La invasió pacífica

Un total de 27.000 corredors ocuparan demà els carrers de Barcelona per afrontar la Cursa Bombers amb gairebé 10.000 dones

La Cursa Bombers de l’any passat.

La Cursa Bombers de l’any passat. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA

És la carrera d'abril i, sobretot, el fidel reflex del fervor per córrer, pel running com s'ha posat de moda denominar-lo. La Cursa Bombers, 10 quilòmetres pel cor més cèntric de Barcelona, arriba demà a la 16a edició trencant motllos, destrossant registres i situant-se com a capçalera de la febre per calçar-se unes vambes, col·locar-se una samarreta blanca (el color de la carrera) i llançar-se, cadascú al seu ritme, a cobrir el recorregut els menys preparats o amb l'esperit competitiu més calmat en el temps màxim d'1 hora i 20 minuts, gairebé a ritme de cami­nada.

La Cursa Bombers és a la vegada la mostra clara de l'espectacular integració de la dona en el món de l'atletisme amb un creixement que s'observa any a any i que sembla no tenir límit. Demà, entre els 27.000 participants, gairebé un 40% són dones, al voltant de 10.000 dorsals. Nike, la firma que patrocina i impulsa la prova, ha anat programant aquestes últimes setmanes diversos entrenaments. Segons les dades d'assistència, el 55% han estat dones i la majoria d'elles noves corredores que debuten en una carrera de 10 quilòmetres i que, per tant, han volgut recollir consells per no anar de principiants en la seva primera experiència en la distància.

Esgotades totes les places

Ja fa dies que s'han esgotat els dorsals. Una altra mostra de la febre per córrer s'observa en el fet, com si fossin entrades per assistir a un concert amb el grup de moda, que els participants s'afanyen i no esperen fins a l'últim moment a inscriure's per por de quedar-se sense plaça. I tampoc importa afrontar la quota, en una prova que no és, ni de bon tros, gratuïta. A part dels descomptes per a clients de la firma esportiva i algunes promocions, el dorsal de la Cursa Bombers es va establir al preu de 19 euros, 17 per a aquells corredors que posseeixen el seu propi xip i no han de recollir el de lloguer facilitat per l'organit­zació.

Des del 1999, en la primera edició de la carrera -en aquell moment s'hi van apuntar 3.723 pioners- moltes coses han canviat. La Cursa Bombers va néixer com a reclam sindical del cos de bombers, que sol·licitava una sèrie de millores salarials i de treball a l'Ajuntament de Barcelona.

Des d'aleshores, el creixement ha trencat totes les previsions: es va arribar a la xifra de 10.000 (exactament 10.295) el 2006 i 18.147 el 2009. La prova s'ha convertit en una de les més concorregudes en la distància de 10 quilòmetres a nivell mundial, tot i que encara superada, sota el mateix patrocini, per la  famosa San Silvestre Vallecana, que reuneix un total de 40.000 corredors.

Crèdit universitari

Notícies relacionades

A part de les dones, també han augmentat les inscripcions entre els menors de 24 anys, que representen el 15% del total, uns 4.000. Així mateix, la Cursa Bombers ha arribat a un acord amb 12 universitats catalanes per incentivar la participació entre els estudiants, que gràcies a l'activitat esportiva es guanyaran el dret a la convalidació d'un crèdit universitari.

Pel que fa als atletes d'elit que correran demà destaca la participació de Natalia Rodríguez, guanyadora de la cursa en l'edició del 2011.