PERIODISME AMB EL CIUTADÀ

I en Roger s'ha quedat un altre cop sense votar

Aquest enginyer resident a Nova York no ha pogut votar les últimes quatre eleccions i tampoc ha rebut les paperetes per al 20-D

2
Es llegeix en minuts
JUDIT LECHÓN / BARCELONA

Votar en les pròximes eleccions del 20 de desembre és un calvari per a aquells espanyols residents a l'estranger. El 22 de novembre, Roger Piqueras (enginyer de telecomunicacions català resident a Nova York) ens explicava en el reportatge "Intentaré votar, però no ho aconsegueixo mai" que no ha pogut participar en les últimes quatre convocatòries electorals tot i haver-ho intentat en totes elles. L'esperpent arriba al punt que encara està esperant les paperetes corresponents a les eleccions autonòmiques catalanes del 27 de setembre. Tot i així, a l'inici del procés per votar en les eleccions generals del 20 de desembre, en Roger afirmava que ho tornaria a intentar. Sense èxit. A escassos dies de les eleccions, no ha rebut les paperetes, i encara que les rebés avui ja està fora de termini per enviar-les i que arribin a la seva mesa electoral. "Començo a pensar que aquesta gent ens està prenent el pèl”. En Roger està segur d'haver seguit tot el procediment correctament, haver demanat el vot sol·licitat i haver enviat la documentació per fax com ja ha fet en altres ocasions.

El tràmit per demanar el vot sol·licitat consisteix a sol·licitar el vot, rebre la documentació electoral i, finalment, enviar per correu el vot. Es tracta d'un procediment que és un maldecap per a molts i que ha suposat un descens en picat de la participació electoral dels gairebé dos milions d'espanyols que resideixen a l'estranger. El problema arriba quan els terminis no casen amb el temps que triguen els enviaments per arribar al seu destí. A més, s'hi afegeixen altres traves com l'exigència de tràmits presencials en els consolats --que es poden trobar a quilòmetres de distància-- errors en els recursos telemàtics facilitats per agilitzar el procés o el tancament del cens (CERA) sense previ avís. En el cas d'en Roger, el tràmit sempre queda paralitzat en el segon pas, en el qual la documentació electoral ha d'arribar al domicili del sol·licitant: mai ha rebut les paperetes

"Em diuen que tot està en ordre"

Segons explica en Roger, "l'Institut d'Estadística confirma que tot està bé i que em van enviar les paperetes a casa el dia 2 de desembre”. Però no ha sigut així perquè no han arribat, com ja va passar amb les eleccions catalanes. En Roger ha tornat a anar al consolat per comprovar que l'adreça que els consta és la correcta, i així és. A en Roger li genera impotència haver seguit tot el procediment correctament i malgrat això no haver pogut votar. 

 “Tinc pensat tornar al consolat per veure si puc votar de forma presencial, com ja he fet anteriorment encara que sense sort”. Per a això, en Roger anirà al consolat cada dia de la setmana "per fer-se el pesat". "Tinc sort que em queda literalment travessant el carrer d'on treballo”, puntualitza.

Notícies relacionades

Però el cert és que una altra vegada en Roger no podrà votar, de la mateixa manera que molts altres espanyols que, encara que han seguit tot el procediment i han mogut “cel i terra” per poder-ho fer, veuen com el seu dret democràtic s'esfuma. 

Si vols escriure un article sobre aquest reportatge, pots fer-ho a Entre TotsEntre Tots