El Reial Madrid es queda sense final de l'Eurolliga (82-63)

El Maccabi va mostrar la seva força sota el tauler i més encert en els tirs de camp

El pivot del Maccabi Electra Sofoklis Schortsanitis intenta encistellar davant l’oposició del base croat del Reial Madrid Ante Tomic. / Andreu Dalmau. (EFE)

3

El Reial Madrid s'ha quedat sense final, i sense possibilitat d'engrandir el seu palmarès, al perdre amb el Maccabi Tel Aviv per 82-63, després d'un partit que van dominar els israelians i en què els espanyols van acabar desfondats en el seu retorn a l'elit després de 15 anys d'absència.

El Reial Madrid va sortir amb la lliçó apresa, fort al darrere i concentrat, sabent que un fluix inici el podia condemnar d'entrada. Tomic, a més, va saber jugar-li les primeres pilotes al pivot grec del Maccabi Schortsanitis allunyant-se un parell de metres del cèrcol i sortint de la seva zona d'influència.

L'únic dolent de l'inici van ser dues personals de Prigioni en tot just tres minuts i mig, que van limitar el joc tàctic del Reial Madrid que tan bé sap controlar el base argentí. Els mals percentatges de tir dels dos equips, com correspon sembla que gairebé obligatòriament a partits transcendentals, van fer la resta i el Madrid va dominar en el marcador fins gairebé el final del quart, que va acabar amb 14-12 per als israelites.

En el segon acte van començar els problemes, el tercer triple, sense error de Pnini, va disparar el marcador a un 20-14, que es va convertir immediatament en un 22-14 que va fer que s'encenguessin totes les alarmes i que Lele Molin, entrenador del Reial Madrid, demanés temps mort. El Madrid va reaccionar immediatament pressionant en defensa i anotant Prigioni dos triples que van ajudar a igualar el marcador a 24 tot just tres minuts i mig després.

En el descans es va arribar amb el partit igualat, un 32-29 per al Maccabi, i la sensació que Schortsanitis dominava el cèrcol, però que l'equip espanyol amb paciència podia trencar les defenses del Maccabi, tant les individuals amb moltes ajudes, com les de zona o falsa zona, que contínuament van utilitzar.

Escac del Maccabi al Madrid

Felipe Reyes, amb el seu treball i anotació, juntament amb Tomic i Prigioni, van aconseguir sostenir el seu equip en el marcador, mentre que els altres amb prou feines van veure el cèrcol. En l'inici del tercer període va arribar el segon escac macabeu al Madrid i al partit després d'avançar-se 40-32 (min.32). Llull i Prigioni amb dos triples van mitigar la urgència, però al Madrid li faltava una font constant de punts, mentre Pargo era en aquells moments el principal perill del Maccabi.

Amb el gran treball de Reyes en defensa no n'hi va haver prou per donar la seguretat necessària als franctiradors madridistes i el joc interior cada vegada es va posar més car, sobretot si Schortsanitis era a la pista. A dos minuts per al final del quart va tornar el perill, 49-41 i més quan Fischer va cometre un error infantil, va perdre una passada clara i va cometre falta sobre la cistella macabea, 53-43. Al final dels primers 30 minuts de joc el marcador se li posava lleig al representant del bàsquet espanyol, 55-47.

Amb el 60-47, minut 31, el Madrid es va començar a convèncer que la final s'allunyava massa, encara més si els seus tirs seguien sense entrar i si el conjunt israelià dominava els rebots i tenia segones i terceres opcions de llançament. El Madrid no va trobar cap més opció que els llançaments triples, que no va anotar, mentre que el Maccabi va seguir augmentant l'avantatge, 66-49 (minut 34). Els últims sis minuts el Madrid no va saber reaccionar. Es va quedar sense res. I va rebre una diferència de punts exagerada per als seus mèrits i demèrits.

. Fitxa tècnica:

82 - Maccabi Tel Aviv (14+18+23+27): Pargo (13), Eliyahu (1), Pnini (14), Eidson (19) i Schortsanitis (16) -equip inicial-, Hendrix (6), Sharp (3), Blu (10), Burstein i Macvan.

63 - Reial Madrid (12+17+18+16): Tomic (17), Prigioni (9), Reyes (15), Suárez (8) i Llull (9) -equip inicial-, Mirotic, Rodríguez, Fischer (2) i Tucker (3).

Àrbitres: Luigi Lamonica (ITÀ), Christos Christodoulou (GRÈ) i Zoran Sutulovic (MNE). Sense eliminats.

Incidències: Partit corresponent a la segona semifinal de l'Eurolliga disputat al Palau Sant Jordi de Barcelona davant de 16.008 espectadors.