TENNIS. L'OBERT D'AUSTRÀLIA

Nadal viu la pitjor rebolcada que es podia imaginar amb Verdasco

El tennista madrileny es pren la revenja del 2009 i elimina el mallorquí en el seu debut

Verdasco consola Nadal, després de derrotar-lo a Austràlia.

Verdasco consola Nadal, després de derrotar-lo a Austràlia. / AP / MARK BAKER

3
Es llegeix en minuts
JAUME PUJOL-GALCERAN

Melbourne Park havia de ser la porta que obrís pas a Rafael Nadal al club dels quatre grans que ha habitat des que va guanyar el seu primer Roland Garros l'any 2005. Però no va ser el que esperava. Fernando Verdasco l'hi va tancar als nassos al derrotar-lo en la primera ronda de l'Open d'Austràlia per 7-6 (8-6), 4-6, 3-6, 7-6 (7-4) i 6-2.

Nadal va patir una dura rebolcada. De les pitjors de la seva carrera. Es presentava a Austràlia preparat per lluitar pel títol, oblidades les ansietats que el van turmentar el 2015, se sentia capaç de competir contra els millors. Però les seves il·lusions es van esvair de cop. Després de quatre hores i 41 minuts va marxar de la central Rod Laver Arena amb la cara desencaixada. Grogui. Verdasco l'acabava de deixar KO sobre la pista blava prenent-se la revenja de la derrota encaixada el 2009 després d'una èpica batalla de 5 hores i 14 minuts.

Una victòria que va obrir les portes a Nadal per jugar la final davant Roger Federer i guanyar el títol. Aquesta vegada, en un partit amb molt menys glamur, en primera ronda i també en cinc sets, Verdasco li va arrabassar de les mans una victòria que ni ell mateix esperava quan el mallorquí dominava el marcador amb dos sets a un d'avantatge.

KO EN PRIMERA RONDA

Per a Nadal, finalista també el 2010 i el 2014 a Melbourne, guanyador de 14 Grand Slam, aquesta és la segona vegada en la seva carrera que cau en una primera ronda en els 228 partits (198 victòries i 30 derrotes) que ha disputat en un gran. L'anterior la va patir el 2013 a Wimbledon contra el belga Steve Darcis. «És una derrota dura, molt dura. Res a veure amb l'any passat --va caure en quarts també de forma contundent davant Berdych--. No ha sigut el meu dia. No he competit de la forma que havia estat entrenant i això no em fa feliç. Espero que la pròxima vegada pugui fer-ho millor perquè sentia que estava jugant bé», va valorar decebut l'actual número 5 mundial.

La derrota li va fer mal perquè Nadal creia que estava en el bon camí de la recuperació després d'arribar a la final a Doha. El partit amb Verdasco tornarà a obrir els dubtes. Ahir es va estavellar davant un rival a qui havia guanyat 14 vegades de 16, tot i que és cert que va caure amb Verdasco l'any passat a Miami.

91 ERRORS NO FORÇATS

Nadal va perdre el pols al seu terreny, des del fons de la pista (57 punts guanyats pel madrileny contra 29 seus), i això malgrat que Verdasco va tenir ¡91 errors no forçats! «El tennis ha canviat, ara el que importa és que la bola vagi forta, els errors compten menys, bastant menys. Ell ha sigut més agressiu, ha arriscat més i per això ha guanyat», argumentava.

Notícies relacionades

Una anàlisi que no és del tot certa perquè el mallorquí va tenir el marcador amb dos sets a favor seu per tancar el partit en el quart després de remuntar un 3-5 i forçar el segon tie break, i el va deixar escapar com en el primer set. És cert que llavors, estant contra les cordes, Verdasco se la va jugar amb potents winners per aferrar-se a un cinquè set en què, després de perdre el servei de sortida, li va arrabassar sis jocs seguits. Impensable en una altra època. «Pegava fort i veia que els breaks queien del meu costat i no he parat», deia feliç Verdasco, que va firmar la seva victòria més dolça amb una última fuetada de dreta que Nadal, també sense forces físiques, només va poder veure passar.

«Toca seguir treballant com he fet sempre. És el que hi ha», va dir Nadal davant el seu futur. Mentrestant, altres com David Ferrer, Feliciano López, Marcel Granollers i Garbiñe Muguruza van superar el seu debut i acompanyaranVerdasco en la segona ronda del torneig.