Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

El vot obligatori, una alternativa a una abstenció en augment

zentauroepp38329125 french presidential election candidate for the en marche   m170507172409

zentauroepp38329125 french presidential election candidate for the en marche m170507172409 / CHRISTOPHE ENA

A França (com a Àustria, Holanda i Gran Bretanya) sembla que els moviments populistes (incloent aquí nacionalistes i comunistes varis) han estat frenats per les marees neoliberals (almenys per ara, no significant que siguin morts, ja que a molts indrets d'Europa són ara la segona força, per molt que pesi).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Davant el triomf dels candidats neoliberals al servei de la globalització salvatge, com Macron a França (la autoanomenada 'nova política' és més del mateix), ja han sortit sectors de l'establishment a proclamar reiteradament que una suposada ampla majoria de gent recolza l'statu quo actual i que "majoritàriament" refusa "experiments, populismes i extremismes"'. Però no obstant obliden per conveniència que la vertadera triomfadora és cada cop més l'abstenció, que si tingués representació ocuparia la major part dels parlaments. A França mateix, les eleccions legislatives recents han donat un rècord històric del 58% d'abstenció, i el 42% que va anar a votar es va repartir entre Macron i el seu moviment i la dreta conservadora, els nacionalistes del FN, l'esquerra radical de Mélenchon i d'altres. Un resultat on un 30% (en realitat, una minoria) de la població s'imposarà al 70% restant (entre abstencionistes i votants d'altres forces polítiques).

El mateix pot dir-se d'Espanya amb el triomf per majoria absoluta del PP l'any 2011, tot i només haver representat realment al 30% de la població encara que proclamessin "el recolzament de la immensa majoria d'espanyols". També passa a d'altres llocs amb elevades abstencions, i molt més a les eleccions al Parlament Europeu, el que contradiu el missatge d'un europeisme suposadament recolzat per una ampla majoria que ens volen vendre els capitostos de l'establishment.

No ens enganyem: l'abstenció és conseqüència de l'atipament de gran part de la població cap a la classe política i els grans poders econòmics. I davant aquests resultats (deixant de banda la covardia o passotisme que representa l'abstenció, que beneficia l'statu quo per raó del sistema electoral), podem plantejar-nos si els parlaments reflecteixen sempre el que realment vol la majoria de gent. ¿Potser el vot obligatori, però lliure en qualsevol sentit, per reflectir més fidelment la realitat?

Participacions delslectors

Mésdebats