LA FINAL

La defensa consolida un altre èxit per a la memòria col·lectiva

Gasol, amb 25 punts, dirigeix el triomf d'un matx dominat des del principi fins al final

El jugador de bàsquet Pau Gasol en declaracions després del triomf d’Espanya a l’Eurobasket contra Lituània. / EFE / VÍDEO: ATLAS

El jugador de bàsquet Pau Gasol en declaracions després del triomf d’Espanya a l’Eurobasket contra Lituània.
El rei Felip VI felicita els jugadors espanyols després de la victòria contra Lituània a l’Eurobasket.

/

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA
LILLA

ESPANYA 80

LITUÀNIA 63

Amb un rotund triple quan faltava poc més d'un minut per al final, Gasol va tancar la final i també una inesborrable actuació personal en el torneig, que corona Espanya com a nova campiona d'Europa. El públic que va abarrotar l'estadi Pierre Mauroy no va tenir cap més remei que rendir-se a l'evidència i aplaudir-lo quan Scariolo el va substituir en els últims segons.

La selecció espanyola no va deixar marge per a la sorpresa en un partit enorme, d'una tremenda solvència, en què va dominar des del principi fins al final una Lituània que no es va rendir però que sempre va anar un pas darrere i es va tornar a quedar amb la plata com fa dos anys (80-63).

La posada en escena per a Espanya no hauria pogut ser més brillant. Un tap de Gasol en la primera acció va empènyer la selecció, que va passar pel primer quart com un vendaval. Llull es va encarregar d'imprimir un ritme elèctric al joc i molta verticalitat. Però, el més important, és que el conjunt de Scariolo va trobar, de sobte, la millor versió ofensiva de Rudy, limitat a un paper secundari fins ara pels problemes físics a l'esquena. Cinc punts consecutius de l'escorta van col·locar un escenari poc previsible abans de començar la final (13-4, m. 5), amb Lituània fora de focus, i els jugadors de Scariolo com a únics amos de la situació.

MILLORS MINUTS / Sòlida al darrere, Espanya es va dedicar a posar pilotes interiors per a Gasol i amb el protagonisme de l'estrella dels Bulls (25 punts i 12 rebots) van arribar alguns dels millors minuts de l'equip, que va saber obrir un marge important, que amenaçava de fer saltar pels aires la final (23-8, m. 12). Espanya no ho va aconseguir perquè davant la falta de resposta de Valanciunas a prop del cèrcol, Kalnietis i Siebutis es van encarregar d'assumir la responsabilitat i van començar a sumar des de fora, sense que el treball dels exteriors espanyols reduís l'impacte. L'altre punt negatiu va ser la incapacitat per assegurar el rebot a la seva zona. Lituània va intentar primer aquesta faceta enviant dos o tres jugadors al rebuig. I a partir d'aquell desequilibri es va començar a reequilibrar el matx.

ASSEGURAR EL REBOT / Els rebots que va concedir Espanya es van convertir en un llast amb què Lituània va recuperar el pas, després de veure's en una situació molt complicada (34-18, m. 16). Kalnietis i Seibutis van canviar l'escena amb tres triples gairebé consecutius i un altre del madridista Maciulis sobre la botzina va ajustar al descans un marcador que no feia justícia a la selecció (41-33).

Decidida a no deixar que se li escapés el control, Espanya va recuperar a la represa la intensitat i així van arribar, un altre cop, les bones sensacions, trencades durant alguns minuts per la lesió de Rudy, que es va quedar estirat sobre el parquet després de xocar amb Jankunas, cosa que no li va permetre jugar més.

Notícies relacionades

Lituània va intentar encomanar-se, un altre cop, als triples. Però aquesta vegada no va trobar tants espais com en el primer temps. I els que va trobar van ser molt més forçats. La selecció, en canvi, va seguir sumant amb regularitat i això li va permetre obrir una nova estirada en el marcador, coincidint amb un parell de triples de Ribas i Claver per tornar-se a situar en un marge de màxim confort (60-42, m. 29) que ja no va abandonar fins al final.

Fins i tot amb el marcador molt de cara, Scariolo es va poder permetre el luxe d'acabar el partit amb tots els jugadors de banqueta, el premi merescut a una victòria més col·lectiva que mai.