LA PRIMERA TROBADA DELS PRECANDIDATS

"Ets el submarí de Barto"

Laporta acusa Freixa i aquest ho nega amb rotunditat, mentre que Benedito alerta sobre el perill de l'Espai Barça en un debat sense l'expresident Bartomeu

Cornet (Seguiment FCB), Benedito, Laporta i Freixa, ahir a Vic.

Cornet (Seguiment FCB), Benedito, Laporta i Freixa, ahir a Vic. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
M. L. / VIC

Als passadissos d'una universitat buida, la de Vic, anaven desfilant ahir quatre dels cinc precandidats a la presidència del Barça. Hi havia una aula per a cada un. I el seu grup de treball. Quatre papers amb els noms, per ordre d'obtenció de firmes, de Joan Laporta, Agustí Benedito, Toni Freixa i Seguiment FCB, representada per Marc Cornet, indicaven la seva zona per preparar el primer debat de la precampanya, organitzat per Nació Digital en col·laboració amb la plataforma Manifest Blaugrana. «Barto no ha vingut. No el busquis perquè no el trobaràs», li va etzibar Laporta deixant anar una sonora riallada a Benedito quan tots dos es van creuar als passadissos de la Universitat de Vic, poc abans d'accedir a l'aula magna. Després, un cop començat el llarg debat (va durar dues hores), el nom de l'absent, l'expresident del Barça, va planar en la primera trobada dels precandidats, un cop entregades les firmes.

Allà, assegut al centre de l'escenari, va ser llavors Benedito qui quan parlava d'«ells», en referència a l'anterior junta, es va tornar a recordar de Bartomeu. «No ha vingut, però ¿per què no ha vingut?», es va preguntar de manera ingènua. La resposta li va arribar quatre hores més tard i no per la veu de l'exdirigent sinó a través d'un missatge al seu compte personal de Twitter. Bartomeu va confirmar que només assistirà al debat de dimarts que ve, dia 14 de juliol, a TV-3 i que no anirà a cap altre per evitar l'«espectacle mediàtic» de tants debats. Amb l'expresident explicant els seus plans per a l'Espai Bar-

ça, el seu projecte estrella a la seu electoral de Barcelona, els altres quatre van debatre a Vic sobre el model econòmic, van renegar, gairebé al mateix temps, de Qatar, i van intercanviar retrets diversos. «Dèiem que el senyor Bartomeu no hi era, però has vingut tu», li va engegar Laporta a Freixa. «Ets el submarí de Barto», va sentenciar obrint un moment de tensió, malgrat que els somriures diplomàtics a l'estrada de Vic van intentar camuflar-ho.

«És una desqualificació»

Laporta ja havia llançat el seu míssil, però Freixa no es va quedar quiet. «No, no sóc submarí. M'ho prenc com una desqualificació», va assegurar l'exportaveu. «Si estàs fent un discurs totalment continuista i que no es pot defensar», li va recriminar Laporta, que va tenir després un altre parell de declaracions pujades de to creuades amb Freixa. «M'estic preocupant perquè estic coincidint massa amb el Jan», va afirmar l'exsecretari de la junta. «Doncs no ho facis gaire que jo no coincideixo gens amb tu», li va deixar anar l'expresident blaugrana, mentre Freixa reclamava «enterrar aquesta guerra entre laportistes i rosellistes que fa 11 anys que dura».

Notícies relacionades

Benedito, més pròxim en les seves tesis a Laporta que a Freixa, alertava sobre el perill del finançament de l'Espai Barça, xifrat en més de 500 milions d'euros, per aixecar un nou Camp Nou i un nou Palau. «La gent no és conscient d'arruïnar el club fent l'Espai Barça. És una maqueta que no respon a res, històries. Si després hi ha una avaria, que seria de 300 milions, ¿qui vindria a ajudar-te? El del turbant», va dir Benedito en referència a Qatar.

«¿Neymar? Tu hi eres»

Mentre Cornet només intervenia al final de cada bloc per exigir una «grada d'animació i una agència de viatge pròpia», hi va haver coincidència en la figura de Luis Enrique, però no en la direcció esportiva. A nivell polític no hi va haver gens d'unanimitat. Laporta va demanar que el Barça tingui «un compromís clar amb el procés que viu Catalunya»; Benedito va reclamar «no ser un actor polític», i Freixa que el club «acompanyés la decisió del poble de Catalunya». Però ni el debat va aclarir el cost de Neymar. ««No sé què ha costat», va dir Freixa. «Doncs si no ho saps tu, que hi eres a dins...», li va deixar anar Laporta.