El Periódico

L'aportació dels lectors

Publica una carta del lector

La Llei de Claredat seria una manera transparent de resoldre el referèndum

Dionís LópezBarcelona

¿Què opines del tema de discussió? ¿Què et sembla l'aportació d'aquest usuari? Envia la teva opinió per participar en el debat.

Dimarts, 5 d'abril del 2016 - 09:01 h

PSOE i Podemos han decidit que els srs. Iceta i Domenech busquin possibles solucions al procés sobiranista català. Domènech és clar partidari d’un referèndum. El PSC fins fa un parell d’anys era partidari també del dret a decidir. Fa uns dies vaig sentir a l’Iceta parlar favorablement de la Llei de Claretat, aprobada pel Parlament de Canadà al 2000, per poder gestionar el procés separatista del Quebec. Aquesta Llei estableix les condicions en que el Govern de Canadà pot negociar la secessió d’una de les seves províncies, referint-se obviament al Quèbec. Dos anys abans, la Cort Suprema del Canadà va deixar clar que cap provincia tenia el dret de declarar unilateralment la independència però, a canvi, el Govern tenia la obligació de negociar la secessió si un referèndum donava una majoria suficient a una pregunta clara. Tant la pregunta, com els percentatges mínims de participació i de vots afirmatius, que han de ser significativament superiors al 50% per ser considerats vàlids, han de ser negociats i acordats entre el Govern canadenc i els representants de la província en qüestió. Els EEUU i la comunitat internacional han donat suport a aquesta Llei. Juristes i experts com Odón Elorza, Enrique Rubio Llorente i altres, aconsellen crear una Llei de Claretat espanyola per resoldre el conflicte. Perquè no? 

Participacions dels lectors

Carta de la Penya Blaugrana de Puerto Rico

Javier L. Inclán Presidente Penya Blaugrana de Puerto Rico

Estimado Sr. Bartomeu:... continuar llegint

Marxeu per sempre de Catalunya

Jaume Farrés Boada Olesa de Montserrat

Duele ser un traidor en ambos bandos

Víctor Molero Sant Boi de Llobregat

N'estic fart!

Carles Ramos i Portas Alella

Reprender y reprimir

Ricard Gimeno Barcelona

Ara només es pot anar cap endavant

Carmen Alemany Barcelona

Realment no sé per on començar. Són tantes les coses que hem remouen per dins que es fa difícil.... continuar llegint

"Yo solo quiero vivir en paz"

Marian Ortega García Esplugues de Llobregat

Un país donde quepamos todos

Montse Pérez Perdigón Barcelona

Les obscures figures de Mordor

Àngel Comas Izquierdo Salou

La Muntanya del Destí, mai derrotada per aquella pacífica gent, feia temps que tornava a escopir foc. Un foc fred i fètid com la mort. Sabien q... continuar llegint