Carrera de quatre

Bartomeu, Laporta, Benedito i Freixa es converteixen oficialment en els aspirants a la presidència del Barça

Seguiment FCB es queda fora de la campanya que comença avui perquè li han faltat només 16 firmes

2
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

Com ja va passar el 2010, hi haurà quatre candidats que lluitaran fins al 18 de juliol per convertir-se en presidents del Barça. Són Josep Maria Bartomeu, el president sortint, la continuïtat del rosellisme, malgrat que s'hagi anat allunyant del seu amic; Joan Laporta, entossudit a repetir el triomf del 2003 quan va transformar el club fent girar el cercle virtuós; Agustí Benedito, l'únic que repeteix de l'últim procés electoral, i Toni Freixa, la via interna que va trencar amb Bartomeu i, de passada, amb Rosell. Quatre surten a fer la carrera definitiva, mentre Seguiment FCB, aquesta innovadora alternativa que es recolzava en dos eixos -grada d'animació i creació d'una agència de viatges pròpia-, s'ha quedat en l'últim revolt del procés perquè li han faltat 16 firmes per creuar la línia de meta.

«Al comprovar que era tan sols per aquesta xifra, vam tornar a validar les firmes per segona i fins i tot tercera vegada. Però s'han quedat fora», va argumentar ahir Rafel Herrera, president de la junta electoral, mentre la tristesa inundava un racó de la sala de premsa del Camp Nou on estaven ubicats diversos representants de Seguiment FCB, que han aconseguit, això sí, incorporar a la campanya aquestes dues línies argumentals del «culer de base», com ells mateixos s'autodefineixen.

PUJA EL TO / Confirmats oficialment els quatre candidats, el to de la campanya, que s'inicia avui de manera oficial, ha anat pujant. Laporta, per exemple, va recordar les desavinences entre Bartomeu i Messi, a qui va renovar, de forma precipitada -a última hora i fora del club-, fa un any, poc abans que jugués el Mundial. «L'any passat volien fer fora Messi. Fins i tot van fer una enquesta per veure què en pensava el soci», va argumentar l'expresident, que viu el seu segon procés electoral després del 2003.

«Arda Turan no és un nom meu, sinó, en qualsevol cas, un nom de Luis Enrique», va sostenir ahir Bartomeu, intentant desmarcar-se de les acusacions que rep dels altres candidats. «Bartomeu ha utilitzat tot el que tenia al davant per fer-se la fotografia. Ni Arda ni Luis Enrique tenen culpa de res, però és un moviment brut», va argumentar Benedito, que creu que la campanya està sent «il·legítima».

Notícies relacionades

BAKERO, NADAL, ALBERTINI... / A mesura que s'acosta el 18 de juliol, van apareixent més noms. Toni Freixa, per exemple, va dibuixar ahir la seva estructura esportiva amb José Mari Bakero (director de futbol professional), Miquel Àngel Nadal (secretari tècnic) i Quique Cárcel, amb la mateixa funció, però al Barça B. Laporta, per la seva part, donarà el càrrec de director de relacions institucionals a Demetrio Albertini, mentre que Bartomeu, fidel a la seva política de catenaccio sabent que té el partit guanyat i només el pot perdre, va recordar: «Si guanyem, direm quins noms gestionaran el club».

A l'expresident l'avalen les firmes (8.554) i la taxa més baixa d'anul·lació (6%), just la meitat menys que Benedito (12%), molt lluny de l'11% de Laporta i només a prop, en canvi, del 7% de Freixa. Solament en l'utòpic cas que s'aliessin els altres tres candidats -sumarien 10.707 rúbriques- Bartomeu veuria amenaçada la seva privilegiada posició. Per això, juga el seu partit -només anirà al debat del dimarts 14 a TV-3- per més que Laporta insisteixi a bipolaritzar al màxim la campanya, obviant els altres. Freixa, a més, ha guanyay terreny a Benedito en molt poc temps: només té 299 firmes menys.