El golejador blaugrana

Samuel Etoo ha preparat sigil·losament el retrobament amb el Madrid

L'absència de Messi converteix el nou en la peça clau de l'atac

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

Etoo ha callat. Sembla utòpic, però ha passat. En la setmana del clàssic, ningú ha sentit la poderosa veu del davanter camerunès, que ha decidit viure en silenci un dels partits amb què fa diversos mesos que somia. Increïble, però cert. Samuel Etoo s'ha passat la setmana corrent. Per La Masia, pel Miniestadi fins a arribar, finalment, aquesta tarda al Camp Nou, allunyat de tots els embolics que s'han viscut al Barça. Abans, ell era el protagonista; ara, un simple espectador.

Els altres parlaven d'Etoo; ell escoltava. Sense immutar-se, sense ganes de perdre el temps ni de gastar energies en el que no sigui purament futbol. Fa dues setmanes, el punta camerunès era a la infermeria, maleint una lesió al múscul del xut de la cama dreta que el va tenir més de tres mesos de baixa. A diferència de la greu lesió patida la temporada passada, Etoo n'ha après. No només en la recuperació --molt menys mediàtica i agitada que en el primer problema-- sinó també en la reaparició. Va tornar quan estava bé. Ni més, ni menys. Va tornar per jugar i fer honor al seu nom: tres partits (dos de Lliga, un de Champions), tres gols.

En poques paraules, ha tornat el vell Etoo. El davanter i el defensa, el golejador i el central. El futbolista que va resultar capital en els èxits del Barça els primers anys, malgrat que no tingués la fanfàrria que va acompanyar Ronaldinho. "És un dels millors davanters del món", recorda Puyol, el capità blaugrana. Però aquest no és l'únic valor del camerunès. Amb això en tindria prou per anar tranquil per qualsevol camp. Però Etoo és una mica més, molt més. "És, a més a més, el primer defensa de l'equip", va apuntar Puyol, que no només mira el seu company per la contundència del remat sinó per l'efecte contagi que desprèn.

El fil de Samuel

Quan Samuel corre en l'atac és com si un fil imaginari l'unís amb els centrals --en aquest cas Márquez i Milito-- avançant així el Barça uns metres més lluny de Valdés. De sobte, l'equip està més agrupat, més compacte i, sobretot, més solidari. "Estic convençut que Etoo marcarà la diferència, ens ajudarà molt", confessa Xavi, un altre dels capitans de la plantilla. "Després de molt temps de baixa, la tornada d'Etoo era molt important per al Barça", va dir ahir Bernd Schuster, el tècnic madridista. "Etoo és molt determinant i, a més, sembla que ha tornat en gran forma", apunta Pedja Mijatovic, director esportiu del club blanc. Ningú el va citar, però aquest fil d'Etoo és el que ha tornat l'estabilitat al Barça.

L'exemple de Mestalla

Notícies relacionades

A València, la nit en què el múscul de Messi es va trencar i Ronaldinho va voler sortir al camp però no l'hi van posar, Etoo va demostrar quin és el camí. No només pels dos gols que va marcar (quatre remats, dues dianes, 50% d'eficàcia en tot just 67 minuts) sinó perquè va representar fidelment el que transmet a l'equip. El primer gol, després d'una jugada de Messi, va arribar perquè Etoo va pressionar i va aclaparar Cañizares de tal manera que el ja exporter del València es va treure de sobre la pilota de mala manera i va acabar en fora de banda. Va treure Xavi, va regatejar Leo i va disparar Samuel després de despullar els dos centrals.

Avui, després d'una setmana en què ha arrossegat un procés gripal, Etoo es toparà amb dos homes ferotges a la defensa blanca: l'italià Cannavaro, gat vell del catenaccio (34 anys), i Pepe, promesa portuguesa comprada a preu de Ronaldinho, sent com és un central de 24 anys. Per això, Etoo apareix al Camp Nou fugint del silenci per fer-se sentir.

Temes:

Samuel Etoo