Aprovació inicial

Esplugues aprova uns pressupostos per al 2018 que prioritzen l'atenció a les persones

PSC, Ciutadans i PDeCAT donen suport a una proposta que suposa un increment del 7,2% del pressupost municipal

L'Ajuntament preveu invertir 9 milions d'euros en nous equipaments i millores en la ciutat

7
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ESPLUGUES

Esplugues aprova inicialment el Pressupost Municipal per al 2018, que ascendeix a 47,7 milions d'euros, un 7,15% més respecte a l'actual exercici econòmic. Aquest nou pressupost ha comptat amb el vot a favor de 13 regidors del PSC, Ciutadans, PDeCAT i la regidora no adscrita Laura Benito, en contra 5 d'ERC, ICV i Canviem Esplugues, i 2 abstencions del PP.

Es tracta del pressupost municipal de major quantia econòmica que ha aprovat l'Ajuntament en tota la seva història, “fruit de la previsió d'augment d'ingressos per al proper exercici, tot i que es congelen els impostos municipals i es manté la pressió fiscal, que és la més baixa entre les ciutats similars en nombre d'habitants de la província de Barcelona”, expliquen des del consistori.

D'aquests pressupostos, gairebé un 40% es destinarà a serveis a les persones i promoció econòmica, i un 25% a l'àmbit de territori i sostenibilitat. “Malgrat la baixada de la taxa d'atur i la relativa millora de la situació econòmica, hi ha persones i famílies que segueixen necessitant el suport de l'Ajuntament per cobrir les despeses habituals, per la qual cosa el pressupost per a l'any que ve preveu un increment en partides d'atenció social”, asseguren.

Ressalta el pressupost d'inversions, amb una previsió de 9 milions d'euros, que suposa un increment del 44% respecte a l'exercici actual. A més, si a principis del 2018, quan es tanqui l'exercici pressupostari 2017, hi ha superàvit, “com tot apunta que passarà, està previst que es pugui augmentar la quantia econòmica que es destini a realitzar inversions l'any que ve”, afirmen des de l'Ajuntament.

“La situació financera de l'Ajuntament està sanejada”, insisteixen. Des del 2012 existeix un endeutament equilibrat i moderat, però, a més, progressivament s'ha anat reduint i està previst finalitzar l'any 2017 amb un deute del 48,78%, mentre que per al proper exercici 2018 està previst un deute del 48,11%, “mantenint així un nivell d'endeutament moderat que permetrà continuar fent polítiques per millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania”, asseguren.

Prioritat per a les polítiques socials

L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, expressa la seva satisfacció per haver aprovat el pressupost amb suports d'altres grups municipals i remarca la prioritat de les polítiques socials: "Aquest any tenim una xifra rècord d'ajudes per a emergències socials i beques" i afegeix que "l'economia comença a respirar i les xifres macroeconòmiques així ho apunten, però nosaltres no respirarem del tot fins que les famílies no superin les dificultats econòmiques. Cal seguir atenent a les persones i les famílies més vulnerables".

Pilar Díaz remarca que "el suport a les famílies, la innovació tecnològica, la lluita contra el canvi climàtic i la transformació urbana seran alguns dels programes i mesures que inclou el pressupost" i en l'apartat d'inversions emfatitza que "creixeran un 41% i inclouran, entre d'altres, la construcció del Complex Esportiu i Sociocultural de Can Vidalet, el reinici de les obres del Teatre Auditori i la construcció dels nous mercats de Can Vidalet i la Plana".

En el decurs del debat al ple, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, va agrair a tots els regidors el treball i les aportacions que han fet "amb la voluntat constructiva per a la ciutat" i va remarcar que, des de l'inici de la legislatura, "hem mantingut la voluntat de buscar els majors consensos sempre que sigui possible". Sanz va subratllar que "el govern municipal fa un esforç incrementant el pressupost en un 7,15%, mantenint la pressió fiscal, que la tenim en una franja molt baixa".

També va destacar que "tenim un endeutament de menys de la meitat dels ingressos, d'un 48%, i aquesta contenció en l'endeutament és molt per sota del que permet la Llei estatal d'Estabilitat Pressupostària". Sanz va remarcar "l'esforç important i el salt qualitatiu i quantitatiu en serveis municipals com la neteja i el manteniment de les zones verdes, així com en polítiques socials, que són serveis als quals sempre hem dit que aplicarem els recursos necessaris per garantir la demanda". Va concloure dient que són "uns pressupostos expansius, que creixen, augmentarem serveis i inversions".

