Una dolorosa pèrdua

Ramallets deixa el Barça sense una altra llegenda www.

El cèlebre porter blaugrana, guanyador de 5 'zamores', va morir ahir als 89 anys

’EL GAT DE MARACANÁ’Ramallets, al Brasil-Espanya del Mundial del 1950.

’EL GAT DE MARACANÁ’Ramallets, al Brasil-Espanya del Mundial del 1950. / ARXIU

3
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH
BARCELONA

Sant Joan de Mediona va perdre el veí més famós de la població. L'Antòniocom se'l coneixia. O Ramallets, com se l'anomenava amb admiració. Perquè d'Antònios n'hi ha molts, però de Ramallets només n'hi ha hagut un. I com a exemplar únic que va ser, el Barça no ha perdut només un dels seus antics esportistes; ha perdut una de les seves llegendes, un dels seus referents històrics, el que va ser el seu millor porter fins a la irrupció de Víctor Valdés.

Ramallets va morir ahir als 89 anys. Amb una salut ja tocada, viudo, el cèlebre porter, conegut comEl gat de Maracaná per l'espectacular actuació al Mundial del 1950, al qual va anar com a tercer porter i va acabar sent el titular, no va poder superar les xacres que tenia. L'abril passat no va poder assistir a un homenatge que se li tributava a ell i a Josep Seguer. Ramallets serà enterrat demà a Sant Joan de Mediona.

EL META DE L'EUROPA / Nascut al barri de Gràcia de Barcelona l'1 de juliol de 1924, va iniciar la seva carrera a l'Europa amb 17 anys. Va passar pel Mallorca i el San Fernando abans de fitxar pel Barça -es va estrenar precisament contra l'Europa, l'agost del 1946- i va ser cedit al Valladolid abans d'incorporar-se al primer equip blaugrana. Després d'un any de suplència, va aconseguir la titularitat el 1949 per una lesió ocular de Velasco. No la va abandonar fins a la seva retirada el 1962.

Valdés va trigar molt poc a expressar el seu condol, abans fins i tot que el president Rosell. «Acompanyo en el sentiment tota la família del meu bon amic Antònio Ramallets. Per sempre al meu cor. Descansa en pau Porter», va escriure el meta a les xarxes socials, adjuntant una fotografia. «És un dia molt trist perquè ens ha deixat un mite», va explicar Rosell. «Va fer somiar molts aficionats. És un moment molt dolorós», va afegir Andoni Zubizarreta, des de Gdansk.

UN RÈCORD DE 50 ANYS / L'admiració entre Ramallets i Valdés era mútua, coincidint amb el rècord que compartien: els cinc trofeus Zamora al porter menys golejat de la Lliga. Ramallets va conservar la fita més de 50 anys (va guanyar les edicions del 1952, 56, 57, 59 i 60) abans de la irrupció de Valdés (2004-05 i les quatre seguides del 2008 al 2012). Zamora i Sadurní en van obtenir tres.

Ramallets va tornar del Brasil amb un altre sobrenom: elGuapo goleiro.Sobrenom que al·ludia a la seva presència física. Sempre elegant, mai va desmentir la fama de galant que l'acompanyava lluny del camp. La màxima glòria la va obtenir a la gespa. I ho prova l'enumeració del seu palmarès: sis Lligues, cinc Copes d'Espanya, dues Copes Eva Duarte, dues Copes Llatines i dues Copes de Fires.

DE MARACANÁ A BERNA / Així com Maracaná el va llançar a la fama abans fins i tot de conquistar el seu primer títol amb el Barça, l'estadi Wankdorf de Berna va accelerar la conclusió de la seva carrera. En la infausta final dels pals quadrats contra el Benfica (2-3) va encaixar un autogol enlluernat pel sol. El seu comiat es va produir davant l'Hamburg d'Uwe Seeler el 1962, en què va deixar per al record una excepcional aturada en el partit 473 amb el Barça.

Josep Seguer i Gustau Biosca són els únics supervivents del cèlebre equip delescinc copesque ahir es va quedar sense el seu porter.

Notícies relacionades

Vegeu vídeos i més opinions sobre la trajectòria d'Antoni Ramallets a

www.elperiodico.cat