LES ELECCIONS DEL BARÇA

Bartomeu marca territori

El president sortint goleja en l'entrega de firmes que també completen Laporta, Benedito, Freixa i Batiste

4
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ
BARCELONA

Les eleccions a la presidència del Barça seran molt més concorregudes del que es preveia encara que pot ser que menys disputades pel que es desprèn de les firmes recollides dels uns i dels altres. I és que ningú, o molt pocs, esperaven que fossin cinc els precandidats que superarien el tall de les firmes (se'n necessitaven 2.534), un escull que ja va ser impossible de salvar per a Jordi Farré (2.033) i Jordi Majó (1.021). La resta d'aspirants, en canvi, sí que van superar aquest temut mur, encara que un ho va fer sobrat de forces: Josep Maria Bartomeu, el president sortint i gran favorit, va presentar un total de 9.093 firmes, i pràcticament va doblar Joan Laporta (4.807) i va avassallar Agustí Benedito (3.834), Toni Freixa (3.289) i Joan Batiste (2.757), aquest últim representant de Seguiment FCB, sens dubte, la gran sorpresa. Entre dilluns i dimecres es portarà a terme la validació de les firmes per proclamar oficialment les cinc candidatures.

Bartomeu va exhibir múscul en les formes (va arribar amb 13 grans capses mentre sonava l'himne del Barça i el de Catalunya), però després va mantenir la seva habitual prudència en el discurs, conscient que ara arriba l'hora del partit de debò, un duel en què parteix amb un avantatge que només ell pot perdre.

FRENANT L'EUFÒRIA / Per això, evitant fer-se un gol en pròpia porta, Bartomeu va defugir l'eufòria que pogués tenir per dins. «Hem guanyat la primera part de l'eliminatòria, però ara queda el més important», va dir Bartomeu, que va qualificar les firmes obtingudes de «significatives però no determinants, això ho hauran de decidir els socis. Ara toca parlar de projectes i d'idees, encara que crec que la nostra feina feta en aquests últims cinc anys ha sigut molt bona», va afegir, convidant la massa social a votar massivament el pròxim 18 de juliol i valorant la presència de cinc candidats en la campanya. «És bo per al Barça».

Laporta no va poder lluir tantes capses, però el seu missatge es va mantenir en l'optimisme habitual. «Aquestes firmes, que hem recollit sense que hi hagués cap dia de partit al Camp Nou, ens donen molta força per afrontar la segona part de la campanya amb moltes opcions de guanyar. Haurem d'explicar bé la proposta de club que volem als socis», va dir, valorant que fins ara les seves propostes hagin anat acompanyades de noms (Abidal, Alexanko, Grimau, Esteller...) i amb una idea més que clara del que pensa per al club: «Cruyff, Masia, Catalunya i Unicef», un model que confrontarà amb el de Bartomeu.

«NO ÉS COSA DE DOS» / Benedito també estava exultant, no tant per passar el tall, cosa que es donava per descomptada, sinó pel nombre de candidats que lluitaran per la presidència. «Aquestes eleccions no són cosa de dos. Sé que presentant-me faig feliços molts socis que no s'empassen això del bipartidisme», va sentenciar l'aspirant i segon classificat en les eleccions del 2010, que va voler felicitar «especialment» Toni Freixa i Joan Batiste, de Seguiment FCB.

En la seva línia crítica, Benedito va carregar contra Bartomeu perquè, al seu entendre, ha utilitzat a favor seu tota la maquinària de l'entitat. «Ha fet un desplegament de múscul financer espectacular i ha utilitzat tots els mitjans del club al seu abast». Va vaticinar que la campanya serà «molt oberta i apassionant» i va reclamar que almenys hi hagi un debat televisiu entre els contendents. «Almenys un, i espero que Bartomeu no fugi», va deixar anar, en un clar missatge del temor que té el favorit al cos a cos.

Freixa també estava content, i va admetre haver patit «moltíssim» per recopilar les firmes. «No hem tingut cap suport i ens hem guanyat estar a l'aparador final». Un detall que contrasta amb la força exhibida per Bartomeu, segons Freixa, sospitosament. «M'agradaria saber quantes firmes de Bartomeu procedeixen de les associacions de penyes i quantes dels socis».

Notícies relacionades

UNITS PER TURAN / Amb projectes divergents, el que sí que va unir ahir Laporta, Benedito i Freixa va ser el cas Arda Turan. I és que, a diferència de Bartomeu, que va reiterar una vegada més a la gestora que tanqui d'una vegada el fitxatge del centrecampista de l'Atlètic, els tres candidats van coincidir que la gestora no es pot «extralimitar» en les seves funcions. I Benedito va ser especialment vehement, que va reiterar la seva negativa sabent fins i tot que és una petició expressa de Luis Enrique. «Li farem veure que hi ha altres jugadors».

El més feliç era Batiste. «Ja hem guanyat». L'objectiu de Seguiment FCB no és la presidència sinó fer valer les seves dues propostes: una grada d'animació i una agència de viatges del club. És la força de la «candidatura popular».