Pressupostos participatius

La Diputació assaja a Esplugues la nova plataforma per a la participació ciutadana

L'Ajuntament espera que el nou sistema electrònic permeti superar el miler de participants

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ESPLUGUES

La ciutadania d'Esplugues intervindrà, com en anys anteriors, activament en el procés de pressupost participatiu 2018. Aquest any, però, la novetat és que la participació es podrà realitzar de manera telemàtica. Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que ha aportat, com a prova pilot, l'eina Decidim, es portarà a terme la votació electrònica amb garanties democràtiques de seguretat.

Decidim és un projecte de software lliure, un software útil pensat per potenciar la participació, que ja s'està utilitzant a Barcelona i en altres ciutats europees. L'estan desenvolupant de manera conjunta la Diputació i una desena de municipis, que estan col·laborant per disposar d'una eina efectiva de participació a la xarxa.

La Diputació té previst posar a disposició de tots els municipis de la demarcació que ho demanin una instal·lació centralitzada de l'eina Decidim, amb l'objectiu que puguin posar en marxa portals municipals de participació.

Igualment, es preveu que la Diputació assumeixi les despeses de manteniment de servidors, instal·lació, assistència tècnica i formació dels administradors de l'eina, al mateix temps que donarà assistència tècnica en matèria de participació ciutadana en aquests municipis.

La prova pilot amb els pressupostos participatius d'Esplugues permetrà a la Diputació treballar, en col·laboració amb l'Ajuntament, tots aquells aspectes que posteriorment caldrà tenir en compte en el treball amb altres municipis de la província.

L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, va presentar, en el marc de la sessió ordinària del Consell de Ciutat corresponent al 2017, la plataforma amb la qual es podran presentar propostes i votar en el procés Pressupost Participatiu 2018, i va expressar el desig que la participació en aquest procés superés els prop de 200 dels últims anys, "amb l'objectiu d'arribar al miler de participants".A més de la participació en línia, també es faran trobades presencials.

Notícies relacionades

El diputat d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, va assenyalar que la reflexió al voltant de les polítiques de participació ha evidenciat la necessitat d'apostar per les formes telemàtiques, no presencials i basades en internet de participació ciutadana. "Eines com el vot electrònic o, en definitiva, portals de participació que facilitin la incorporació a la participació de persones que habitualment no participen i que afavoreixi la realització de propostes concretes d'actuació per part de la ciutadania, així com la seva priorització", assegura el diputat.

Més notícies d'Esplugues