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, ha donat suport als pressupostos i agraeix  a l'equip de govern "la disponibilitat, predisposició i negociació dels pressupostos que ens ha permès arribar a un acord perquè els projectes municipals puguin tirar endavant". L'objectiu és "continuar amb el progrés, el desenvolupament de l'activitat a la ciutat i la prestació dels serveis de qualitat i atenció a les persones".

Roldán fa un repàs als 12 punts que han pactat amb el govern per donar suport que, entre d'altres, inclou la congelació de l'IBI i "mantenir aquesta voluntat per al 2019", elaborar un pla d'equipaments de ciutat, millorar els revestiments dels passos subterranis de la B23 i de l'avinguda Països Catalans o millorar les rutes de les línies d'autobús locals.

El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Santi Siquier, explica el vot favorable al pressupost fent referència entre altres aspectes a les inversions que, amb un increment del 44%, es financen "també amb l'esforç d'altres administracions com són la Generalitat, l'AMB i la Diputació de Barcelona amb la voluntat de cogovernar". També diu que "és rellevant la voluntat de la congelació de la política fiscal".

En l'àmbit de les polítiques de promoció econòmica, va remarcar que "una de les nostres prioritats és el foment de l'ocupació i l'emprenedoria" i el suport a les empreses. Va concloure dient que els pressupostos "continuen encaixant en els tres eixos principals que vam promoure i que vam signar" a l'inici de la legislatura municipal: pacte per la pobresa, pacte per l'ocupació de qualitat i pla de mobilitat. "Des del PDeCAT observem una línia continuista de quan hem estat al govern que continuen encaixant amb els nostres objectius programàtics 2015-2019".

La regidora no adscrita Laura Benito argumenta el seu vot favorable dient que "valoro l'esforç que ha realitzat l'Ajuntament" i enumera alguns dels aspectes que recull el pressupost com "la congelació d'impostos i de l'IBI, les inversions que es realitzaran com l'auditori, les millores en les escoles, parcs públics, vies públiques i pla de mobilitat "i remarca que són uns pressupostos que" prioritzen la despesa social amb l'objectiu de seguir impulsant les polítiques socials en la nostra ciutat incidint en la lluita contra la pobresa i l'atenció a les persones ".

“Nivell de confiança baix”

El portaveu d'ERC, Oriol Torras, expressa el vot contrari dient que "partim d'un nivell de confiança más aviat baix respecte del govern municipal" i cita els sis punts pactats entre el 2015 i el 2016 per dir que "no se n'ha executat ni un. Som conscients que els tràmits executius en un ajuntament són llargs, ens dieu -i ho creiem- que alguns d'aquests estan molt a prop de ser executats, però la veritat és que després de dos anys i mig de mandat municipal no se n'ha materialitzat ni un". Afegeix que per tirar endavant projectes de ciutat "no tenim més remei que entendre'ns tots, us emplacem al govern a materialitzar tangiblement tots aquests pactes als quals hem arribat".

La portaveu d'ICV, Estefania Zafra, explica el vot contrari del seu grup dient que "no compartim la majoria de les grans línies del pressupost", qualifica d'"insuficient" la despesa social, i diu que "no hem pogut arribar a un acord amb les propostes que hem fet com la tarifació social, el defensor del poble, el programa 'Cap nen sense saber nedar' i el foment de la primera vivenda per a joves". Afegeix que "encara que en algunes de les altres propostes que hem fet ens han dit que sí, no ens semblen suficients".

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, explica també el seu vot contrari dient que "en la part social ens semblen xifres molt ajustades, insuficients; hi ha veïns que es queden sense ajudes". I remarca que "el capítol d'inversions va pràcticament a dos projectes: el CEM de Can Vidalet i l'auditori". Diu que havien parlat amb l'equip de govern per decidir el seu vot condicionat a una proposta molt concreta: "començar a contemplar l'impuls d'un projecte de vivendes de lloguer, sabent que les competències són de la Generalitat" i, en referència a les 250 vivendes previstes a l'ARE Montesa es va preguntar també "qui assegura que es faran" i va demanar que una part de les inversions es dediquin a això.

Notícies relacionades

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, va dir que votaven amb una "abstenció qualificada" que ha explicat dient que és "amb l'ànim de facilitar l'aprovació del pressupost. És un punt d'inici perquè volem continuar treballant en el que ens uneix, i no en el que ens separa, treballant pel conjunt de la ciutadania".

Més notícies d'Esplugues