Els 'Hispans' baten Croàcia (33-29) i s'enfrontaran en la final a Alemanya

jmexposito32594676 julen aguinagalde of spain  r  is challeged by mar160130001202

jmexposito32594676 julen aguinagalde of spain r is challeged by mar160130001202 / KACPER PEMPEL

3
JOSÉ MARÍA EXPÓSITO / BARCELONA

L'handbol espanyol tindrà demà (17.30 h. TDP) la seva quarta oportunitat de conquistar un títol que encara no llueix al seu palmarès. L'equip de Manolo Cadenas es va classificar ahir a la nit per a la final de l'Europeu de Polònia (com el 1996, el 1998 i el 2006) al derrotar Croàcia per 33 a 29 després d'una gran actuació. La selecció es va sobreposar a un inici dubitatiu, va deixar els seus millors minuts del campionat abans del descans i va mantenir la calma quan, ja a la segona meitat, el rival va arribar a posar-se a només un gol. Amb una gran estirada final comandada pel blaugrana Víctor Tomàs, Espanya es va ficar en la final, on se les haurà amb una jove Alemanya, que va donar la sorpresa al superar Noruega a la pròrroga (33-34).

Ahir es va guanyar el bitllet per al Mundial i demà estarà en joc un passaport directe per a Rio de Janeiro, però sobretot un títol que mereix una generació fantàstica de jugadors, que fa sis anys que arriba almenys a una semifinal internacional. No serà gens fàcil en la final davant Alemanya, el primer rival al qual es va enfrontar i va guanyar Espanya en el torneig, però la imatge donada davant Croàcia va ser d'equip campió.

I això que li va costar entrar en el partit a l'equip de Cadenas, cosa ja gairebé habitual en aquest campionat. Va costar molt ajustar la defensa, que els croats superaven amb facilitat, a la vegada que la defensa 5-1 croata feia estralls en l'atac dels Hispans. Els contraatacs generats gràcies als robatoris del defensa avançat van portar Espanya a remolc durant el primer tram de partit.

ENTRERRÍOS COM A FAR

En aquesta fase, va ser un magistral Raúl Entrerríos qui va mantenir la nau espanyola en el duel. El jugador del Barça no només va estar brillant en la direcció, sinó també en el llançament. La seva capacitat per trobar espais i veure passades va mantenir Croàcia a prop i després va servir per consolidar un avantatge forjat a base de contraatacs.

No havia pogut córrer Espanya en els primers 20 minuts, però tot i així el marcador estava ajustat, mai més de tres gols de desavantatge. Tan bon punt va poder córrer i es va centrar en defensa, la selecció va encarrilar el duel. Després del primer gol des de set metres de Valero Rivera, Alex Duixebàev va destapar el suro i Espanya va encadenar quatre gols al contraatac amb Antonio García (elegit millor jugador del partit) i dos d'Ugalde. Al descans es va arribar amb dues dianes d'Aginagalde, que semblaven sentenciar una Croàcia sostinguda per Sliskovic i el blaugrana Kopljar. Del 10-13 (m. 22) es va passar al 18-14, un demolidor parcial de 8-1.

PÉREZ DE VARGAS ES LLUEIX

Gedeón Guardiola, només reprendre's el partit, va posar la màxima diferència. Va començar una fase d'intercanvi de gols de la qual els Hispans no sortien mal parats fins que una ratxa d'un sol gol en 12 minuts va posar Croàcia a una diana. Un gol de coratge de Maqueda i un altre d'Antonio García en inferioritat van rearmar la moral espanyola, i dos gols al contraatac de Víctor Tomàs van rematar la semifinal (30-26, m. 55).

Una espectacular rosca i dos penals aturats per Pérez de Vargas, el segon amb doble intervenció, van posar la guinda a una brillant classificació per a la final.

Espanya: Sterbik; Víctor Tomás (5), Maqueda (2), Guardiola (1), Morros, Cañellas, Rivera (6, 5p) --equip inicial--, Pérez de Vargas (ps), Gurbindo, Entrerríos (4), Aginagalde (5), Ugalde (3), Antonio García (6), Baena, Del Arco i Duixebàev (1).