L'ACTUALITAT BLAUGRANA

Crispació per l'expedient de la UEFA al Barça per les estelades

Mas apel·la a la llibertat d'expressió i Laporta hi veu pressions del Govern central

Aficionats del Barça llueixen banderes independentistes a l’Estadi Olímpic de Berlín, el 6 de juny.

Aficionats del Barça llueixen banderes independentistes a l’Estadi Olímpic de Berlín, el 6 de juny. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ
BARCELONA

L'expedient disciplinari obert per la UEFA al Barça per l'exhibició d'estelades per part dels seus aficionats en la final de Berlín ha revifat el debat polític de la precampanya a la presidència del club blaugrana, amb el teló de fons de les eleccions plebiscitàries a Catalunya del 27 de setembre. I tot gràcies a una advocada ucraïnesa, Anna Bordiugova, inspectora de la UEFA, que va quedar sorpresa, curiosament veient el partit per la tele, de la irrupció de banderes independentistes, i que va elaborar un informe per als seus superiors. Més surrealista resulta l'assumpte si es té en compte que les estelades només es van veure a través del senyal personalitzat de TV-3. Així que Bordiugova difícilment va poder veure cap bandera independentista des de casa seva.

Alguns sospiten de la iniciativa de Bordiugova, que contrasta amb l'«excel·lent comportament» dels aficionats blaugrana que va destacar en el seu informe el delegat oficial de la UEFA a la final, l'holandès Harry M. Been, aquest sí, present a l'Estadi Olímpic. Per a Joan Laporta, el Ministeri d'Afers Estrangers està  darrere de l'assumpte. «És un dels organismes que intenta neutralitzar el que s'està vivint. Els nostres aficionats van amb la bandera del Barça i amb l'estelada, això és un clar posicionament de país i de suport al moment històric que viu Catalunya», va afirmar el precandidat.

CARDENAL I EL «SENY» / Laporta va carregar contra Miguel Cardenal, secretari d'Estat per a l'Esport. «Si ell veu bé aquesta sanció, nosaltres en discrepem. És un comentari desafortunat i partidista. Cada un ha de portar la bandera que vulgui, ja sigui l'espanyola, la senyera, l'estelada o la d'Euskadi». Laporta es referia a les declaracions de Cardenal a la COPE. «L'expedient és un toc d'atenció perquè a Catalunya deixin d'utilitzar políticament l'esport i perquè en tantes coses en què han perdut el sentit de la realitat, veure el que passa a la resta del món, en aquest cas a la federació europea, els faci recuperar el seny que han perdut», va deixar anar.

Cardenal també va carregar contra Artur Mas i Francesc Homs. «Són ells els que han fet el ridícul», va dir del president i del conseller de Presidència, per les crítiques al Govern i Antiviolència per proposar sancions arran de la xiulada a l'himne espanyol en la final de la Copa del Rei. En aquest sentit, Antiviolència celebrarà els pròxims dies una sessió extraordinària per proposar possibles sancions per aquest succés.

Notícies relacionades

«QUEDARÀ EN RES» / Artur Mas es va mostrar ahir sorprès per la decisió de la UEFA. «La democràcia és saber respectar la lliure manifestació de la gent», va dir a Brussel·les. Igualment Carles Vilarrubí, exvicepresident del Barça i membre de la precandidatura que encapçala Josep Maria Bartomeu, veu algú darrere de la iniciativa de la UEFA. «És una cosa que respon a un tipus de clau extraesportiva», va afirmar, i va afegir que la relació del Barça amb la UEFA «sempre ha sigut extraordinària». Tampoc creu que el club sigui castigat (pot rebre una multa de 60.000 euros i veure com li tanquen parcialment el Camp Nou): «Això quedarà en res, igual com l'informe de Cardenal per la Copa».

El precandidat Jordi Majó va acusar la UEFA de «fer el ridícul» i de no poder «donar lliçons a ningú».