esquí de muntanya

Kilian Jornet, Mireia Miró i Clàudia Galicia aspiren al podi d'aquesta carrera de quatre etapes, amb jornades de fins a 6 hores i 10.000 metres de desnivell acumulat

 

  / JOCELYN CHAVY

2
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / BARCELONA

L’esquí de muntanya exigeix resistència i tècnica; el fons necessari per pujar pels vessants amb una tècnica semblant al nòrdic i la precisió suficient per descendir per qualsevol tipus de neu amb uns esquís més prims i lleugers. Una cosa que es pot comprovar cada cap de setmana tant en aquelles zones específiques per a la pràctica d’aquesta disciplina com a les estacions, on cada vegada hi ha més persones que en lloc de baixar per les pistes, pugen. No obstant, res serà comparable a l’exigència de la prova més emblemàtica d’aquest esport, la Pierra Menta, que se celebra des d’ahir a Arêches-Beaufort, als Alps. Quatre etapes d’entre tres i sis hores de durada, 10.000 metres de desnivell i ascens als grans cims de la regió, com el Grand Mont, de 2.686 metres.

Encara que l’esquí de muntanya ha forjat aquí la seva popularitat en els últims anys, la competició francesa –una de les quatre proves integrades a la  lliga La Grande Course– està celebrant la seva 31a edició, amb la participació d’uns 600 corredors de tot el món (en equips de dos, que no han de ser obligatòriament de la mateixa nacionalitat), prop de 400 voluntaris i milers d’espectadors. A més, hi conviuen professionals i aficionats, encara que l’organització avisa: els participants han de ser capaços de pujar a 800 metres per hora durant diverses hores i baixar per inclinacions d’entre 35 i 40 graus, entre altres habilitats. 

CATALANS AL PODI

És una carrera d’alta exigència i prestigi en què diversos esportistes catalans opten a podi, i això certifica el bon treball que s’està portant a terme en l’àmbit de l’esquí de muntanya. Entre ells, evidentment, Kilian Jornet, guanyador en tres ocasions i que aquesta vegada forma equip amb el francès Mathéo Jacquemoud. “És complicat expressar en paraules què significa la Pierra Menta. Quan som petits i comencem  amb l’esquí de muntanya, les imatges dels corredors al Grand Mont ens fan somiar. Arribo amb ganes de fer un bon paper en una carrera que sempre m’ha apassionat”, explicava Jornet.

Mireia Miró, també amb tres victòries al seu palmarès, és una altra de les grans candidates. En aquesta ocasió forma equip amb una altra catalana, Clàudia Galicia, cinquena classificada l’any passat. “Crec que podem funcionar molt bé les dues juntes. Com sempre, serà necessari tenir sang freda i saber esperar el bon moment, ja que són quatre etapes molt llargues i dures, en les quals poden passar moltes coses”, comentava Miró. “La Mireia té molta experiència en aquesta mena de proves i això pot ser molt beneficiós. En tenim moltes ganes i, sens dubte, intentarem lluitar pel podi, encara que sabem que no serà fàcil”, afegia Galicia.

PROGRESSIÓ

Notícies relacionades

En la jornada de dijous, amb l'ascens a cims com la Vache Rouge (2.379 m) i la Grande Combe (2.175 m), el duo Jornet-Jacquemoud va tornar a aconseguir la victòria, després del triomf de dimecres en la jornada inaugural, que va consistir en un circuit de nou quilòmetres al voltant de l'estació de Planay. En categoria femenina, l'equip de Miró i Galicia va aconseguir el tercer lloc, després de la segona posició de dimecres. Els plats forts de la prova són divendres i dissabte: el coll de la Pierra Menta (2.500 m) i el Grand Mont (2.686 m), amb 4.000 personas animant al dalt del cim.

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO.

Temes:

Esquí