El Periódico

L'aportació dels lectors

Publica una carta del lector

Calen lleis contra el nou 'mobbing rural'

Joan Pifarré i VidalLleida

¿Què opines del tema de discussió? ¿Què et sembla l'aportació d'aquest usuari? Envia la teva opinió per participar en el debat.

Dimarts, 5 d'abril del 2016 - 09:19 h

El 1990, Heinz Leymann, doctor en Psicologia del Treball i professor de la Universitat d'Estocolm va ser el primer a definir el terme de mobbing relacionat amb el món laboral. Durant un Congrés sobre Higiene i Seguretat en el Treball va definir-lo com:

"Situació en la qual una persona exerceix una violència psicològica extrema, de forma sistemàtica i recurrent i durant un temps prolongat sobre una altra persona o persones en el lloc de treball amb la finalitat de destruir les xarxes de comunicació de la víctima o víctimes, destruir la seva reputació, pertorbar l'exercici de les seves tasques i aconseguir que finalment aquesta persona o persones acabin abandonant el lloc de treball".

Actualment amb casos com el de Ramaderia Pifarré de l'Horta de Lleida estem assistint a un nou fenòmen que esperem que puguem controlar ben aviat. Ens referim al mobbing rural que estan patint la pagesia i la ramaderia davant la passivitat administrativa que no ha prioritzat el desenvolupament productiu i prioritari en les zones rurals com l'Horta.

Sabem que en el món de la pagesia i en els sindicats agraris hi ha una creixent preocupació en aquest sentit. Totes les administracions s'omplen la boca dient que el sector agroalimentari és estratègic a Catalunya: que ho demostrin amb fets! Ara és el moment de fer propostes reals per aturar aquesta xacra que pertorba el treball del sector primari. No volem inversors que comprin terrenys i habitatges i que la seva intenció sigui especular amb aquests a tota costa, no volem empreses que vinguin a l'Horta a tallar camins centenaris, passos de reg i que es queixin de l'olor dels fems'. Estem al camp, no en una urbanització. És urgent una legislació que protegeixi la productivitat i la vida agrària, si no ho fem en 10 o 20 anys ens lamentarem que no hi haurà joventut que treballi el camp que no produirem productes de proximitat i que l'Horta serà un niu d'urbanitzacions sense regular. Els maons no ens els podrem menjar i llavors lamentarem amargament com aquesta bombolla immobiliària a l'Horta s'haurà escampat com una metàstasis imparable.

Actualment està reconegut el mobbing laboral, immobiliari i l'escolar, esperem que el mobbing rural mai s'hagi d'afegir a aquesta trista llista. Demanem, especialment, a La Paeria i a la Generalitat que treballin de valent en aquest sentit, l'Horta i tota la seva gent s'ho mereixen.

Participacions dels lectors

Carta de la Penya Blaugrana de Puerto Rico

Javier L. Inclán Presidente Penya Blaugrana de Puerto Rico

Estimado Sr. Bartomeu:... continuar llegint

Marxeu per sempre de Catalunya

Jaume Farrés Boada Olesa de Montserrat

Duele ser un traidor en ambos bandos

Víctor Molero Sant Boi de Llobregat

N'estic fart!

Carles Ramos i Portas Alella

Reprender y reprimir

Ricard Gimeno Barcelona

Ara només es pot anar cap endavant

Carmen Alemany Barcelona

Realment no sé per on començar. Són tantes les coses que hem remouen per dins que es fa difícil.... continuar llegint

"Yo solo quiero vivir en paz"

Marian Ortega García Esplugues de Llobregat

Un país donde quepamos todos

Montse Pérez Perdigón Barcelona

Les obscures figures de Mordor

Àngel Comas Izquierdo Salou

La Muntanya del Destí, mai derrotada per aquella pacífica gent, feia temps que tornava a escopir foc. Un foc fred i fètid com la mort. Sabien q... continuar llegint