Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

Joguines i estereotips de gènere

Estimats pares, mares, educadors i educadores:

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Us escrivim aquesta carta amb el sentiment alegre que això despertarà moltes emocions en vosaltres, i que farà créixer consciència per a millorar la vida dels nostres infants. Com ja deveu saber, fa dies que preparem regals pels vostres nens i nenes, i ho fem amb molta il·lusió. Cada dia ens arriben cartes: demanen cotxes, nines, helicòpters, cuinetes... I, us direm un secret: ho demanen indistintament, nens i nenes. No veiem distinció.

L'altre dia vam baixar a la Terra a fer una visita; teníem ganes de fer un descans! Vam venir amb la capa d'invisibilitat, així que creiem que cap de vosaltres ens va veure. I llavors, ens vam trobar amb quelcom molt atordidor. Les joguines estaven separades per gènere! Vam veure anuncis de nenes cuidant de bebès i nens jugant a cotxes. Mares i pares que portaven els seus fills a veure la secció d'esports quan els nens miraven la secció de cuinetes amb deliri. O adults que provaven vestits de princesa a les nenes, quan elles frisaven per anar a jugar amb camions.

 ¿I això per què?¿ ens vam preguntar. ¿Què ha passat, que s'han confós així les nostres intencions?¿ Quan nosaltres vam iniciar l'acte de regalar joguines als infants, mai vam pensar que això provocaria estereotips de gènere. Mai vam pensar que hi hauria una tendència a donar joguines de cuida a les nenes i joguines més agressives als nens.

Quan vam iniciar l'acte de regalar joguines, ho vam fer per a què els infants poguessin experimentar, explorar, aprendre i socialitzar-se lliurement. No teníem (ni tenim) cap intenció de perpetuar els rols tradicionals de gènere, i estem molt tristos que sigui així...

Escrivim aquesta carta, doncs, amb la convicció alegre que les persones que la llegeixin obriran les portes als infants per explorar amb allò que vulguin. Que els adults deixaran els infants jugar a ser pirates, exploradors, exploradores, metges, metgesses o astronautes.

I, sobretot, que els adults s'adonaran que el joc és un instrument molt poderós per lluitar contra les desigualtats de gènere, però també per perpetuar-les. Per tant, esperem que el joc serveixi per lluitar contra aquests rols tradicionals i encaselladors de gènere, i que els infants creixin amb la convicció que poden ser el que ells vulguin.

Siguin qui siguin.

Bon Nadal!

Baltasar, Gaspar i Melcior.

Participacions delslectors

Mésdebats