Ensenyament retira un text ofensiu amb l'Espanyol

Un exercici dirigit a alumnes d'ESO menyspreava els seguidors periquitos

14696 1

14696 1

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

La Conselleria d’Ensenyament va eliminar ahir un text que figurava al lloc web Edu365.cat en què apareixien al·lusions despectives cap a l’Espanyol en un exercici de lèxic català, després que el club blanc-i-blau formulés una queixa formal a la Generalitat. La pràctica, segons va qualificar ahir Ensenyament, era «desafortunada ja que hi havia aspectes negatius dirigits a l’Espanyol». El club periquito, que es va adreçar tant a Presidència com a Ensenyament, havia titllat la iniciativa de «vergonyosa». Segons l’entitat blanc-i-blava, la Generalitat els va demanar disculpes i els va assegurar que un fet d’aquestes característiques no «tornaria a passar».

El motiu de l’aïrada reacció de l’Espanyol era un exercici de lèxic en català, que ja no està operatiu, en què es demanava als alumnes d’ESO substituir certs adjectius per antònims (els seus oposats) en un fragment adaptat de la novel·la 'Una troca embolicada'El text contraposava la forma de ser de dos personatges, la Mercè i el Jordi, seguidors respectivament del Barça l’Espanyol. Però mentre a la primera persona se la qualificava de «valenta, intel·ligent, simpàtica i vital», a la segona se la dibuixava com a «mediocre, insolvent i poruga». El context de l’exercici es resumia en la frase final dirigida al suposat Jordi, el seguidor blanc-i-blau: «Era fat i desangelat, no tenia classe». «I a sobre era periquito».

 

LA PRÀCTICA ES VA FER EL 2009

Ensenyament va informar ahir a aquest diari que l’activitat figurava a la pàgina web des del 2009, però que fins dimecres no n’havien tingut coneixement, arran de la queixa blanc-i-blava. El text havia sigut realitzat per una empresa externa, contractada per l’anterior Govern (el 2009, José Montilla era el president de la Generalitat).

Va ser precisament dimecres quan l’Espanyol es va posar en contacte amb Ensenyament per exigir la retirada d’aquest exercici. El club també va amenaçar amb la presentació d’un escrit de queixa davant el que van considerar «una vergonya pròpia d’una societat malalta». La Federació Catalana de Penyes de l’Espanyol (FCPE) també es va unir a la queixa i va remetre una carta al mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qualli expressaven la seva «perplexitat i indignació» per un text «totalment inadmissible, insultant i vexatori cap al sentiment de milers de persones». «Som una meravellosa minoria i estem orgullosos dels nostres valors, que intentem fer públics», va expressar un portaveu del club. En plena polèmica, l’Espanyol va encoratjar amb ironia la seva afició des del seu compte oficial de Twitter perquè les grades estiguessin animades en el partit de Lliga davant el Betis («7 h. per a un partit important. Que els de la neurona única –i malalta– no ens distreguin»). 

Notícies relacionades

 

El club ha invitat a la llotja de l'Espanyol-Betis una nena que va respondre en un examen de matemàtiques que, fins i tot tenint diners, mai compraria una entrada per anar al Camp Nou perquè és periquita

LA NENA I EL CAMP NOU

Precisament, el club ha invitat a la seva llotja, perquè presenciï en directe el partit contra el Betis, la nena que va realitzar correctament un exercici de matemàtiques en què havia d'indicar si tenia diners o no per a diverses iniciatives entre elles comprar una entrada per al Camp Nou per valor de 95,35 euros. La nena va dir que sí, que tenia diners per adquirir la localitat, encara que va afegir a mà una explicació acompanyada del dibuix de l'escut blanc-i-blau. "Tinc aquests diners però no compraré l'entrada perquè sóc de l'Espanyol". El club, assabentat de la resposta de la nena, va decidir convidar-la a la llotja de Cornellà.