INNOVACIÓ BANCÀRIA

BBVA es recolza en el mètode Agile per a la seva transformació digital

L'entitat utilitza aquest sistema propi de 'start-ups' per desenvolupar de forma àgil i flexible aplicacions clau com BBVA Wallet

bbva1

bbva1

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR FÚSER / BARCELONA

Que un 'smartphone' és molt més que un telèfon fa temps que ha quedat demostrat: també és una càmera de fotos, una porta d'accés a les xarxes socials, un GPS, una gravadora, una llanterna i mil usos més, com el de targeta de crèdit. El 2013, BBVA va presentar BBVA Wallet, un sistema que permet pagar en qualsevol establiment amb el telèfon mòbil, simplement acostant l'aparell al terminal de pagament. Des d'aleshores, l'aplicació no ha parat d'evolucionar, afegint noves funcionalitats. De fet, aquesta és una característica bàsica de l'entorn digital: avança de forma imparable.  

A més del pagament a través del mòbil, l'aplicació ja permet activar i desactivar temporalment les targetes vinculades, contractar targetes de dèbit i crèdit en només tres passos, gestionar o finançar els pagaments, limitar l'operativa, disposar d'efectiu, ingressar diners, consultar la informació contractual... En aquest sentit, BBVA Wallet ha sabut respondre a un dels requisits clau per surfejar amb èxit en el món digital: no quedar-se mai parat, sinó progressar sense descans per respondre a les necessitats dels usuaris, sempre atents a les últimes novetats. 

MÈTODE RÀPID I FLEXIBLE

Per a això, l'entitat ha adoptat el mètode de treball Agile, ideat per les principals empreses de 'software' als Estats Units a principis del segle XXI. Es podria definir com un conjunt de metodologies per al desenvolupament de projectes que necessiten rapidesa i flexibilitat per adaptar-se a condicions canviants del sector o mercat. Per a això, el projecte es trosseja en petites parts que s'han de completar i entregar-se en poques setmanes. 

Aquest sistema  permet trossejar els projectes en petites parts per guanyar agilitat i capacitat d'adaptació 

D'aquesta manera, si cal fer qualsevol modificació només s'aplica a la part implicada. Un altre dels trets més característics del sistema Agile consisteix en utilitzar equips multidisciplinaris (o 'scrums') que treballin junts, colze a colze, durant tot el procés.

DESENVOLUPAMENT DE SOLUCIONS

BBVA està utilitzant aquest sistema per impulsar la seva transformació digital. Així, diferents grups de treball desenvolupen solucions constantment, de manera que poden presentar cada tres mesos els seus avanços i modificar-los ràpidament a partir de les demandes dels clients. A Espanya, l'entitat treballa en format 'scrum' amb més de 500 empleats de forma directa, una xifra que s'ha quintuplicat en l'últim any. L'objectiu consisteix a maximitzar el rendiment i l'entrega per oferir millors serveis als clients. 

“És sorprenent com l'adopció d'Agile ens està ajudant a establir prioritats clares, alineant els esforços de diferents àrees –negoci i TI– amb els objectius estratègics de la corporació, tant a nivell local com entre diferents geografies. Està permetent als equips de treball gestionar les seves dependències, posar focus i aportar valor d'una manera global i integrada”, afirma Héctor Borreguero, responsable de la implantació de la metodologia Agile al Grup BBVA. 

8,3 MILIONS DE DESCÀRREGUES

La banca mòbil s'ha convertit en una tendència a l'alça des de l'aparició l'any 2013 de BBVA Wallet, amb cada vegada més usuaris que prefereixen pagar les seves compres a través de l''smartphone'. Fins al moment s'han produït 8,3 milions de descàrregues de BBVA Wallet als sis països on té presència, com són Espanya, Colòmbia, Xile, Mèxic, els EUA i Turquia. 

L'aplicació BBVA Wallet permet operar des del mòbil amb les targetes sense necessitat de portar-les a sobre", explica David Puget, responsable de transformació digital de xarxa de Barcelona de BBVA. 

"BBVA Wallet permet als clients operar des del mòbil amb les seves targetes com si les portessin a sobre. Permet no només realitzar pagaments en datàfons que disposin de la tecnologia 'contactless', també inclou altres funcionalitats com desactivar o activar les targetes, contractar targetes virtuals de prepagament i recarregar-les, fer traspassos, consultar el saldo disponible, visualitzar el contracte de la targeta, els límits o veure el codi CVV", explica David Puget, responsable de transformació digital de xarxa de Barcelona de BBVA.

Notícies relacionades

Per al client, això suposa poder controlar en una 'app' els saldos disponibles i visualitzar els diferents pagaments realitzats. "Al seu torn, permet poder ajornar aquests pagaments fraccionant-los en diferents mensualitats", afegeix Puget.